StoryEditorOCM
OstaloOLIMPIJSKE IGRE 2020. |

VJEKO KOBEŠĆAK ‘Sve dok se to ne dogodi, ne možemo razgovarati ni o Olimpijskim igrama, ni što će biti s nastavkom klupske sezone!‘

Piše Tonči Vlašić
21. ožujka 2020. - 19:57
Međunarodni olimpijski odbor razmatrao je različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je Thomas Bach, predsjednik MOO-a.

Proteklog tjedna su Tokio i Japan skupa s MOO-om isticali kako će se Igre održati u planiranom terminu, od 24. srpnja do 9. kolovoza.

- 206 nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I mi bismo, iako ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da olimpijski plamen bude svjetlo na kraju tog tunela – rekao je čelnik MOO-a.

Međutim, sve je više onih koji su podigli glas, koji smatraju kako MOO dovodi u opasnost zdravlje sportaša inzistiranjem da se Igre održe. Glas protiv održavanja Igara u predviđenom terminu podigli su sad američki plivački te atletski savez. Oglasio se i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, iznoseći, ističe, svoje osobno mišljenje.

- U službenom stavu nema nikakvih promjena, dakle, ovo nije stav Hrvatskog olimpijskog odbora, već moje osobno mišljenje, a ono je da će se teško održati Igre u predviđenom terminu s obzirom na okolnosti, na razvoj pandemije, na nemogućnost treniranja i iznad svega brigu za zdravlje sportaša – rekao je Mateša, koji misli kako će se Igre u Tokiju prolongirati za nekoliko mjeseci.

- Kad je sve idealno, uzmimo završetak nekog velikog natjecanja nakon kojeg igrači dobiju odmor dva, tri tjedna, njima za vratit se u formu treba 40-ak dana treninga da bi dosegnuli nivo koji im je potreban za natjecanje. Ovo, svi smo tog svjesni, nije normalna situacija. Mi danas nemamo datum kad će ova situacija završiti, tj. kad ćemo nastaviti s treninzima i natjecanjima. I kad to ne znamo, teško je bilo što reći. Odluka – kad će se održati Olimpijske igre - ključna je za naš sport. Sve se više manje odgodilo. Po meni, prateći događanja u svijetu, nije realno da se Igre u Tokiju održe u predviđenom treminu, a sve dok ne bude odluke – što će biti s Olimpijskim igrama, kad će se ona održati – teško mi možemo nešto odlučiti. Međutim, sve to nećemo moći znati prije nego se vratimo u normalan život. Sve dok se to ne dogodi, ne možemo razgovarati ni o Olimpijskim igrama, a samim time ni što će biti s nastavkom klupske sezone – rekao je Vjeko Kobešćak, trener vaterpolista Jug Adriatic osiguranja.

Sportski objekti u Dubrovniku su također zatvoreni. Kao i ostali dubrovački sportaši, i ne samo dubrovački, vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja su prekinuli s treninzima.

- Pratimo upute s državne i lokalne razine vezano za situaciju u kojoj se nalazimo, te se po tome ravnamo. U kontaktu smo sa svim našim selekcijama, igračima, od najmlađih do najstarijih, te pratimo jesu li svi u redu. Što se tiče treninga, koje ne održavamo već desetak dana, igrači prve momčadi su aktivni kod svoje kuće, kao i sportaši cijelog svijeta, a što možemo vidjeti po društvenim mrežama, te način na koji oni održavaju formu. Naravno, nisu to pravi treninzi. Oni će biti mogući tek kad se opet budemo mogli okupljati, pa i u manjim skupinama. Konkretno nama, koji smo vezani za bazen, vodu, trening bez bazena je improvizacija. Ništa drugo - naglasio je jugov šef struke.

Podsjetnik, dubrovački sastav je izborio prvo mjesto u ligaškom dijelu Regionalne lige, te je zaradio time domaćinstvo Final foura, koji se trebao igrati u Gružu 3. i 4. travnja. U skupini europske Lige prvaka odavno se ne postavlja pitanje hoće li biti sudionik završnog turnira, Final 8, već hoće li dobiti bitku sa španjolskom Barcelonetom i grčkim Olympiacosom za prvo mjesto u skupini. Naravno, sve to je sad, kao i završnica domaćeg prvenstva, očekivano u drugom planu.
16. travanj 2024 23:36