StoryEditorOCM
OstaloGRADONAČELNIK POTVRDIO |

VIDEO/GRADIT ĆE SE DVORANA U GOSPINOM POLJU, BIT ĆEMO 2025. DOMAĆINI SP-A RUKOMETAŠA Franković: ‘Bit će završena krajem 2024.!‘

Piše Tonči Vlašić
29. prosinca 2020. - 11:50
Mato Franković, Zrinka Raguž te Lukša Klaić, gradonačelnik, pročelnica te ravnatelj Javne ustanove sportski objekti su izašli pred novinare.

- Prezentirat ćemo jedan od ključnih objekata, koje će Grad Dubrovnik dobiti. To je multifunkcionalna dvorana u Gospinom polju – istaknuo je Franković u Velikoj vijećnici na konferencija z novinare.

Podsjetnik, krajem veljače ove godine odlučeno je: Hrvatska će zajednički s Danskom i Norveškom početkom 2025. godine biti domaćinom Svjetskog prvenstva rukometaša, a hrvatski gradovi u kojima će se igrati su Zagreb, Split, Poreč, Varaždin i Dubrovnik, koji jedini nema dvoranu, koja zadovoljava uvjete.

- Sve druge uvjete Grad Dubrovnik ima, i to zračnu luku, hotele, te ine druge stvari, i to ima na visokom nivou osim, naravno, sportskog objekata, a to je u ovom slučaju dvorana – istaknuo je Silvijo Njirić, direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza u razgovoru za Dubrovački vjesnik prije pet mjeseci, te dodao tad kako od svih pet hrvatskih gradova Hrvatski rukometni savez ima garanciju kako će ispuniti sve uvjete.

image
Konferencija za novinare održana je u velikoj vjećnici foto: Tonći Plazibat/CROPIX

image
Pročelnica Zrinka Raguž, gradonačelnik Mato Franković te Lukša Klaić, ravnatelj Javne ustanove sportski objekti foto: Tonći Plazibat/CROPIX


- U siječnju 2019. godine smo usvojili Strategiju sporta, potom smo skupa s Hrvatskim rukometnim savezom podnijeli kandidaturu za Svjetsko prvenstvo rukometaša, a u veljači ove godine smo doznali kako smo dobili domaćinstvo što nas je obvezalo da počnemo s radnjama za zadovoljiti sve uvjete – dodao je čelni čovjek Grada Dubrovnika.

- Imali su na stolu dva rješenja – rekao je gradonačelnik, jedan s pomoćnim krovom, ali se od toga odustalo. Dvorana Gospino polje, naglašeno je, bit će muntifunkcionalna dvorana, kapaciteta oko 4200 mjesta, povezana s postojećom. Objekat će služiti za izložbe, sajmove, kongrese, a ne samo za sport.

image
Izgled nove dvorane u Gospinom polju foto: Tonći Plazibat/CROPIX


- Dali smo zadatak da se dvorana može prilagoditi svime, kako bi Grad Dubrovnik dobio mogućnost za organizaciju ne samo rukometnih natjecanja, već za mnoge sportove, te da udovoljava svim potrebama. Nakon odabranog rješenja, ide ciljana izmjena DPU-a, koja bi trebala biti gotova do listopada 2021., a do kraja 2021. godine očekujemo, radeći naravno paralelno, već od sutra, dobijemo građevinsku dozvolu. Cilj je završiti dvoranu krajem 2024. godine, dakle, nekoliko mjeseci prije početka Svjetskog rukometnog prvenstva – naglasio je Franković.




Hrvatski rukometni savez je upoznao čelne ljude Grada Dubrovnika koje sve uvjete treba zadovoljiti nova dvorana.

- Nova dvorana će zadovoljiti sve uvjete koje zahtjeva organizacija SP-a rukometaša, ali i organizacija drugih događaja. Zbog toga se odustalo od rješenja, kojeg smo imali napravljenog 2009. godine, jer ono ne bi zadovoljilo uvjete, koji se traže danas. Što se sporta tiče, budući je dio tribina u novoj dvorani montažni, imat ćemo sportsku površinu veličine dva rukometna terena, te tako imati tri velika terena, računajući i teren u postojećoj dvorani, doslovno na jednom mjestu. Osim toga, ispod fiksnih tribina bit će još prostora za treninge drugih sportova, pa čak će i atletika imati prostor za trening pod novim krovom - istaknuto je na konferenciji za novinare. 

 Na SP-u rukometaša 2025. sudjelovat će 32 reprezentacije, a prema planu organizacije samog natjecanja, četiri skupine prednatjecanja održavale bi se u Hrvatskoj, domaćin jedne skupine bio bi Dubrovnik, a po dvije skupine u Danskoj i Norveškoj. U drugom krugu natjecanja postoje četiri glavne skupine te President Kup. Hrvatska je domaćin dvije glavne skupine te President Kupa (možda President kup bude također u Dubrovniku), a Danska i Norveška po jedne glavne skupine. Dva četvrtfinala i jedno polufinale će se odigrati u Hrvatskoj, ostale dvije četvrtzavršnice i jedno polufinale pripadaju Danskoj (jedno četvrtfinale) odnosno ostatak Norveškoj. Grad Oslo bio bi domaćin završnog vikenda.

Franković je dodao kako se Grad Dubrovnik uhvatio u koštac s mnogimm (sportskim) problemima, te kako je jedan i atletska staza, koja, s obzirom na površinu borilišta, po svemu sudeći biti u Gospinom polju, a nogometni stadion na mjestu postojećeg igrališta Lapad. 

image
Izgled nove dvorane u Gospinom polju foto: Tonći Plazibat/CROPIX
19. travanj 2024 00:14