StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeška vremena

Amerika je u velikim problemima: sve je bliži dan kada će ostati bez novca, evo kada bi se moglo dodgoditi nezamislivo

Piše Hina
9. svibnja 2023. - 18:18

Američka vlada počet će kasniti s podmirivanjem financijskih obveza između početka lipnja i početka kolovoza ako se ne podigne plafon zaduživanja, procijenio je u utorak Dvostranački centar za politiku (BPC).

Najnovija procjena instituta o "datumu X", danu kada bi vladi moglo ponestati novca za podmirenje obveza, poklapa se s procjenom ministrice financija Janet Yellen, koja je prošli tjedan upozorila da bi problemi s plaćanjem mogli krenuti već 1. lipnja.

U veljači institut BPC, koji pomno prati rasprave u Kongresu o limitiranju duga, procijenio je da bi novca u državnoj blagajni moglo ponestati između ljeta i rane jeseni.

Sada su pomaknuli datum na početak lipnja, ako Kongres ne podigne važeći plafon zaduživanja od 31,4 bilijuna američkih dolara.

Slabe prihode u proljetnoj sezoni podnošenja poreznih prijava dodatno je pogoršala odobrena odgoda plaćanja poreza obveznicima u nekim područjima pogođenima jakim olujnim katastrofama, uključujući veći dio Kalifornije i određene okruge u Georgiji i Alabami, do 16. listopada.

Te su odgode povećale šanse da državnoj blagajni uzmanjka novca već početkom lipnja.

"Sljedeći tjedni bit će ključni za procjenu snage državnih novčanih tokova", rekao je Shai Akabas, direktor ekonomske politike u BPC-u.

"Ako se rješenje ne postigne prije lipnja, moglo bi se reći da dužnosnici iz dana u dan igraju ruski rulet sa zakonima SAD-a, riskirajući financijsku katastrofu građana i države", upozorio je Akabas.

Ako pak porezni prihodi ministarstvu financija omoguće podmirivanje obveza do sredine lipnja, vlada bi se, prema procjenama tromjesečnih uplata poreza s rokom dospijeća 15. lipnja, vjerojatno mogla ‘provući‘ do 30. lipnja, navodi BPC u analizi.

Na taj datum ministarstvu financija otvorit će se mogućnost zaduživanja za dodatne 143 milijarde dolara obustavom reinvestiranja dospjelih ulaganja u Fond za mirovine državnih službenika i invalida i u Fond za zdravstvene beneficije umirovljenika u poštanskim službama.

Na raspolaganju će im biti i druge izvanredne mjere, navodi Reuters.

"U takvom scenariju, dodatni prostor stvoren tim mjerama podupro bi kapacitete ministarstva financija za podmirivanje obveza barem do početka srpnja, a možda i nekoliko tjedana nakon toga", objašnjavaju u BPC-u.

Najnovija procjena BPC-a ugrubo se podudara s revidiranom procjenom neovisnog instituta CBO-a o "znatno većem riziku" nepodmirivanja obveza od početka lipnja.

Tijekom dana predsjednik Joe Biden trebao bi se sastati s predsjednikom Zastupničkog doma Kongresa Kevinom McCarthyjem i drugim čelnicima Kongresa kako bi razgovarali o opcijama za rješenje spora demokrata i republikanaca oko ograničenja zaduživanja.

Biden je dosad odbijao pregovarati o zahtjevima republikanaca za smanjenjem potrošnje u zamjenu za podizanje plafona zaduživanja, a sada je ipak spreman razgovarati o smanjenju deficita, bude li plafon podignut.

Yellen je u ponedjeljak upozorila da bi blokada podizanja plafona zaduživanja zadala ozbiljan udarac američkom gospodarstvu i oslabila status dolara kao svjetske rezervne valute, rekavši za CNBC da "nema dobrih opcija" pri odlučivanju koje račune platiti. 

Ekonomisti upozoravaju da bi dugotrajni problemi s plaćanjem mogli gurnuti američko gospodarstvo u duboku recesiju i poljuljati stabilnost globalnog financijskog sustava koji je izgrađen na američkim obveznicama.

Ulagači se već pripremaju za moguće posljedice i traže znatno više prinose na kratkoročne američke državne dužničke papire koji dospijevaju na naplatu početkom lipnja, napminje Reuters. 

20. travanj 2024 11:40