StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROIZVODNJA PRED KOLAPSOM

Domaći stočari i mljekari dovedeni do ruba opstanka: ‘Ako se nešto ne promijeni, ubrzo ćemo jesti samo uvozno meso upitne kvalitete‘

Piše stanislav soldo/ SD
14. rujna 2021. - 19:20

Stočarska proizvodnja, kao i proizvodnja, mlijeka posljednjih mjeseci dovedeni su do ruba opstanka. Situacija je i prije bila loša, a sad bi korona kriza mogla dokrajčiti i ono malo što je od domaće proizvodnje ostalo. Ako se nešto korjenito ne promijeni, Hrvati će vrlo brzo jesti samo uvozno meso i piti strano mlijeko upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti, dok će domaće farme zjapiti prazne, piše Slobodna Dalmacija.

Stočarstvo i mljekarstvo su pred kolapsom - upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore. Teška su vremena za stočare jer je njihov trenutni položaj na domaćem, ali i na zajedničkom tržištu pod utjecajem izrazito nepovoljnih tržišnih čimbenika uzrokovanih post COVID-19 krizom.

- Ove godine zabilježen je dramatičan rast cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj, a stočarima od početka godine naglo rastu troškovi, dok s druge strane svoje proizvode prodaju ispod cijene jer se, na zajedničkom tržištu, roba nudi po dampinškim cijenama zbog viškova uzrokovanih COVID-19 krizom. Pored strukturnih problema u domaćem sektoru stočarstva i naglog rasta cijena inputa, tekuću godinu obilježila je suša, poglavito u pašnom dijelu godine. Uz sušu, stočari se u pojedinim dijelovima Hrvatske bore i s posljedicama uništenja proizvodnih kapaciteta uzrokovanih potresima, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala je kako je došlo do naglog rasta troškova hranidbe stoke, koji je do skoka u 2021. godini ukupno bio do otprilike 50 posto materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70% materijalnih troškova. Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane.

- Navedeno stanje na domaćem tržišta iziskuje brzu i ciljanu potporu domaćim sektorima stočarstva, i to u smislu potpora u vidu kratkotrajne državne pomoći koja bi subvencionirala razliku rasta cijene osnovnih inputa u stočarskoj proizvodnji (žitarica, prerađevina i stočne hrane). Potrebno je uvesti jasne nedvosmislene oznake prilikom označavanja (Meso hrvatskih farmi, Mlijeko hrvatskih farmi) i deklariranje proizvoda koji dolaze iz uvoza, naglašavaju u HPK.

Zbog lošeg stanja u stočarstvu do kraja tjedna stočari traže hitan sastanak sa stručnim službama Ministarstva poljoprivrede. Iz HPK upozoravaju kako se u stočarstvu trenutno bilježe enormni gubici. Na takav način se više ne može proizvoditi jer su troškovi proizvodnje otprilike 30 posto veći nego što je cijena po kojoj stočari prodaju meso i mlijeko, piše Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 06:18