StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsvemirski špijuni

Amerika plaća privatnim satelitskim tvrtkama da špijuniraju Putinov ratni stroj: ‘Njihove snimke serviraju ruske položaje. Manevri podmornica, gomilanje haubica... sve se na njima vidi‘

Piše PSD.
28. svibnja 2022. - 09:27
Satelitska slika Maxar Technologies prikazuje ruski desantni brod na Zmijskom otoku, a vidi se i potopljeni jurišni čamacAfp

 Jedna od najvećih američkih obavještajnih agencija National Reconnaissance Office (NRO) angažirala je tri komercijalne satelitske tvrtke za pomoć u špijuniranju ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Nacionalni ured za izviđanje koji ima najmanje 50 vlastitih satelita za prikupljanje obavještajnih podataka, potpisao je ugovor težak nekoliko milijardi dolara s vodećim tvrtkama koje su prednjačileu razotkrivanju ruskih pokreta u Ukrajini, uključujući i zadnju pljačku žitarica. Riječ je o Maxar Technologiesu, potom tvrtki BlackSky sa sjedištem u Herndonu u Virginiji te firmi Planet Technology iz San Francisca.

Tri privatne tvrtke upravljaju flotom satelita i imaju utjecajnu ulogu u otkrivanju ruskih raketnih položaja i kretanja trupa, tako da su se Pentagon i NRO počeli oslanjati na njihove snimke koliko i na one sa svojih satelita.

 Komercijalni sateliti koji su manji i jeftiniji, sjajno rade koristeći najnoviju tehnologiju i postali su desna ruka Pentagonu. "NRO ima dugogodišnju strategiju kupnje onoga što možemo, izgradnje onoga što moramo", komentirao je Chris Scolese, direktor NRO-a.

Svemirske slike NRO-a i komercijalnih satelita odigrale su presudnu ulogu u pomaganju Ukrajincima u obrani još od početka invazije kad su iz minute u minutu pratili manevre ruskih snaga na ukrajinskoj granici. Snimke visoke razlučivosti koje je napravio američki Maxar Technologies, sa sjedištem u Westminsteru prve su otkrile što Putin sprema nekoliko dana prije invazije. Većina svijeta tad je vjerovala kako neće biti rata, no svemirske snimke gomilanja vojske na granici s Ukrajinom faktografski su detektirale Putinove namjere.

 I jučer je Maxar Technologies objavio snimke koje pokazuju ruski vojnici i oprema zauzimaju selo Kolodjazi, sjeverno od Limana, grada koji je važno prometno čvorište.

image

Maxarova snimka od 27. svibnja pokazuje manevre ruskog topništva sjeverno od Limana 

Afp
image

Satelitski snimak Maxara pokazuje napredovanej ruskih trupa oko Limana 

Afp

Maxar Technologies, s kojim je NRO sklopio desetogodišnji ugovor vrijedan 3,24 milijarde dolara, ovog je tjedna objavio satelitske snimke na kojima su prikazana dva teretna broda pod ruskom zastavom, Matros Pozynich i Matros Koshka, kako krcaju ukradeno ukrajinsko žito u luci Sevastopolj na Krimu.

Snimke Azovstala 

“Maxar je partner američke vlade više od dva desetljeća i ponosni smo što nastavljamo služiti toj misiji pod EOCL-om,” rekao je predsjednik i izvršni direktor Maxara Dan Jablonsky.

image

Uništeni Azovstal 

Afp
image

Bombardiranje Mariupolja 

Afp/Maxar

 Rat u Ukrajini donio je jednu posve novu svemirsku dimenziju ratovanja u kojoj su se presudnima pokazali i sateliti Elona Muska, vlasnika i osnivač SpaceX-a. On je uslugu satelitskog širokopojasnog interneta Starlink u Ukrajini besplatno aktivirao već 26. veljače, samo dva dana nakon početka ruskog napada. Starlink je postao ukrajinski informacijski spas, povezujući sustave posve ruiniranih gradova, bolnica, hitnih službi, vatrogasaca i mobilnih zapovjednih centara ukrajinske vojske te služeći kao glavna platforma za napade dronovima na ruske tenkovske kolone.

I na dan predaje u Azovstalu, kada oko čeličane nije ostao ni kamen na kamenu, zahvaljujući Starlinku vojnici Azova su imali kontakt s vanjskim svijetom.  

27. travanj 2024 06:22