StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI KOMUNIKOLOG |

ĐORĐE OBRADOVIĆ Najveće iznenađenje izbora je "Možemo!", HDZ nije dobio ono što je želio, SDP okuplja generaciju glasača koja lagano prirodno izumire

Piše Damir Šarac/SD
5. srpnja 2020. - 23:01
Svakako je najveće iznenađenje izbora platforma Možemo. Ali to jest i nije iznenađenje, naime, sjećamo se da su aktivisti civilnog društva i ranije osvajali mjesta u Saboru, poput Laburista ili Živog zida, ali su zbog svoje kasnije politike ili ponašanja brzo izgubili povjerenje građana, donosi Slobodna Dalmacija.

To se nužno ne mora dogoditi i s ovom platformom premda ona okuplja predstavnike različitih pokreta s ljevice, pa su se u jednom trenutku usred kampanje umalo razišli zbog izjava Katarine Peović. Ovakve platforme očito privlače konstantan broj protestnih birača s ljevice koji nemaju povjerenja u SDP - komentira za 'Slobodnu' dr. sc. Đorđe Obradović s Odjela komunikologije Sveučilišta u Dubrovniku, koji uspjeh plaftorme Možemo! vidi i u njihovom ustrajnom 'protiv'.
Ipak, dodaje, lakše je biti protiv, nego konstruktivan, lakše je srušiti zid nego ga izgraditi, što se kod opcija koje u svojim redovima okupljaju i anarhiste pokazalo puno puta u političkoj povijesti. Kod stava 'protiv' nema zajedničke ideologije i to bi po njemu mogao biti problem, no mladi koji traže treće rješenje po prirodi su revolucionarni i dali su im potporu.

SDP-OVI BIRAČI IZUMIRU

- Što se tiče STRIP-a, platforme koja se okuplja oko začudne Stranke s imenom i prezimenom, koja nema ime i prezime, riječ je o potpori građana lokalnim čelnicima koji su očito omiljeni, no ipak je riječ o populizmu, a privukli su i dio neodlučnih građana.

Most je, pak, okupio birače koji pripadaju desnom centru, ali ne ljube HDZ, a pogotovo Restart koaliciju - kaže dr. Obradović.

- HDZ usprkos pobjedi ustvari nije dobio ono što je želio, nije privukao glasače koji ustrajno ne izlaze na izbore, a prema podacima o izlaznosti riječ je o golemom broju građana. U tome nije uspjela ni Restart koalicija na čelu s SDP-om koji, pokazuje se, okuplja stariju generaciju glasača koja lagano prirodno izumire. K tome, u kampanji SDP-a stalno su kružili isti likovi koji su nekoć bili u njihovoj Vladi, poput Rajka Ostojića, Branka Grčića, Arsena Bauka i nisu zapamćeni kao osobito uspješni i pomalo su zasitili građane.

- HDZ vodi Andrej Plenković koji očito nema suparnika među političkim vođama ostalih stranaka, superioran je posebno kad su u pitanju vanjska politika, djelovanje Hrvatske u EU i namicanje sredstava iz europskih fondova. U vremenima koja su obilježena velikom nesigurnošću izabrali su odličan izborni slogan 'Za sigurnu Hrvatsku' što je bila prava poruka ljudima prestravljenima onime što nas čeka u slijedećim mjesecima.

No ima tu i problem, čini se kako je Plenković okupio oko sebe mlađe i neiskusne ljude koji mu u svemu povlađuju što vodi u stvaranje kulta ličnosti i to je vrlo opasno, s tim se treba znati nositi kako ne bi upao u klopku koja bi ga mogla koštati. Škorin Domovinski pokret, čak i kad bi bio potreban HDZ-u za saborsku većinu u svojoj vrhuški nema ljudi koji bi mogli preuzeti ministarska mjesta, a k tome, mogao bi pasti kao žrtva 'žetončića' koji će se prikloniti uspjehu HDZ-a – ocjenjuje dr. Đorđe Obradović.

VARLJIVA MILANOVIĆEVA POBJEDA

Pitamo ga i za Bernardićevu političku sudbinu:

- SDP ima praksu održati unutarstranačke izbore kroz šest mjeseci od izbora i Davor Bernardić se nakon ovakvih rezultata ne bi trebao kandidirati. Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, sada se pokazalo, bila je individualna, a ne na valu rasta popularnosti SDP-a. Ali pitanje je tko će se tamo istaknuti kao uspješni kandidat. Premda je Planković u suprotnoj poziciji kao pobjednik izbora niti HDZ nema osobu koja bi ga eventualno mogla zamijeniti – zaključuje naš sugovornik koji ističe kako su čak i neodlučni glasači imali dobru ponudu na ovim izborima pa je šteta što izlaznost nije bila veća, piše Slobodna Dalmacija.

- Bilo je doista opcija na svim stranama političkog spektra, našlo bi se ponešto i za tvrđe i mekše ljevičare i desničare, centriste i liberale. Vidjeli smo raznolikih kandidata, od profesionalnih političara do znanstvenika, tamburaša, pjevača i pravih čudaka. Moglo se naći svog kandidata, svoju političku opciju, jer narod koji ne glasa nema se što ni buniti.
25. travanj 2024 07:36