StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATSKA U CRVENOM|

Evo što kažu predstavnici HTZ-a iz Njemačke, Francuske i Italije o Dubrovačko - neretvanskoj županiji

Piše dv
9. rujna 2021. - 17:24

Nakon što je Europski centar za kontrolu i sprječavanje širenja bolesti (ECDC) u četvrtak objavio novu korona-kartu u kojoj se cijela Hrvatska nalazi u crvenom, za Dubrovački vjesnik situaciju su prokomentirali predstavnici Hrvatske turističke zajednice iz Njemačke, Francuske i Italije te se osvrnuli na status Dubrovačko - neretvanske županije.

Iz HTZ-a naglašavaju kako cijelo vrijeme podižu svijest o važnost cijepljenja i pridržavanja mjera, kako bi epidemiološka situacija ostala stabilna, jer je to glavni preduvjet uspješne sezone.

Ističu kako se došlo do crvene boje na novoj koronakarti Europe, ali ne treba još paničariti jer je Hrvatska na glavnom, emitivnom tržištu, Ujedinjenom kraljevstvu, još uvijek na zelenoj listi. Pitanje je jedino koliko će vijest o Hrvatskoj, koja je od danas crvena na karti, utjecati na buduće dolaske turista.

Svaka zemlja ima svoje specifičnosti, a u nastavku donosimo izjave predstavnika HTZ-a:

Romeo Dragicchio, direktor predstavništva HTZ Njemačka:

-Vezano za određivanje karantene u Njemačkoj su mjerodavni podaci Instituta Robert Koch, koji situaciju u Hrvatskoj sagledava po županijama. Podatci se ažuriraju svakog petka te nema informacija da će se epidemiološki status Dubrovačko-neretvanske županije mijenjati. Naša županija kao i cijela Hrvatska za njemačke epidemiološke službe nalazi se još uvijek u zelenoj zoni. U Njemačkoj je 62 posto populacije procijepljeno i još 5 posto je preboljelih tako da na njih ne utječe nikakva eventualna promjena epidemiološkog statusa. U slučaju nepovoljnog scenarija za našu županiju, eventualna karantena na povratku u Njemačku odnosila bi se samo na necijepljene i one koji nisu preboljeli COVID-19 - rekao je Dragicchio.

HTZ Francuska, direktorica Danijela Mihalić:

-Naime, Francuska već mjesecima ima svoju nacionalnu klasifikaciju rizičnih područja  na kojoj je Hrvatska kao i ostale zemlje EU i dalje označena zelenom bojom. Cijepljeni putnici koju putuju iz neke od zemalja EU koje su na karti označene zelenom bojom, ne moraju prezentirati test PCR pri povratku u zemlju. Necijepljeni putnici i dalje pri trebaju predočiti negativan PCR test ili antigenski test 72 sata prije ukrcaja. Francuzi mogu putovati u narančaste zemlje, ali moraju imati opravdani razlog. Za necijepljene građane predviđene su restrikcije i negativan PCR pri povratku. Crvene zemlje – ne preporučuju se putovanja, treba imati opravdani razlog i predviđena je karantena za necijepljene po povratku.

Podsjećam kako je karti ECDC-a veći dio Francuske već tjednima označen crvenom bojom zbog četvrtog vala virusa koji je u tijeku.

Istodobno je COVID potvrda od 9. kolovoza obavezna u gotovo svim javnim mjestima u Francuskoj - za ulaz u muzeje, kina, tematske parkove, festivale, ali i kafićima i terasama, restoranima, međugradskim i međunarodnim vlakovima, međunarodnim avionima, te primjerice tijekom seminara i stručnih sajmova, a Francuzi su visoko na ljestvici zemalja svijeta s najboljom procijepljenošću- rekla je Mihalić.

Viviana Vukelić – HTZ Italija:

-U Italiji su na snazi do 25.10.2021. sljedeći uvjeti povratka u matičnu zemlju: Svi moraju popuniti PLF obrazac + imati covid potvrdu (obje doze cjepiva i mora proći 14 dana najmanje od druge doze) ili moraju imati potvrdu o ozdravljenju od covida ili negativan PCR test ili antigenski ne stariji od 48 sati). Dakle, ostaje sve isto kao i do sada i važno je da nema karantene po povratku iz naše zemlje. Što se tiče cijepljenja, više od 70 posto populacije iznad 12 godina je cijepljeno i Italija se bliži kolektivnom imunitetu- rekla je Vukelić.

16. travanj 2024 09:52