StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMuke s bimetalom

Dubrovački kolekcionar prozvao HNB: Kovanice eura su nam nekvalitetne, jedva ih se može raspoznati

Piše Gabrijela Bijelić
26. siječnja 2023. - 10:27

Jesu li falili u kovanju? To je pitanje postavio Ivo Batričević, numizmatičar hobist i administrator FB grupe ‘Dubrovnik nekad’, navodeći za primjer nove hrvatske kovanice od jednog i dva eura za koje tvrdi da ih je teško raspoznati:

’Sumnjivi’ bimetal

- Sve mi se čini da su ih loše izradili. One su bimetal, što znači da su kovanice od dva različita metala u svrhu lakšeg raspoznavanja. Moje nove kovanice su skoro iste boje. Ja se bavim numizmatikom i imam sve apoene svih država koje imaju kovanice eura te vidim razliku u boji, a kod naše skoro ne. Falili su u omjeru mješanja nikal – mjed koji bi trebao biti žući. Ta razlika u boji je bitna za osobe slabijega vida i starije osobe – podsjeća Batričević.

image

Ivo Batričević nije zadovoljan kvalitetom novih kovanica eura Cropix

Cropix/

Njegovu smo primjedbu na kvalitetu eurokovanica proslijedili nadležnima u Hrvatsku narodnu banku.

- Hrvatska kovnica novca u potpunosti primjenjuje propisane zahtjeve u proizvodnji eurokovanica, što je potvrdila i nadležna revizija Europske središnje banke. Tijekom proizvodnje i ispitivanja uzoraka nisu pronađena odstupanja sastava materijala od propisanih specifikacija. Sastav materijala eurokovanica uređen je i javno dostupan u Uredbi Vijeća EU od 24. lipnja 2014. o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj.

Način kontrole sastava prilikom proizvodnje eurokovanica također je propisan tzv. tehničkim dokumentima MDWG-a (radna skupina Mint Directors Working Group – “MDWG” Europske komisije) i povjerljivog je karaktera.

image

Hrvatski euro dvije ‘boje’ Damir Krajač/Cropix

Damir Krajac/Cropix

HNB: Prijavite nam prigovore

Pločice za kovanje eurokovanica koje koristi Hrvatska kovnica novca kupljene su od ovlaštenog proizvođača pločica za kovanje – ističu iz HNB-a koji sve kolekcionare koji imaju možebitne prigovore na kvalitetu otkova kovanica upućuju da im dostave uzorak kako bi mogli napraviti dodatnu provjeru.

- Iz upita nam nije razvidno radi li se o pritužbi na sam otkov, odnosno je li motiv na kovanicama od 1 i 2 eura nedovoljno dobro otisnut ili se radi o pritužbi na sastav materijala pločice od koje je izrađena kov. Ako se radi o pritužbi na sastav materijala pločice od koje je izrađena kovanica, voljeli bismo znati koje su metode i načini ispitivanja korišteni za usporedbu i mjerenje omjera nikla i mjedi. Odnosno, što je podloga za pritužbu da se radi o greški u omjeru miješanja nikla i mjedi – poručuju iz Hrvatske narodne banke.

image

Guverner Boris Vujčić: Lani je otkovano 420 milijuna kovanica i sve odgovaraju standardima Ranko šuvar/cropix/

Ranko Suvar/cropix/Cropix

Iskovani milijuni ‘metala‘

Kovanje novčića s motivom hrvatskog eura počelo je, podsjetimo, 18. srpnja prošle godine u 13 sati u kovnici u Svetoj Nedelji. U tri smjene sedamdesetak je radnika do kraja 2022. otkovalo oko 420 milijuna komada kovanica, a ove godine planira ih se ‘odraditi‘ još otprilike 230 milijuna.

Guverner HNB-a Boris Vujčić najavio je tada kako će u optjecaj izaći nekih 3700 tona kovanica te 350 milijuna novčanica, a eventualnii manjkovi nadoknadit će se eurima iz drugih zemalja eurozone koje će nam ih posuditi na dvije godine. U điru je otprilike od 1,1 milijardi komada kovanica i 500 milijuna novčanica, izjavio je guverner Vujčić.

19. travanj 2024 23:14