StoryEditorOCM
Crna kronikaepilog incidenta

Trojica torcidaša ipak neće provesti mjesec dana u pritvoru zbog sumnje da su napali policajce: sudac istrage ih pustio da se brane sa slobode, ali uz neke uvjete

Piše Vladimir Urukalo/SD
24. listopada 2022. - 11:58

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odbio je prijedlo ODO-a Split da odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela trojici mladića koji su uhićeni zbog sumnje da su sudjelovali u napadu na policajce 22. listopada 2022. godine iza ponoći na području oko Kluba navijača HNK Hajduk–Torcida, donosi Slobodna.

Pušteni su da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode uz izricanje mjera opreza - zabranu posjećivanja svih stadiona u državi odnosno utakmica u kojima sudjeluje Hajduk te obvezno javljanje jednom tjedno policiji.

Nakon sukoba navijača i policije uhićeno je, kako je to u nedjelju na tiskovnoj konferenciji kazao Slobodan Marendić, načelnik splitske policije, šest navijača no nakon obrade je jedan od njih pušten jer nije utvrđena njegova krivnja. Od preostale petorice, dvojica nisu uopće niti privođeni na ispitivanje na ODO.

Pred sucem istrage završili su 29-godišnji student iz Koprivnice, 21-godišnji student iz Korčule te 22-godišnji nautičar iz Splita, a za svu trojicu je Općinsko državno odvjetništvo tražilo istražni zatvor zbog sumnje da su počinili kazneno djelo napada na službenu osobu te kazneno djelo izazivanja nereda.

- Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici u skupini od najmanje 50-ak osoba, prilikom dolaska policijskih službenika po dojavi o remećenju javnog reda i mira i nakon što im je izdana naredba da se raziđu i prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, policijskim službenicima upućivali uvrede. Osnovano se sumnja da su, u nakani fizičkog obračuna, krenuli prema njima i gađali ih kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova i drugim predmetima, kojima su pogodili četvoricu policijskih službenika pri čemu su zadobili tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja da su nastavili s daljnjim kretanjem prema policijskim službenicima i bacanjem kamenja, staklenih boca i drugih predmeta prema njima te im upućivali ozbiljne prijetnje, tražeći od prisutnih navijača da im se pridruže. S napadom su prestali nakon što je jedan policijski službenik izdao upozorenje da stanu i da će pucati te potom i ispalio hitac upozorenja u zrak - izvjestilo je splitsko ODO.

Sva trojica privedenih mladića negirala su da su napali policajce pa je tako Koprivničanin rekao da je bio u blizini mjesta gdje su izbili neredi i da nije pružao nikakav otpor policiji niti su ga oni tukli već su mu samo rekli da pođe s njima što je i napravio. Mladić iz Korčule, pak, rekao je da je bio poslije utakmice s prijateljima ispred kluba navijača i da su oni ranije otišli, a on je ostao jer se trebao naći s djevojkom. Kad su izbili neredi nije nikoga napadao već je u jednom trenutku dobio udaraca pendrekom u glavu te je priveden bez ikakvog posebnog razloga. Treći mladić iz Splita je rekao kako je on nakon utakmice bio u u blizini Kluba navijača jer je htio kupiti burger pošto je bio gladan te da je uhićen i izudaran na više mjesta i da je kod prvog udarca izgubio svijest.

Sudac istrage splitskog Županijskog suda nije iz poslao na Bilice prvenstveno zato jer se radi o do sada neosuđivanim mladićima te uz stav da se istražni zatvor izriče kao najteža mjera samo iznimno i pri tome se mora voditi računa o razmjeru težine počinjenih kaznenih djela, kao i društvenoj opasnosti pri tome "cijeneći okolnosti kako u pogledupočinjenih djela tako i u pogledu počinitelja". Njegov je stav da će mjere opreza postići svrhu.

Nema sumnje da će se na ovu odluku žaliti tužiteljstvo te će o njihovoj žalbi odlučivati Izvanraspravno vijeće splitskog suda.

image
Matija Djanjesic/Cropix
24. travanj 2024 09:56