StoryEditorOCM
RukometPOČINJE SP RUKOMETAŠA |

SLAVKO GOLUŽA, DVOSTRUKI OLIMPIJSKI POBJEDNIK I SVJETSKI PRVAK ‘Svjetski vrh je nepromijenjen, ali nema više trening utakmica na SP-u!‘

Piše Tonči Vlašić
13. siječnja 2021. - 16:42

Bit će puno iznenađenja zbog ove situacije s koronavirusom. Zatim, nekoliko reprezentacija ne dolazi u najjačem sastavu, tj. ima problema. Uvjeren sam kako će igrači u Egiptu imati savršene uvjete, ali cijelo prvenstvo će proteći u jednoj neizvjesnosti. Jedan pozitivan slučaj unutar jedne reprezentacije, da ne govorim više takvih slučaja, i sve će se okrenuti naopako preko noći. U ovom trenutku je najvažnije, igrat će se Svjetsko prvenstvo, ali zbog ove situacije ne usudim se upuštati u prognozu kako će prvenstvo završiti – istaknuo je Slavko Goluža, koji će 17. rujna ove godine 'otpuhati' 50 svjećica s rođendanske torte.

Goluža je najuspješniji sportaš naše županije. Kapa dole za igračku karijeru, koju je započeo u svom Metkoviću, a koju je zaključio 2006. godine. Ali, kako bez rukometa ne može, čim je igranju rekao zbogom, preselio se na klupu te započeo trenersku karijeru.

Bio je kapetan hrvatske rukometne reprezentacije za koju je odigrao 246 utakmica i postigao 627 pogodaka. Osvojio je s njom osam medalja na velikim natjecanjima. Dva puta je bio olimpijski pobjednik. U Atlanti 1996., a potom je taj veličanstveni uspjeh ponovio osam godina poslije u Ateni postavši nakon Veselina Đuha, vaterpolske legende, drugi sportaš iz najjužnije hrvatske županije s dva olimpijska zlata.

Goluža je uz to bio svjetski prvak (Portugal 2003.), dva puta svjetski doprvak (Island 1995. i Tunis 2005.), osvajač europske bronce 1994. godine, te dva puta zlatni na Mediteranskim igrama (Francuska 1993. i Tunis 2001.). Klupskih trofeja ima čak 30, dva puta je bio klupski prvak Europe, jednom pobjednik europskog Superkupa i Kupa EHF, 12 puta državni prvak te 14 puta pobjednik državnog kupa...

- Ponosan sam što sam ostvario kao igrač, ali taj dio života je zaključen. Okrenuo sam odmah novu stranicu. Želim se dokazati i kao trener.

Već je bio dva puta kao trener sudionik Olimpijskih igara. Pomoćnik Linu Červaru u Pekingu 2008. kad je Hrvatska, nažalost, bila četvrta. Potom je naslijedio Červara na klupi reprezentacije. Hrvatsku je u ulozi izbornika odveo prvo do bronce na Europskom prvenstvu u Srbiji, zatim do medalje istog sjaja i u Londonu 2012. na svojim četvrtim Olimpijskim igrama, prvim u ulozi izbornika. Tim uspjehom je 'uhvatio' Dubrovčanina Andra Knega, koji je do tad bio jedini sportaš iz najjužnije hrvatske županije s tri osvojene medalje na Olimpijskim igrama. Podsjetnik, legendarni košarkaš kao igrač osvojio je zlato (Moskva 1980.), srebro (Montreal 1976.) i broncu (Los Angeles 1984.).

Goluža je klupu reprezentacije napustio nakon Svjetskog prvenstva u Kataru 2015. godine gdje je Hrvatska pala u četvrtfinalu od Poljske, koja je uzela na kraju broncu. Prethodno je na EP-u Danskoj izgubio polufinale od domaćina, a broncu od Španjolske. U Španjolskoj je 2013., godinu dana nakon olimpijske bronce u Londonu, uhvatio i broncu na Svjetskom prvenstvu.

- Stoji, već sam nešto i ostvario s hrvatskom reprezentacijom, da, imam medalje sa sva tri najveća natjecanja, olimpijsku broncu, te bronce sa svjetskog i europskog prvenstva, ali nisam zadovoljan s tim. Želim to nadmašiti, te biti još uspješniji. Maksimalno sam posvećen trenerskom pozivu. Hoću li opet dobiti priliku voditi hrvatsku reprezentaciju? Naravno da to želim, ali sad o tome ne razmišljam, već samo kako ću biti uspješniji s Tatranom. Danas sam, kao i svi koji nisu uključeni u rad reprezentacije, njezin najveći navijač, te joj od srca želim novi uspjeh.  

