StoryEditorOCM

Ako vam je za vikend bilo vruće, onda će vam idućih dana biti nepodnošljivo; Danas počinje toplinski val, stižu i naleti pijeska iz Afrike

Piše jutarnji list
26. srpnja 2021. - 09:04

Ako ste se već tijekom vikenda žalili na vrućinu i sparinu, idući bi vam dani mogli biti još teže podnošljivi. Naime, s ponedjeljkom počinje još jedan ovogodišnji toplinski val koji može djelovati na zdravlje, i koji će u nekim dijelovima Hrvatske, posebice na jugu, potrajati barem do subote. Pritom će početak tjedna biti nestabilan, uz mogućnost lokalno izraženijih pljuskova, donosi Jutarnji.

Osim povremeno više oblaka preko naših krajeva ponovno će se premještati i veća količina prašine i pijeska iz Afrike. Više nebeskog plavetnila bit će u drugoj polovini tjedna, osobito na Jadranu, gdje će često vladati i vedrina, a vjetra gotovo da i neće biti. Naime, jugo će već u utorak do večeri sasvim oslabjeti. Neverini će biti mogući na sjevernom dijelu Jadrana u utorak pa i u ponedjeljak, koji će na većini Jadrana početi vjetrovitim i vrlo toplim jutrom, što znači da se tijekom noći temperatura zraka neće spuštati ispod 25 °C.

Kombinacija južine, vrućine i sparine ovih će dana imati nepovoljan utjecaj, osobito kod starijih i kroničnih bolesnika pa pripazite i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima, prognozirala je i savjetovala za HTV dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Na istoku Hrvatske oblaka će u ponedjeljak biti više nego u nedjelju. Uz jači dnevni razvoj oblaka poneki većinom popodnevni pljusak moguć je ponajprije u gorju. Već će jutro biti razmjerno toplo, a sa slabim i umjerenim jugozapadnim i južnim vjetrom temperatura će brzo rasti i popodnevne vrijednosti bit će između 33 i 36 °C.

Danju vruće, nekima i sparno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je također moguć poneki pljusak. Veći će dio dana proteći uz djelomice sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom i umjerenim jugozapadnim vjetrom.

Jugozapadnjak u gorju u prvom dijelu ponedjeljka može ponegdje biti jak. Vjetrovito, uz umjereno i jako jugo, bit će na sjevernom Jadranu, zbog čega će noć biti topla pa i vrlo topla, a osim na vrućinu i vjetar treba upozoriti i na mogućnost nevera, posebno u dijelovima Istre i na širem riječkom području.

U Dalmaciji će biti promjenjiva naoblaka uz tek vrlo malu vjerojatnost za mjestimičnu kratkotrajnu kišu. Nakon mnogima neugodno tople noći, posebno duž obale i na otocima, danju će biti vruće, uz temperaturu zraka od 32 do 36 °C.

Podjednako vruće bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, nad kojim će se premještati umjerena pa i povećana naoblaka, a jugo će biti većinom umjerene jakosti pa će more biti malo do umjereno valovito."

U utorak će jugo na Jadranu slabjeti, a u Dalmaciji, gdje će biti više sunčana vremena, ponegdje će i okretati na jugozapadnjak. Na sjeveru nestabilno, uz lokalno moguće i izraženije pljuskove. Sredina tjedna bit će pretežno sunčana, čak i sasvim vedra, uz slab vjetar, a i dnevna će se temperatura još malo povisiti.

U unutrašnjosti utorak također djelomice sunčan i nestabilan, uz pojavu lokalnih pljuskova, vjerojatnije u zapadnim krajevima, gdje će se najviša dnevna temperatura prolazno malo sniziti. Od srijede posvuda još malo toplije, ponajprije danju, a i oblaka će biti sve manje, štoviše u četvrtak će u dosta krajeva biti i sasvim vedro. Povremeno će još puhati slab i umjeren jugozapadni vjetar, prognozirala je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, donosi Jutarnji.

18. travanj 2024 11:12