StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA SRIJEDA U GRUŽU: GOST JUGAŠA U 8. KOLU SKUPINE LIGE PRVAKA GRČKI OLYMPIACOS, AKTUALNI DOPRVAK EUROPE

TKO NIJE NAUČIO NA PRITISAK, TAJ NE IGRA U JUGU Jugaši znaju zbog čega je sve važno dobiti Olympicos

4. veljače 2020. - 12:06
Gruž je zatvorio svoja vrata 3. prosinca 2019. godine. Szolnoki je bio te večeri gost. Slavila se u 6. kolu europske Lige prvaka 14:11 pobjeda Jugaša, koji su šest dana poslije bili u Pireju, gosti Olympiacosu. U toj posljednjoj utakmici prvog dijela natjecanja u skupini europske Lige prvaka, ujedno posljednjoj utakmici prošle godine, poraz 6:5. Nakon toga većina Jugaša svatko na svoju stranu. Jedni na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Kuvajt, drugi na pripreme sa seniorskim reprezentacijama, naši u Australiju... Potom su se našli na okupu. Na Europskom prvenstvu u Budimpešti. Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Xavi Garcia i Hrvoje Benić u kapici Hrvatske, Alex Papanastasiou u kapici Grčke, a Daniil Merkulov u kapici Rusije. Najbrojniji na kraju četvrti, a preostala dvojica su između sebe odlučila tko će biti sedmi, a tko osmi. Slavio je Grk. Uglavnom, nitko pretjerano zadovoljan nije bio nakon Budimpešte, a prije povratka u Gruž. 

Svima njima je u glavama i dalje, kad je reprezentacija u pitanju, kako do Olimpijskih igara u Tokiju. Posljednja prilika je kvalifikacijski turnir u Rotterdamu krajem ožujka. Međutim, sad to na stranu. Klupska sezona je nastavljena prošlog vikenda. Jugaši su odradili posljednju obvezu u prvom krugu Regionalne lige, pobjedom 18:9 protiv Mornar Brodospasa nastavili niz pobjeda, te u drugi krug unijeli sve bodove. Već na startu mini lige ih čeka, po svemu sudeći, utakmica odluke. Gosti su Mladosti, koja je bodove u prvom dijelu izgubila samo u Gružu. Jugaši će 14. veljače na Savu stići sa četiri pogotka viška. Nakon te utakmice trebalo bi biti jasnije tko će biti domaćin Final foura, završnog turnira Regionalne lige, Dubrovnik ili Zagreb.  

Ali, i to sad na stranu. O tome će Jugaši razmišljati nakon prve domaće utakmice u 2020. godini, a gost je jača momčad nego je Mladost. Dolazi aktualni europski doprvak Olympiacos. Počinje drugi dio natjecanja u skupini, preostalih sedam kola.

- Nakon poduže pauze, što se tiče klupskog vaterpola, čeka nas teška i važna utakmica. Imali smo u subotu u Splitu utakmicu s Mornarom. Sve formalnosti smo ostavili s tom utakmicom iza nas. Sad sve što slijedi je važnije i odlučujuće. Očekujem kako ćemo biti dovoljno dobri kako bi nastavili s dobrim rezultatima - želja je Vjeka Kobešćaka, Jugovog trenera. 

Uz njega je na konferenciji za novinare bio Paulo Obradović, koji je prije dvije sezone s Olympiacosom osvojio naslov prvaka Europe, a prošle sezone pao u finalu od Ferencvarosa. Srećom, vratio se Medo, kako ga od milja zovu, u Juga, kojeg je predvodio do pobjede 15:13 u Gružu protiv Barcelonete, koja je uz Olympiacos prvi favorit skupine. Tko se ne sjeća njegovih čak šest pogodaka, pa tri protiv Szolnoka za već spomenutih 14:11 uspjeh kod kuće, ali i to sad na stranu. Olympiacos u Gružu?

- Ne možemo ne spomenuti činjenicu kako nismo bili skupa duže vrijeme. Ne znamo u kakvom su stanju reprezentativci. Nas trojica, koji nismo imali reprezentativne obveze, smo trenirali, te smo spremni. Međutim, istu situaciju je imao i Olympiacos. I on nije bio na okupu. Čeka nas teška utakmica. Nama je imperativ pobjeda - rekao je Obradović. 

Dug je, baš dug, Kobešćakov popis kad je riječ o tome koliko bi Jugu dobro došla pobjeda protiv najbolje grčke momčadi. 

- Pobjedom bi ušli u borbu s Olympiacosom i Barcelonetom za prva tri mjesta u skupini, s pobjedom bi napravili veliki posao po pitanju osiguranja nastupa na Final 8, završnom turniru. Ne matematički, ali baš bi napravili veliki posao. Pobjeda bi nam dobro došla jer ponovno gradimo igru, podigla samopouzdanje pred važnu utakmicu protiv Mladosti u Zagrebu u Regionalnoj ligi... - rekao je Jugov trener. Potom se osvrnuo na poraz u Pireju. Tih 5:6 u utakmici u kojoj je sjajan bio vratar Toni Popadić, u kojoj je Jug imao napad za bod...

- Bila je to dosta dobra utakmica s naše strane, prvenstveno u obrani (samo šest primljenih pogodaka). Drugu sezonu u nizu pokazali smo kako možemo odigrati dobro u Pireju (bod je osvojen u sezoni 2018./19. u utakmici u kojoj je Jug bio bliži pobjedi), a protiv jedne tako jake momčadi, koja je imala u toj utakmici u Pireju ogromnu pomoć svojih navijača. Volio bih kad bi ponovili takvu utakmicu i ovdje u Gružu. Obrana je ključna, plivanje, tranzicija, koja umara protivnika. U Pireju nismo dobro odradili napad. Nismo pogodili neke prilike, a na kraju je njihov vratar imao dvije velike obrane - podsjetio je Kobešćak na činjenicu koliko je Jug bio blizu izbjeći poraz kod europskog doprvaka. 
 
Zna Jugov trener sve o Olympiacosu, a, naravno, tko je bolje pozna od Obradovića, koji je protekle dvije sezone bio njezin član.

- Grčki reprezentativci plus kvalitetni stranci. Apostrofirao bi Genidouniasa i Jokovića, njihove najopasnije šutere, ali oni su jaki kao momčad. Imaju dva dobra centra, jaki su i na bekovima... Treba krenuti jako, biti agresivan, te se nadamo pobjedi... - naglasio je Obradović, koji je konferenciju za novinare zaključio izjavom: 

- Tko nije naučio na pritisak, taj ne igra u Juga!

Kobešćak zbog isključenja u Pireju neće biti na klupi već na tribinama. Momčad će s klupe protiv Olympiacosa voditi Miho Bobić i Đani Pecotić. 

Utakmica 8. kola skupine 'A' europske Lige prvaka između Jug Adriatic osiguranja i Olympiacosa igra se u Gružu u srijedu, 5. veljače, s početkom u 20.30 sati.
SKUPINA 'A'
Poredak: 1. Olympiacos 19 bodova, 2. CNA Barceloneta 16 bodova, 3. Jug Adriatic osiguranje 15 bodova, 4. Szolnoki 12 bodova, 5. Jadran Carine (HN) 7 bodova, 6. Spandau 04 5 bodova, 7. Jadran Split 4 boda, 8. Sintez Kazan 3 boda.

Još igraju u 8. kolu, Kazan: Sintez Kazan - Jadran Carine (HN), Szolnok: Szolnoki - Spandau 04, Barcelona: CNA Barcelonta - Jadran (S)

26. travanj 2024 05:02