StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNepravomoćna presuda

Željka je ugrizao krpelj, sad mu Hrvatske šume moraju platiti poveći iznos novca

Piše DV
22. studenog 2023. - 21:40

Željka je u šumi ugrizao krpelj te je razvio lajmsku bolest, pa mu Hrvatske šume moraju platiti ukupno oko 4400 eura odštete i troškova.

U srijedu je, naime, donesena nepravomoćna presuda nakon Željkove tužbe za naknadu štete. Njega je kao zaposlenika Hrvatskih šuma u lipnju 2016. godine ugrizao krpelj te je obolio od lyme borelioze. Priznato mu je pravo na profesionalnu bolest konačnom presudom Upravnog suda.

Javio tek kasnije

Hrvatske šume ne osporavaju da je njihov zaposlenik Željko iz okolice Đurđevca doista bolovao od lajmske bolesti uzrokovane bakterijom koju prenose krpelji, ali drže kako on ničim nije dokazao da je ugriz krpelja zadobio na radu u Hrvatskim šumama.

Osim toga, kažu, na liječenje se javio tek nekoliko mjeseci kasnije, a poslodavcu nije prijavio ugriz krpelja premda je to morao učiniti. Dodaju kako nije započeo liječenje na vrijeme, a odbio je i cijepljenje protiv krpeljnog meningitisa, piše Danica.

Iz liječničke dokumentacije je jasno da je radnik izliječen i da ne postoji “prisutnost štetnosti”, navode u Hrvatskim šumama.

Profesionalna bolest

No, iz nalaza sudske vještakinje proizlazi da je Željko u lipnju 2016. zadobio ugriz krpelja te u razdoblju od tri mjeseca razvio kroničnu infekciju Boreliom burgdorferi koja se laboratorijski dokazala porastom titra protutijela.

“Terapija doksicilinom počela je u listopadu iste godine. Pacijent je nakon ugriza krpelja razvio radikularnu leziju koja se manifestira bolovima, utrnutosti u području prva tri prsta ruke i područja potkoljenice, a isto je i potvrđeno elektrofiziološki.

Razvio infekciju

Nakon spornog ugriza krpelja, Željko je razvio kliničke manifestacije koje se od ranije ne prate u medicinskom kartonu, a po svojoj fenomenologiji mogu odgovarati neuroboreliozi. Zato nije mogao obavljati radne djelatnosti.

Zato je nesposobnost za posao potrebno tretirati kao profesionalno oboljenje, odnosno infekciju koju je zadobio zbog specifičnosti svog posla, radno mjesto revirnik”, istaknula je sudska vještakinja.

Sudac je danas prihvatio Željkovu tužbu te Hrvatskim šumama naložio da mu plate 2700 eura odštete i 1700 eura sudskih troškova. Presuda je nepravomoćna.

26. travanj 2024 12:27