StoryEditorOCM
Crna kronikaKRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

65-godišnjak utajio 357 tisuća eura poreza

Piše DV
8. ožujka 2023. - 11:05

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Policijske postaje Metković državljanin Bosne i Hercegovine u dobi od 65 godina sumnjiči se za kazneno djelo utaje poreza ili carine i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 65-godišnjak, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva čije je sjedište u Metkoviću, a djelatnost prodaja tehničke opreme, od početka do kraja 2020. godine, s ciljem potpunog izbjegavanja obveze plaćanja poreza na dobit i PDV-a, nadležnoj poreznoj upravi nije podnosio prijavu PDV-a i poreza na dobit, odnosno nije iskazivao oporezive isporuke temeljem 68 izlaznih računa izdanih raznim trgovačkim društvima u ukupnom iznosu od 971 tisuću eura bez PDV-a, čime je prikrio obvezu obračuna i plaćanja PDV-a u iznosu od 241 tisuću eura i poreza na dobit u iznosu od 115 tisuća eura. Na opisane načine osumnjičeni je utajio 357 tisuća eura poreza.

Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno kako osumnjičeni 65-godišnjak, kao direktor trgovačkog društva, poslovne knjige nije vodio na propisani način, čime je počinio kazneno djelo  povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Policija je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

 

 

19. travanj 2024 19:53