Može li Hrvatska do medalje u Egiptu? Svjetsko prvenstvo počinje 13. siječnja i traje do 31. siječnja. Našima su u prvom krugu, u skupini 'C', suparnici Japan, Angola i Katar. Prvu utakmicu naši igraju u petak, 15. siječnja, od 18 sati s Japanom.

- Tko je vrh svjetskog rukometa, to se zna. Španjolska, Danska, Njemačka..., da sad ne nabrajam, to zna svatko tko prati rukomet. Naravno, tu smo i dalje mi. Ali, sve je više i više reprezentacija koje mogu iznenaditi. Srbija se posložila, možda se varam, ali takav sam dojam stekao nakon njihove pobjede prije neki dan protiv Francuske. Tu je i Portugal, tu je i Tunis, naravno, tu je i domaćin, Egipat. Tu je još nekoliko reprezentacija. Ako bih se vratio unatrag 5,6 godina, pa i više, rekao bih kako je svjetski vrh nepromijenjen, kako su glavni favoriti za vrh iste one reprezentacije koje su to bile i prije, ali kako za razliku od prethodnih prvenstava, te reprezentacije iz samog svjetskog vrha imaju sve manje i manje, nazovimo ih trening utakmica na velikim natjecanjima, a sve više i više teških iskušenja upravo iz razloga što su mnoge, mnoge reprezentacije napredovale, te mogu, pogotovo ako ih ne shvatite ozbiljno, iznenaditi, a ako iznenade nekog od favorita, mogu dobiti krila, te potom biti jako, jako neugodne. Najbolji primjer su nam naše rukometašice. Nakon što su dobile Mađarsku na startu, krenulo ih je, te su pale i jače reprezentacije od Mađarske. Ponavljam još jednom, u ovim okolnostima, više je izgleda da se dogode iznenađenja na Svjetskom prvenstvu nego prije – naglasio je trofejni Metkovac.

image
Olimpijske igre u Ateni 2004. – Slavko Goluža je dva puta kao igrač bio sudionik najvećeg natjecanja, i s oba se vratio sa zlatom

ČETIRI EURO TROFEJA

Najveće klupske uspjehe ostvario je sa Zagrebom – dvostruki prvak Europe, osvajač europskog Superkupa, te po devet puta prvak Hrvatske i osvajač Kupa Hrvatske. Sa svojim Metkovićem je 2000. godine osvojio EHF kup, te Kup Hrvatske 2001. i 2002. godine. Igrao je u Mađarskoj za Vesprem, u Njemačkoj za Lubeeke, te u Francuskoj za PSG.

Bio je 2001. izabran za najboljeg rukometaša Hrvatske u tradicionalnom izboru Sportskih novosti, a 2012. je slavio u kategoriji najbolji hrvatski trener.

Dobitnik je dva puta Državne nagrade za sport 'Franjo Bučar'. Prvi trenerski uspjeh ostvario je 2007. godine kad je Hrvatsku odveo do srebra na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

image
Izbornik Slavko Goluža slavi osvajanje bronce na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine - Metkovac u zagrljaju s Domagojem Duvnjakom i Blaženkom Lackovićem foto: Drago Sopta / CROPIX

VOLIO BIH...

Gospodin Lino Červar je toliko puta dokazao kako je naš najbolji trener. S obzirom na njegovu najavu odlaska, koga će Hrvatski rukometni savez izabrati za njegovog nasljednika na klupi reprezentacije, ne znam. S obzirom na tri medalje s reprezentacijom u pet godina, koliko sam vodio reprezentaciju, te činjenicu da smo u to vrijeme igrali odličan rukomet, imam pravo na nadu. Naravno, volio bih dobiti novu priliku te voditi seniorsku reperezentaciju. Pogotovo sada nakon  novih godina trenerskog iskustva što sam stekao radeći u klubovima. Ali, nije na meni da se namećem. Hrvatski rukometni savez dobro zna što i koliko ja mogu ponuditi.

17. travanj 2024 22:19