StoryEditorOCM
Crna kronikaDRŽAVNO ODVJETNIŠTVO |

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA GOSPODARSKI KRIMINAL Ukrajinka pokušala dubrovački hotel gurnuti u stečaj kako bi se financijski okoristila

Piše Piše>: Ahmet Kalajdžić
22. listopada 2021. - 14:32

Zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenog u stjecaju, odnosno istodobno s kaznenim djelom prouzročenja stečaja, dubrovačko je Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv dvoje stranih državljana koji se nalaze na radu u Dubrovniku, odnosno u Republici Hrvatskoj.

 

Optužnica je podignuta protiv prvookrivljene državljanke (38) Republike Ukrajine i drugookrivljenog državljanina Republike Srbije (44). Županijsko državno odvjetništvo tereti Ukrajinku za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju za što je predviđena vremenska kazna od jedne do 10 godina zatvora. Tereti je se da ga je počinila istodobno s kaznenim djelom prouzročenja stečaja, za što je kaznenim zakonom RH predviđeno izricanje vremenske kazne u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

image
boutique hotel Stari grad
Ahmet KalajdŽiĆ

"Prepisala" mu hotel

Prema dostupnim podacima, okrivljenici se terete da su u počinjenju navedenih kaznenih djela postupali u dogovoru, odnosno da je prvookrivljenica kao direktorica jednog trgovačkog društva registriranog pri Trgovačkom sudu u Dubrovniku odnosno na području Dubrovačko- neretvanske županije, postupala protivno interesima svoje tvrtke kao i obvezi savjesnog vođenja poslovanja društva te je izostankom poslovne pozornosti namjerno umanjila vrijednost imovine svoje tvrtke koja bi u skoroj budućnosti nmogla predstavljati stečajnu masu. Kako smo neslužbeno doznali, riječ je o boutique hotelu 'Stari grad' u Ulici od Sigurate unutar povijesne jezgre Dubrovnika.

Otac joj pomogao u kupnji hotela?

Susjedi hotela u vlasništvu stranih državljana protiv kojih su upravo podnesene kaznene prijave kažu kako su se osumnjičeni ponašali kao pripadnici privilegiranog staleža te da na domicilno pučanstvo uopće nisu obraćali pozornost. Po dolasku Ukrajinke u Dubrovnik, gradom se pronijela priča kako je A.S. kćerka ukrajinskog oligarha koji joj je, zapravo, svojim novcem i pomogao u kupovini hotelskog objekta. Time joj je, priča se, pomogao u poslu, ali ju je i fizički sklonio iz turbulentne Ukrajine.

Ukrajinka je, zajedno s izvanbračnim partnerom u Dubrovnik doselila prije nešto više od pet godina, kad je kupila mali hotel sa sjeverne strane Straduna. Dubrovčani pričaju kako je poslovanje relativno dobro išlo do turistički rekordne 2019. godine, ali se s nastupanjem korona krize i ovaj hotel s raskošnim sobama i ograđenom terasom na najvišoj etaži, došao u poslovne teškoće. Vjerojatno su životni i poslovni partneri zaključili kako, neumitno, slijedi stečaj. Pretpostavlja se da je to bio glavni razlog zbog čega su se partneri odlučili 'preventivno osigurati'i pokazalo se, poslovnim makinacijama preduhitre stečaj u kojem bi vrlo lako mogli ostati bez vrijedne imovine. Naime, hotel je zbog dobre lokacije, originalno uređenog interijera i spomenute tarace, bio meta brojnih turista, osobito VIP posjetitelja Dubrovnika koji su često koristili prigodu da u njemu odsjednu ili u centru starog Durbovnika, a opet u tišini, provedu nezaboravne trenutke.

Nastala milijunska šteta

Tako se Ukrajinka tereti da je s namjerom da drugookrivljenom životnom i poslovnom partneru nezakonito priskrbi nepripadnu korist u značajnom iznosu a na štetu svog hotela kao trgovačkog društva koje zastupa, a ujedno i u cilju da imovinu hotela u većinskom i tzv. esencijalnom dijelu putem kojeg se odvijalo poslovanje prebaci iz trgovačkog društva. Zbog izvjesne nesposobnosti za plaćanje i stečaja, a na štetu vjerovnika svog trgovačkog društva, tako je zapravo oštetila imovinu koja će biti u sastavu buduće stečajne mase.

image
Ahmet KalajdŽiĆ

Državljanka Ukrajine se tereti da je sklopila ugovor o prijenosu poslovnih udjela u drugom trgovačkom društvu i prenijela isto imovinsko pravo na svog drugookrivljenog partnera koji joj je, svjesno, pomagao u činjenju navedenih kaznenih djela. Tako je prema ugovoru o prijenosu poslovnih udjela njezin partner nezakonito stekao nepripadnu korist od 7.959.719,83 kune odnosno 1,057 milijuna eura, a u razlici nominalne vrijednosti poslovnih udjela i ugovorom preuzete obveze otplate zajmova.

Pretežna imovina društva je, u nominalnoj vrijednosti od 25.970.000 kuna, odnosno 3,448 milijuna eura tako prenesena na drugog i na štetu buduće stečajne mase trgovačkog društva nad kojim je, uslijed tih radnji od strane prvookrivljene vlasnice uz pomoć drugookrivljenika prouzročena nesposobnost za plaćanje obveza te je nad hotelom tj. trgovačkim društvom nadležni Trgovački sud u Dubrovniku 19. svibnja 2020. otvorio stečajni postupak.

Ne mora se javiti policiji

Ukrajinka koja ima status stranca sa stalnim boravkom u našoj zemlji, na društvenim mrežama se javljala pod pseudonimom. Objavljivala je fotografije s VIP- gostima hotela a često i svoje portrete u "military looku", s kapom vojnih časnika. Srbijanac je imao status osobe s privremenim boravkom u Hrvatskoj, a nadležni su nam potvrdili kako prijavljenim osobama nije određena obveza redovitog javljanja policiji. Inače, mjere opreza kojima se osigurava prisutnost okrivljenika prema Zakonu o kaznenom postupku kao npr. zabrana napuštanja boravišta i obveza redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu u ingerenciji su DORH-a i nismo doznali je li ih ta državna institucija odredila.

26. travanj 2024 18:39