StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet18. VELJAČE NA PANTOVČAKU

EVO KAKO ĆE IZGLEDATI MILANOVIĆEVA INAUGURACIJA Pred majkom i još 37 uzvanika novi će predsjednik izreći rečenicu iz prisege: 'Tako mi Bog pomogao'

5. veljače 2020. - 10:11
Inauguracija izabranog predsjednika Zorana Milanovića bit će 18. veljače točno u 12 sati u svečanoj dvorani Ureda predsjednice na Pantovčaku, na njoj će biti oko 50 ljudi, a sve bi trebalo trajati oko 45 minuta do sat vremena, doznaje Jutarnji list.

Milanović je odlučio čin inauguracije obaviti bez pompe i time je dokinuo dosadašnju tradiciju velikih svečanosti koje su se odvijale na Markovu trgu još od prvog predsjednika Franje Tuđmana. Ipak, odlučio je zadržati dio tradicije da novi predsjednici prisežu točno u podne, nakon što Grički top s Kule Lotrščak ispali pucanj.

45 minuta

Na inauguraciju Zorana Milanovića, kako smo doznali, bit će pozvano 38 uzvanika, plus 13 sudaca Ustavnog suda na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem. Bit će tu i predsjednik Vlade Andrej Plenković i četvorica njegovih potpredsjednika - Davor Božinović, Zdravko Marić, Damir Krstičević i Predrag Štromar, kao i Predsjedništvo Hrvatskog sabora, u kojem su predsjednik Gordan Jandroković te potpredsjednici Milijan Brkić (HDZ), Željko Reiner (HDZ), Furio Radin (talijanska nacionalna manjina), Božo Petrov (Most) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Bit će tu i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ali i bivši predsjednici Republike - Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić, kao i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt. Milanović će zvati i članove svojeg izbornog stožera, njih petnaestak, uz njega će biti i supruga Sanja Musić Milanović, majka Gina, a moguće i dvojica sinova, jedan sigurno.

Sam čin inauguracije trebao bi trajati oko 45 minuta do najviše sat vremena. Milanovića će na Pantovčaku dočekati Kolinda Grabar-Kitarović, potom će se sama inauguracija, potvrđeno nam je, odviti u svečanoj dvorani u prizemlju Vile Zagorje, a Milanović bi na kraju ceremonije trebao svoju prethodnicu dopratiti do automobila kojim će se odvesti s Pantovčaka. Vrlo je vjerojatno da će se isti dan obaviti i primopredaja dužnosti, a koktel za uzvanike bit će u Južnom salonu.

Dio svečanosti bit će prisezanje na Ustav RH pred predsjednikom Ustavnog suda. Milanović će izgovoriti rečenicu “Tako mi Bog pomogao”, intonirat će se hrvatska himna, a o eventualnim dodatnim glazbenim točkama, kažu sugovornici, još se razgovara. Također, postoji i nekoliko opcija za same izvođače glazbenog dijela programa. Milanović, kako je već najavio, neće nositi predsjedničku lentu, neće biti garde ni straže.

Dosadašnje inauguracije koštale su oko 600.000 kuna, za ovu se čak osiguralo 650.000 kuna, ali će se taj novac prenamijeniti. Kada je pak riječ o budućem savjetničkom timu novog predsjednika, još ništa nije do kraja definirano, ali i dalje se u neslužbenim razgovorima spominju isti ljudi, dok smo s više sugovornika uspjeli doći i do jednog novog imena.
Riječ je o izglednom savjetniku za vanjsku politiku, a to bi mogao postati Mato Škrabalo. Riječ je o sinu pokojnog Ive Škrabala, koji je 2012. Milanoviću kao premijeru bio savjetnik za vanjsku politiku, a potom je 2013. imenovan stalnim predstavnikom RH u Europskoj uniji. Plenković i Grabar-Kitarović su ga u studenom prošle godine povukli s tog mjesta i postavili Irenu Andrassy, a Škrabalo je vraćen u MVP.

Izgledni kandidati

Kao izgledan kandidat za mjesto načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, u vojnim se krugovima najviše spominje kontraadmiral Robert Hranj, a izvori bliski Milanoviću govore nam da je i to sada gotovo sigurno. Hranj je aktualni direktor Glavnog stožera i nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Riječ je o višestruko odlikovanom časniku sa završenom Vojnom akademijom i Mornaričkom ratnom školom u Newportu u SAD-u, koji je obnašao niz dužnosti vezanih uz NATO.

Milanović želi i bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost i, kako doznajemo, to je sada gotovo sigurna priča. Razmišlja se i o tome da njegov nekadašnji ministar obrane Ante Kotromanović bude posebni savjetnik za obranu, nakon što Milanović razdvoji dužnost savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost.

U tom slučaju Kotromanović će, govore nam izvori, raditi volonterski kao posebni savjetnik, a Milanović će imati još troje takvih “savjetnika volontera”, uglednih nestranačkih stručnjaka, koji su, kažu nam, poznatiji u međunarodnim krugovima.
Orsat Miljenić sigurno će biti predstojnik Ureda, a Nikola Jelić glasnogovornik, doznaje Jutarnji.
16. travanj 2024 13:02