StoryEditorOCM
Crna kronikasmrt dječaka

Preminuo je četverogodišnjak koji je bio zaštitno lice kampanje cijepljenja, krenule su glasine da ga je ubilo cjepivo. Faktograf analizira slučaj, doznalo se od čega je umro

Piše PSD
21. studenog 2022. - 11:52

“Imao je samo 4 god., a koristili su ga za promociju biološkog oružja. Laka ti zemlja, anđelu!”, navodi se u Facebook statusu. Post je podijeljen 11 puta te je prikupio 36 reakcija.

image
Screenshot

Međutim, nije točno da je za smrt četverogodišnjaka krivo cjepivo. Santino Blanco Godoy iz Argentine nažalost je preminuo, no ne zbog cjepiva, kako se insinuira u postu, već od upale pluća, poručuje Faktograf.hr.

O dezinformacijama koje kruže o smrti četverogodišnjaka koji je bio lice kampanje cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka, dječje paralize i rubeole, pisali su već portali PolitiFact i TechArp.

Kako piše PolitiFact, više argentinskih medija pisalo je o smrti dječaka. Santino Godoy Blanco preminuo je 3. listopada nakon što je primljen u lokalnu bolnicu zbog temperature. Obdukcija je pokazala da je Blanco preminuo od obostrane upale pluća. Dječakova majka je doktore optužila za nesavjesno liječenje, jer su ga prvotno liječili zbog laringitisa i gripe. Međutim, ispostavilo se da je dječak imao obostranu upalu pluća.

Blanco je bio dio nedavne kampanje cijepljenja koju je organiziralo argentinsko Ministarstvo zdravstva; cilj kampanje bilo je poticanje cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka, dječje paralize i rubeole. Kampanja nije bila povezana s Covidom-19.

Kako na svojim stranicama piše UNICEF, upala pluća ubija više djece nego bilo koja druga zarazna bolest. Svake godine više od 700.000 djece mlađe od pet godina premine od upale pluća. Navedena broja uključuje i 200.000 novorođenčadi. Upala pluća je 2019. godine usmrtila 740.180 djece mlađe od pet godina, što znači da je uzrokovala 14 posto svih smrti djece ispod pet godina, piše WHO. Upala pluća pojavljuje se svugdje u svijetu, ali najviše smrtnih slučajeva je u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi.

Nije točno da su dječaka koristili za “promociju biološkog oružja”

U statusu se netočno tvrdi da su dječaka koristili za “promociju biološkog oružja”. Kao što smo već naveli, dječak je sudjelovao u kampanji cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka, dječje paralize i rubeole. Prema enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, cjepiva nisu “biološka oružja” već imunološki lijekovi kojim se potiče “aktivna imunost stvaranjem vlastitih protutijela protiv uzročnika određenih bolesti”. Ne postoje nikakvi podaci temeljem kojih bi se moglo zaključiti da je cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, dječje paralize i rubeole opasno po zdravlje djece.

Prema podacima UNICEF-a procjena je da cjepiva godišnje spriječe smrt između 2 i 3 milijuna djece, dok se cijepljenje smatra najsigurniji način zaštite djece od smrtonosnih bolesti.

Zaključno, u statusu se netočno navodi da se dječaka iz Argentine koristilo za “promociju biološkog oružja” jer je on sudjelovao u kampanji za promociju cijepljenja. Bez konteksta se sugerira da je dječak preminuo od cjepiva jer je umro od obostrane upale pluća, za koju nema dokaza da bi mogla biti povezana s cijepljenjem protiv ospica, zaušnjaka, dječje paralize i rubeole, ističe  Faktograf.hr.

22. travanj 2024 20:48