StoryEditorOCM
NogometSVEČANO U GOSPINOM POLJU

LOPTA KRENULA S CENTRA TERENA S UMJETNOM TRAVOM U GOSPINOM POLJU Mato Franković istaknuo: 'Ovo je početak!'

14. siječnja 2020. - 10:50
Na radost dubrovačkih nogometaša, malih, ali i velikih, Dubrovnik napokon može reći kako ima nogometni teren. 'Niknuo' je na mjestu starog u Gospinom polju, koji nije zadovoljavao ama baš niti jedan uvjet ni za treniranje, a kamoli za odigravanje utakmice. Uz to, do njega, na mjestu starih montažnih svlačionica postavljene su nove, kojih je sad i više (četiri velike s po 60 kvadrata te garderobnim dijelom za po 25 osoba i sanitarnim dijelom), a tu je i velika prostorija za sastanke od 60-ak kvadrata. Plus napravljene su i dvije prostorije za suce, zatim prostorija za delegata, liječničku službu i doping kontrolu te oružara. Na zid, koji ograđuje teren, postavljena je meka zaštita, iznad ograda, a ispod umjetne trave je amortizirajuća podloga.

- Ovo je umjetna trava, jedna od sedam, za koju FIFA, svjetska nogometna federacija, jamči kako je kvalitetna i kako se na njoj mogu odigravati službene utakmice. Teren, koji sad imamo, zadovoljava uvjete za odigravanje utakmica saveznog ranga. Širok je 64,20 metara, te dug 101 metar s dovoljnom udaljenosti od terena do zida, a što zahtjevaju propozicije za odigravanje utakmica saveznog ranga, dakle, od Treće hrvatske lige pa naviše. Naravno, svaki rang ima određene zahtjeve, ali kad je riječ o terenu, sve smo ispunili. Zatim, danas imamo 430 kvadrata zatvorenih prostorija i 60-ak kvadrata otvorenih prostora (dvije tarace). Cjelokupna investicija je koštala 6,7 milijuna kuna s PDV-om – ponosno je istaknuo Lukša Klaić, ravnatelj Javne ustanove športski objekti Dubrovnik.

Svečano je bilo danas u Gospinom polju. Završene su prve dvije faze uređenja nogometnog terena. Preostaje još treća. Počinje uskoro uređenje tribine na koje će se postaviti stolice. Natkrit će se nekoliko stotina sjedećih mjesta. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je krajem prošle godine naglasio kako će Dubrovnik u Gospinom polju imati teren na kojem će se moći trenirati i igrati dok budu trajali radovi na izgradnji napokon nogometnog stadiona u Lapadu.

- Grad Dubrovnik je prije više od godinu i pol dana napravio strateški dokument, koji je definirao što je sve potrebno u Gradu Dubrovniku kako bi razvio sportsku infrastrukturu. Uključili su se u to važni stručnjaci, kako iz Grada Dubrovnika, tako i iz Zagreba, te smo potom na Gradskom vijeću usvojili spomenuti dokument. Nakon toga smo počeli s velikim investicijskim ciklusom. Vjetar u leđa bilo je otvaranje hangara u Jedriličarskom klubu Orsan, koji je izgrađen uz sufinanciranje Grada Dubrovnika. Ovo je druga investicija, ali sve ovo je tek početak. Nastavljamo ovdje s trećom fazom. Osim uređenja tribina i dijelom natkrivanja istih do ovog velikog nogometnog terena i ovih prostorija napraviti će se i jedan manji nogometni teren s umjetnom travom. Zatim, očekujemo već ove godine promijeniti umjetnu travu na terenu pored Sportske dvorane, te zamijeniti reflektore. Osim toga čeka nas i početak energetske obnove postojeće Sportske dvorane, ali i uređenje bivše stanice za tehnički pregled, koju mi zovemo dvorana Gladiator, ali koju će koristiti i drugi sportski klubovi, a ne samo Ultimate fight klub Gladiator. Gospodin Marinko Mikulandra je na otvaranju hangara Jedriličarskog kluba Orsan istaknuo kako je hangar prvi sportski objekat u Gradu napravljen nakon više od trideset godina. Nadam se da nakon što završimo cijeli ciklus neće proći opet 30 i više godina do ponovnog ulaganja u sportsku infrastrukturu - podvukao je gradonačelnik, koji je posebno pozdravio nogometnu legendu Vahida Halihodžiča, koji je nazočio otvaranju. Zahvalio se na potpori u realizaciji projekta nogometnog terena u Gospinom polju Hrvatskom nogometnom savezu te Ili Topuzoviću, članu Izvršnog odbora HNS-a.

- Za Dubrovnik nogomet znači puno. Hrvatska je prepoznata u svijetu upravo po nogometu. Vjerujem kako će tako biti i u budućnosti. Zahvaljujem Hrvatskom nogometnom savezu na činjenici da podupiru ovaj projekt, a sve kako bismo ovaj projekt doveli do kraja te kako bi cijeli ovaj kompleks u konačnici imao svoj puni smisao - rekao je Franković te poželio kako će Grad Dubrovnik za 5 do 10 godina imati nogometnog prvoligaša. Nogometni teren i nove prostorije blagoslovio je don Vojislav Vlašić.

Nakon svečanosti teren su zauzeli mali nogometaši GOŠK Dubrovnika 1919. s trenerom Mariom Maslaćem. 
18. travanj 2024 13:56