StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorona opet divlja

Europa u strahu od nove podvarijante covida koju bi lako mogli ‘uvesti‘. Ministar Beroš još uvijek ‘važe‘ hoće li za putnike iz Kine biti obavezno testiranje

Piše Ivica Marković/sd
5. siječnja 2023. - 19:47

Hoće li RH testirati na Covid - 19 virus sve one putnike koji u dogledno vrijeme budu u Lijepu Našu dolazili direktno iz Kine ili budu u RH dolazili presjedajući u nekoj od europskih zemalja ili zemalja Bliskog Istoka, još uvijek ne znamo, donosi Slobodna Dalmacija.

Iako nam je u srijedu ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš rekao kako je on za testiranje, danas, nakon preporuke EU nismo od ministra dobili decidirani odgovor, nego je on nekako ostao "u zraku", što znači da će se prije odluke o testiranju ili netestiranju zasigurno još dosta toga razmatrati.

Svakako EU je, kako nam je u poruci napisao ministar Beroš, preporučila zemljama članicama da testiraju putnike iz Kine na COVID-19, ali se nisu uspjeli dogovoriti o obveznom testiranju.

"Nakon sastanka zdravstvenih stručnjaka iz zemalja članica u srijedu, u Bruxellesu, švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a objavilo je da se zemlje EU-a snažno pozivaju da za putnike iz Kine u Europu učine obaveznim negativan test na COVID-19, ne stariji od 48 sati prije polaska".

Također je postignut dogovor da se preporučuje nošenje medicinskih ili FFP2 maski u zrakoplovima iz Kine.

"Odluke nisu obvezujuće, ali se smatraju važnim smjernicama. Mjere će biti preispitane sredinom mjeseca", kaže se u poruci koju smo dobili od ministra Beroša.

Budući se u Kini pojavila nova podvarijanta BA. 5 soja Covid - 19 virusa, koja je nazvana BF. 7 neke su europske, ali i svjetske države već uvele obavezno testiranje svih onih putnika koji dolaze iz Kine. Isto je već napravila i Italija, u kojoj živi veliki broj Kineza, koji će za predstojeću kinesku Novu godinu, koja je 22. siječnja putovati u Kinu, kod svojih obitelji. Budući da u Kini, prema neslužbenim informacijama svakog dana ima i do 20 milijuna novoinficiranih, o ćemu smo pisali, u Italiji postoji bojazan da bi veliki broj "talijanskih Kineza" mogao povratkom u Italiju dovesti novu podvarijantu BF. 7, za koju nitko u Europi još ne zna kako se ponaša i kakve su joj karakteristike.

Prema informacijama iz Italije "talijanskim Kinezima" i nije baš sjela odluka Italije o obaveznom testiranju prilikom ulaska u Italiju. No, Talijani pušu i na hladno jer svi znamo što se dogodilo u veljači 2020. godine, kada su se Kinezi, poslije tadašnje kineske Nove godine počeli vraćati u Italiju sa originalnim wuhanskim Covid virusom. Tada je pandemija Covida buknula u Italiji, a poslije i u ostatku Europe i svijeta.

Što će i kada odlučiti Vlada RH, odnosno ministarstvo zdravstva ostaje za vidjeti. Jedino se možemo nadati kako će se voditi logikom i kako neće dopustiti da nam netko, nekada neometano uveze u RH novu podvarijantu Covid - 19 virusa.

19. travanj 2024 14:19