StoryEditorOCM
Crna kronikaGORIO SIMBOL TRSTENOG |

PREDSJEDNIK MO TRSTENO ANTUN BOŠKOVIĆ O POŽARU PLATANE Ljudi su uz odobrenje palili korov, no puhnuo je vjetar i odbacio iskru...

Piše DV
22. veljače 2020. - 11:31
Paljenje korova u privatnom đardinu ispod donje platane, uredno prijavljeno vatrogascima, razlog je zapaljenju trule grane stoljetne platane koju su spretno i u rekordnom roku ugasili pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci ispostava Orašac i pripadnici DVD Zaton.

Prema riječima predsjednika Mjesnog odbora Trsteno Antuna Boškovića, paljenje korova uobičajeno je za ovo doba godine, a nadležni su ga odobrili jer u subotu ranije ujutro nije bilo ni daška vjetra.

- Međutim, dogodilo se da je vjetar iznenada zapuhao i 'odbacio' iskru na gnjilu granu donje platane koja se zapalila. Na sreću, sve je prošlo bez većih posljedica. Požarište je pod nadzorom, iz grane još dimi, no nema opasnosti od širenja požara. Ova grana je i prije bila trula i propala, tako da će ovaj događaj sigurno ubrzati njezino uklanjanje – kazao nam je Bošković.

Još jednom je pohvalio promptnu reakciju gasitelja u suradnji sa Županijskom ustanovom za zaštitu prirode. Dodao je kako je opće stanje platana dobro:

- Stručnjaci su ih orezali, očistili i prihranili prije dvije, tri godine, nadajmo se da im ovo neće naštetiti - rekao je Bošković.

Podsjetimo, danas u 10.43 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je dojavu požara na platanu pred Arboretumom u Trstenom.

Na teren su upućena tri interventna vozila i šest vatrogasaca. Iz JVP Dubrovački vatrogasci javljaju da je u tijeku sanacija požarišta.



Starost platane iz Trstenog procijenjena je na petstotinjak godina, a kao jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj 2018. je konkurirala za Europsko stablo godine.

Platane u Trstenom zaštićene su sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture  kao pojedinačno stablo Platana 1 (Platanus orientalis L.) na trgu u Trstenom i Platana 2 (Platanus orientalis L.) u vrtu u Trstenom.

 Radovi orezivanja i sanacije platana u Trstenom koje spominje Bošković obavljeni su sukladno Elaboratu zdravstvenog stanja platana s preporukama mjera njege za dodatno poboljšanje vitalnosti stabala, koji je izradio Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na temelju istraživanja vitaliteta i statike platana korištenjem vizualno kontrolne metode tijekom 2013. godine.


 
19. travanj 2024 22:56