StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVI SLUČAJ

Nove optužbe protiv policajca Klarića: Trudnicu tjerao da radi na granici u smjenama po 12 sati

Piše dv
23. siječnja 2021. - 10:45
Nakon provedenog natječaja, za novog načelnika Postaje granične policije Gruda imenovan je dosadašnji načelnik Postaje pomorske policije Matko Klarić.


Nove optužbe protiv policijskog načelnika Policijske postaje Gruda u dubrovačko-neretvanskoj županiji, Matka Klarića i to radi  diskriminiranja trudne policajke. Umjesto da joj zbog trudnoće omogući rad u sjedištu policijske postaje poslao ju je na granični prijelaz da radi u smjenama odjevena u službenu odoru.
Nakon što je portal Index otkrio da su ga najmanje četiri policijske službenice već prijavile zbog seksualnog uznemiravanja, a  pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić utvrdila da ih je spolno uznemiravao, po najnovijoj prijavi policajka koja je ostala u drugom stanju zamolila je lani u srpnju Klarića da joj omogući rad u uredu u osmosatnim jutarnjim i večernjim smjenama, koje završavaju u 22 sata, donosi, net.hr. On joj je to u prvi mah i dopustio. No nakon mjesec dana se predomislio i poslao ju natrag na granični prijelaz. Učinio je to, kako joj je sam rekao, jer je dobio pritužbu da se nju protežira.
Policajka je dalje navela kako bi u slučaju povratka na granični prijelaz morala raditi u smjenama po 12 sati, biti odjevena u službenu odoru i opasana službenim remenom s oružjem. To joj zbog trudnoće nije bilo moguće, a strahovala je i zbog moguće izloženosti koronavirusu. "Liječnica mi je na kraju otvorila bolovanje kako ne bih ugrozila svoje i zdravlje svog djeteta", navela je u prijavi policajka.
Načelnik Klarić očitovao se na prijavu ukazujući kako je bio izložen napadima zbog njezinog premještaja. U anonimnim prijavama prozivalo ga se da joj pogoduje jer je ljubimica njegove pomoćnice, da joj nabija plaću i da ona u stvari ne radi ništa.
Analiziravši ovaj slučaj Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova primijetila je da su iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili kako u Zakonu o policiji nema posebne odredbe za zaštitu trudnica, zbog čega je načelnik Postaje granične policije Gruda donio odluku da policijsku službenicu pošalje na radno mjesto na koje je bila i raspoređena.
Zbog ovakvog MUP-ovog očitovanja pravobraniteljica je upozorila policiju da se u odnosu prema trudnicama moraju pridržavati svih ostalih propisanih odredbi o radu koje sadrže mjere za zaštitu majčinstva.Protiv Klarića je zbog toga u tijeku disciplinski postupak.

26. travanj 2024 17:13