StoryEditorOCM
TenisNA DANAŠNJI DAN |

NAJJAČE FINALE U POVIJESTI DUBROVNIK OPENA Pobjednica je poslije bila treća tenisačica svijeta, a poražena svjetski broj jedan u parovima!

Piše Tonči Vlašić
12. travnja 2020. - 16:08
Iz arhive Dubrovačkog vjesnika, slika Željka Tutnjevića: Zoran Grbić predaje pobjednički pokal Nadji Petrovoj, u pozadini Katarina Srebotnik. Finale je odigrano u nedjelju, 12. travnja 1998. godine pred više od 600 gledatelja
Osvojila je prethodno Makarsku i Hvar, a i u Uvali Lapad je krenula također iz kvalifikacija, te s 23 pobjede u nizu osvojila sva tri turnira iz ciklusa 'Biseri Dalmacije'. Nakrcala se bodovima, skočila na svjetskoj rang listi, te više nikad nakon toga nije igrala turnire s nagradnim fondom od 10.000 američkih dolara.

Ruskinja Nadja Petrova o kojoj je riječ u uvodu, sa 6:4 i 7:5 dobila je u finalu ITF Dubrovnik Opena 1998. godine Slovenku Katarinu Srebotnik, u tom trenutku najbolju juniorku svijeta, dok je ona bila treća na svjetskoj juniorskoj rang listi. I kad se prošeće poviješću finala dubrovačkih turnira, prvi je odigran 1997. godine, pogleda tko je od finalistica što poslije napravio u svjetskom tenisu, to je bilo uvjerljivo najjače finale odigrano u Uvali Lapad.

Petrova je nakon trijumfa u Dubrovniku osvojila juniorski Roland Garros pobjedivši u finalu Jelenu Dokić. U profesionalnoj karijeri osvojila je potom devet WTA naslova u singlu te petnaest u parovima. Bila je u obje konkurencije treća igračica svijeta. Dva puta polufinalistica, a još sedam puta četvrtfinalistica Grand Slam turnira, te osvajačica brončane medalje u ženskim parovima na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Srebotnik je pak 1998. godine osvojila juniorski Wimbledon pobjedom u finalu protiv Kim Clijsters, te igrala finale juniorskog US Opena u kojem je poražena od Dokić. Osvojila je poslije u profesionalnoj karijeri četiri WTA turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Najbolji plasman joj je 20. mjesto na svjetskoj rang listi, međutim, Slovenka je bila svjetski broj jedan u parovima, a tu je osvojila ukupno 39 turnira i igrala u ukupno 82 finala. Osvojila je Wimbledon u ženskim parovima te igrala dva puta u finalu Roland Garrosa i jednom u finalu US Opena. U miksu je osvajala Australian Open, tri puta Roland Garros te US Open. Kad se sve zbroji iza nje je 16 finala na Grand Slam turnirima u parovima (ženskim i mješovitim).

Finale Dubrovnik Opena Nadja Petrova – Katarina Srebotnik odigrano je u nedjelju, 12. travnja 1998. godine. Zoran Grbić, tadašnji (a i danas aktualni) predsjednik Tenis klub Dubrovnik, koji je bio na čelu organizacije svih turnira Dubrovnik Open, uručio je veliki prijelazni pokal Petrovoj, te pokal u trajno vlasništvo, a Srebotnik pokal za drugo mjesto Igor Deranja, član uprave Tenis kluba Dubrovnik i organizacijskog odbora. Glavni sudac turnira bio je dubrovački međunarodni teniski sudac Marjan Pančevski, koji je te godine, ali i prije, te poslije toga sudio i najveće svjetske turnire, između ostalog i Wimbledon.

Zanimljivo, kad se u obzir uzme kompletan Dubrovnik Open 1998. godine, koji je okupio igračice iz dvadeset država s tri kontinenta, te tko je od njih što poslije napravio, Petrova i Srebotnik nisu dogurale najdalje, već Anastasia Myskina, Ruskinja, koja je šest godina poslije nastupa u Dubrovniku bila pobjednica Roland Garrosa te druga igračica svijeta. Miškina je na zemlji Uvale Lapad 1998. prošla s uspjehom kvalifikacije, stigla do 2. kola glavnog turnira, osmine finala, ali dalje nije uspjela proći. Zaustavila je Srebotnik.

Finale drugog izdanja Dubrovnik Opena pratilo je u Uvali Lapad prije točno 22 godine više od 600 gledatelja.

Nažalost, posljednji godina nema više ITF-ovih turnira Dubrovnik Open, a bilo je godina kad su bila i po četiri (dva za tenisačice, te dva za tenisače, koja su znala okupiti više od 200 igračica i igrača), a za vrijeme svakog, tako i tog 1998. godine, pričalo se i isticalo: 'Dubrovnik sigurno zaslužuje i nešto više kad je tenis u pitanju'. 
19. travanj 2024 15:58