StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetO AKTUALNOJ SITUACIJI |

ČLAN NACIONALNOG STOŽERA DR. BERNARD KAIĆ Već sada smo popustili više nego što smo prošle godine u sličnoj situaciji, covid-putovnica će sve ubrzati

Piše Dv
6. lipnja 2021. - 20:55

Epidemiolog i član Nacionalnog stožera civilne zaštite dr. Bernard Kaić u RTL-u Danas govorio je o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa, ali i nošenju maski, sigurnosti koju pruža cijepljenje i tako dalje...

Upitan do kad ćemo nositi maske, barem oni koji imaju imunitet cijepljenjem ili preboljenjem, Kaić je rekao:

 - Dok Stožer ne odluči da ih se može maknuti. Kada biste mene pitali, to bi se dovoljno načekali da se dobro popravi epidemiološka situacija. Da padne barem na 10 ili manje novooboljelih dnevno, prenosi Jutarnji

10 ili manje? Znači kao lani? - bilo je pitanje novinarke.

 - Mi smo sada u epidemiološkoj situaciji, po broju oboljelih i hospitaliziranih i umrlih, lošije nego kad smo bili u onom strogom lockdownu prošle godine. Kada se popuštalo strogi lockdown prošle godine, imali smo manje od 10 novooboljelih dnevno, rekao je Kaić za RTL.

Na pitanje zašto oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli i dalje moraju nositi maske, Kaić je kazao:

 - Zato što oni oko njih koji nisu imuni, a sad svejedno cijepljeni ili necijepljeni, mogu biti za njih zarazni mogu na njih prenijeti virus, a cijepljeni i preboljeli nisu sto posto zaštićeni. Jedno je ono, ako se sjećate onih pilot projekata, pilot svadbe, pilot domjenka, tamo su svi bili cijepljeni ili preboljeli ili imali negativan nalaz s brisa. Ovako, u javnosti, netko tko je cijepljen ne može biti siguran da se neće zaraziti jer ipak cjepivo ne štiti sto posto.

Otvorili smo restorane unutra, a kad ćemo kafiće? Možemo li popustiti ovom cehu ugostitelja koji traže barem za trajanje Europskog prvenstva dulje radno vrijeme? - bilo je novo pitanje.

 - To isto ovisi o tome što će Stožer reći, ali opet, ponavljam, mi smo zapravo već sada popustili više nego što smo prošle godine u sličnoj situaciji i da se mene pita, ne bi se smjelo niti produljiti, a niti se u potpunosti vratiti na uobičajen način ponašanja, kao što je bilo prošle godine u ovo vrijeme kada smo imali 2,3, čak do 5 oboljelih dnevno. Sada još uvijek u prosjeku imamo preko stotinu novozaraženih.

Za covid-putovnice rekao je da su samo administrativni papir koji olakšava prelazak granice, a ne medicinski dokument, liječnička potvrda o preboljenju, cijepljenju ili negativnim testovima, koji bi usporavao prelazak granice, dok se vidi tko ga je izdao i je li valjan.

"Covid-putovnica sve će ubrzati. Velika većina ljudi će ispuniti uvjete za dobiti tu digitalnu covid-potvrdu, ali onaj manji dio koji ju neće moći dobiti još će moći prelaziti s medicinskom dokumentacijom", dodao je.

Na pitanje zašto brzi antigenski test ne može biti dokaz pri prelasku granice, Kaić je odgovorio da je to zbog 'nakaradnog' pravila Europske komisije da se samo na temelju PCR-a može dobiti potvrda o oboljenju, no pisali su im i sada se radi revizija te uredbe.

"Nadam se da će uvažiti te primjedbe jer uredba diskriminira hrpu ljudi, ne samo one s brzim testom, nego i one vjerojatne slučajeve koji su bili u karanteni jer im je ukućanin obolio a nisu testirani", istaknuo je.

Podsjetio je da su tijekom drugog vala i Europska komisija i Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) poticali korištenje brzih testova da bi se bolesna osoba što brže i lakše prepoznala, stavila u izolaciju i njihovi kontakti obradili. "Je li trebalo te brze testove potvrđivati PCR-om ili ne vidljivo je iz definicije bolesti koju je izdao ECDC u kojoj se brzi tekst kao i PCR priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti", dodao je, prenosi Jutarnji

Uz početak cijepljenja djece u Hrvatskoj, Kaić je rekao kako su preporuke da se cijepe djeca starija od 12 godina ako imaju bolest koja povećava rizik od komplikacija covid-a i kod kojih se zna da korist od cijepljenja nadmašuje potencijalne rizike od cijepljenja.

"Kod zdrave djece kod koje je za veliku većinu covid jako blaga bolest još nemamo podatke da bismo mogli reći da korist cijepljenja nadmašuje rizik od cijepljenja, pa zasad još ne preporučujemo da se zdrava djeca cijepe", rekao je.

24. travanj 2024 11:44