StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

PRVAK OČEKIVANO PREJAK ZA GALEBA Jugaši osigurali polufinale prije drugog poluvremena!

Piše Tonči Vlašić
25. lipnja 2020. - 20:17
Doigravanje za prvaka Hrvatske, četvrtfinale, prva utakmica: Galeb Makarska rivijera - Jug Adriatic osiguranje 4:23 (Marin Tomasović)
Galeb MR – Jug AO 4:23
DUBROVNIK Bazen u Gružu. Gledatelja 100. Suci: Leo Kuzmanić i Slaven Sivčević, delegat: Mlađan Prvan (svi iz Splita).
GALEB MAKARSKA RIVIJERA: Podrug (5 obrana), Kaleb, Stojanac, Kuzmanić (1), Žilić, Vukić (1), Sumić, Marinović, Rašić, Šarić, Glibo, Popović (2), Topić, Kapović. Trener: Milovan Čović.
JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (5 obrana), Macan (1), Fatović (2), Ljepava (2), Kržić (1), Garcia (2), Lozina (3), Merkulov (3), Papanastasiou, Žuvela (3), Benić, Obradović (3), Jarak (5 obrana), Tomasović (3). Trener: Vjeko Kobešćak.
Igrač više: Galeb MR 4/2, Jug AO 5/3
Peterci: Galeb MR -,  Jug AO 2/1
Četvrtine: 1:7, 2:7, 0:3, 1:6.

Očekivano, Jug Adriatic osiguranje je nadigrao Galeb Makarska rivijera u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja za prvaka Hrvatske. 
 
Kobešćak je prvo poluvrijeme četvrtfinala protiv Galeba MR otvorio s Popadićem na vratima. Macan je bio na beku, Lozina na centru. Plus, lijevo i desno Fatović, Garcia, Benić i Papanastasiou. Prvi je u prvom napadu na utakmici, kojeg je imao Jug, potegao iz daljine Fatović, ali nije lopta išla u okvir gola. Lozina je prvi zaradio igrača više nakon čega je brojčanu prednost iskoristio Macan te potpisao prvi pogodak Jugaša nakon povratka u bazen nakon više od tri mjeseca prislinog odmora zbog koronavirusa.

U 2. minuti bilježimo prvi bijeg Jugaša. Kontru je pogotkom zaključio Fatović. U 3. minuti sjajno se okrenuo u dva metra Galeba MR Lozina, te zakucao za 3:0. U 5. minuti 4:0 za Jug AO potpisao je Merkulov. Prethodno je Podrug obranio peterac Fatoviću.
Prvi pogodak Makarani su postigli s igračem više nakon 5 minuta i 4 sekunde igre. Popović je realizirao igrača više. Bio je to prvi šut 'domaćina' u okvir gola aktualnog hrvatskog prvaka.

Do kraja prve četvrtine opet Merkulov iz daljine, pa Tomasović u kontri, prvo je isključio svog čuvara, a potom dobio dvoboj jedan na jedan s Podrugom, te Obradović.

U drugoj četvrtini na prvi pogodak se čekalo dvije minute i deset sekundi (Lozina). Na novi 46 sekundi, a nakon što je kapetan Garcija iskoristio brojčanu prednost, Kobešćak je mijenjao vratara. Jarak je zamijenio Popadića. Jug je tri minute i 26 sekundi prije kraja druge četvrtine stigao do svog desetog pogotka (Tomasović iz daljine). Zatim su pogađali Fatović (njegov drugi), pa Merkulov (njegov treći pogodak). Popović je s igračem više prekinuo niz prvaka. Minutu i 19 prije kraja druge četvrtine postigao svoj i Galebov drugi pogodak. Zatim, za Juga do odmora: Žuvela i Tomasović, a sekundu prije kraja druge četvrtine treći pogodak Galeba MR (Kuzmanić).

Nastavak, u trećoj četvrtini tri pogotka Jugaša, a niti jedan Galeba (Garcija pa Obradović iz kontre, zatim Obradović zaradio peterac, koji je realizirao Ljepava). Četvrta četvrtina: Lozina i Obradović su nastavili niz Juga. Zatim je pogodio Vukić te je Galeb MR prekinuo post u napadu, koji je potrajao 10 minuta i 5 sekundi igre. Do kraja utakmice četiri pogotka prvaka (Žuvela, Ljepava, Kržić i opet Žuvela).

image
Doigravanje za prvaka Hrvatske, četvrtfinale, prva utakmica: Galeb Makarska rivijera - Jug Adriatic osiguranje 4:23 (Filip Kržić)


Uzvrat se igra na istom mjestu dan poslije. U petak, 26. lipnja, u 11 sati. Pobjednik će u polufinale na uspješnijeg iz ogleda Solaris – Mornar BS, a tu je šibenski brod nakon prvog poluvremena u svom domu stekao devet pogodaka viška uoči uzvrata u subotu u Splitu. Preostala dva četvrtfinalna para su: Primorje EB - Jadran Split (Jadran dobio u RIjeci s 13:9, uzvrat se igra u u subotu, 27. lipnja, u Splitu), te OVK POŠK - HAVK Mladost (obje u Zagrebu, prva u petak, 26. lipnja, a druga u subotu, 27. lipnja). 

U polufinalu se igra na dvije pobjede, a u finalu na tri. 

image
Doigravanje za prvaka Hrvatske, četvrtfinale, prva utakmica: Galeb Makarska rivijera - Jug Adriatic osiguranje 4:23


EMIL NIKOLIĆ U GRUŽU
Navratio je do Gruža Emil Nikolić, drugi po uspješnosti Jugov trener svih vremena. Uoči utakmice Galeb MR - Jug AO porazgovarao je s Vjekom Kobešćakom, koji ga je 'skinuo' s trona, te Đanijem Pecotićem. Nikolić je naslijedio u ljeto 2003. Veselina Đuha, kojem je bio pomoćnik šest sezona. Odmah je uzeo kup, a zatim i prvenstvo. Juga je odveo 2006. do naslova prvaka Europe i osvajanja europskog Superkupa. S njim je Jug četiri puta uzastopno igrao na završnom turniru, Final fouru najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, a tri puta uzastopno finale. Nakon što je u Gružu 2006. dobio za naslov prvaka PRO Recco, a za europski Superkup u Bresciji istoimenog domaćina (prvi je to europski trofej u povijesti, koji je Jug osvojio u gostima), izgubio je finala za prvaka Europe u Milanu 2007. i u Barceloni 2008. od PRO Recca. To posljednje finale, koje je odigrano 10. svibnja 2008. godine u Barceloni, bila je njegova posljednja utakmica na klupi Juga. Ukupno je kao prvi trener Juga osvojio deset trofeja (četiri puta prvak Hrvatske, isto toliko pobjeda u Kupu Hrvatske, te dva europska trofeja). 

Kobešćak je do danas osvojio tri trofeja više (četiri puta prvak Hrvatske, četiri puta Kup Hrvatske, tri puta pobjednik Regionalne lige, prvak Europe i osvajač europskog Superkupa).
19. travanj 2024 00:47