StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDavor Filipović

Dao posao tvrtki za koju je postojala sumnja da je lažirala reference na temelju kojih je i pobijedila na natječaju

Piše M.B./JL
1. travnja 2023. - 19:49

Osobno ću prije ići u kupovinu u Tommy, KTC ili Konzum koji su istaknuli svoje cijene u aplikaciji ‘Kretanje cijena‘, nego u trgovačke lance koji su odbili surađivati na aplikaciji - poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u istupu kojim je označen početak rada aplikacije ‘Kretanje cijena‘ za 350 proizvoda hrane i pića prije dva tjedna, piše Jutarnji.

- Pozivam i građane da sami procijene gdje im je bolje kupovati, da li u trgovačkim lancima koji na aplikaciji objavljuju cijene oko 350 najvažnijih proizvoda i ništa ne skrivaju, ili kod onih koji to nisu učinili – dodao je Filipović, otkrivši kako će nastojati zaobilaziti i benzinske crpke Petrola jer je taj maloprodajni lanac naftnih derivata, kako je podsjetio, privremeno zatvorio dio svojih crpki benzinskih crpki bez ikakvog razloga.

Aplikaciji ‘Kretanje cijena‘ može se pristupiti na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a Filipović je najavio i kako će u najkraćem roku biti dostupna i posebna internetska stranica za praćenje kretanja cijena. Za svaki proizvod hrane i pića uveden na aplikaciji istaknute su cijene koje su bile 31.12.2022., a zatim i cijene proizvoda svakih petnaest dana nakon Stare godine zaključno s 15.veljače. Cijene će se, kako je najavljeno u Ministarstvu, ažurirati svakih petnaest dana.

U međuvremenu su prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.

Mnoge je zanimalo tko su popisivači, koja je tvrtka popisala te cijene za Ministarstvo te koliko to sve skupa košta, no Davor Filipović ni na konferenciji za novinare održanoj ovaj tjedan nije želio reći koja je to tvrtka popisivala proizvode po trgovačkim lancima.

Ipak, danas je Novi list objavio da su im Ministarstva odgovorili kako su na natječaju izabrali tvrtku 4 Market Research i to nakon što su proveli postupak jednostavne nabave procijenjene vrijednosti 26 tisuća eura bez PDV-a za poslove popisivanja cijena dva puta mjesečno s unaprijed utvrđenog popisa proizvoda koji se nalaze u sedam trgovačkih lanaca koji ne dostavljaju cijene izravno Ministarstvu za sudjelovanje u projektu ‘Kretanje cijena‘.

Kažu da su zahtjev za dostavu ponuda uputili na pet gospodarskih subjekata, a da su im ponudu dostavila njih tri.

– Ponuda ponuditelja 4 Market Research d.o.o. u iznosu od 24.360,00 eura bez PDV-a, odnosno 30.450,00 eura s PDV-om, sukladno kriteriju za odabir, ocijenjena je ekonomski najpovoljnijom ponudom te je 6. ožujka 2023. izdana narudžbenica dobavljaču 4 MARKET RESEARCH d.o.o. za popisivanje cijena dva puta mjesečno u razdoblju od 15. ožujka do 31. prosinca 2023., odgovorili su iz Ministarstva gospodarstva na upit.

Na web-stranicama te tvrtke stoji da je tvrtka osnovana 2001. u Grazu i jedna je od najvećih tvrtki za istraživanje tržišta u Austriji s brojnim nacionalnim i međunarodnim klijentima te da je u Zagrebu 2018. osnovala svoj prvi ured koji će pokrivati tržište Jugoistočne Europe.

Podsjetimo, riječ je o istoj onoj tvrtki kojoj je, kako je već pisao Jutarnji list, HNB dao posao vrijedan 4.2 milijuna kuna.

Riječ je o anonimnoj tvrtki s jednim zaposlenim za koju je postojala opravdana sumnja da je lažirala reference na temelju kojih je i pobijedila na natječaju.

Tada se na natječaju tražila ekonomski najpovoljnija ponuda, pri čemu 70 posto tog kriterija predstavlja cijena, a 30 posto osiguranje kvalitete usluge.

Minimalni je kriterij bio da agencija s kojom će se potpisati ugovor ima i ozbiljne reference, da je u posljednje tri godine radila najmanje tri slična terenska istraživanja metodom osobnog intervjua, s najmanje deset pitanja, te da je pritom bilo prikupljeno 3000 anketa.

Nakon otkrića Jutarnjeg lista iz HNB-a su poručili kako ipak neće angažirati tvrtku.

25. travanj 2024 20:06