StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAKO SUKOB ESKALIRA

Finch ‘prijeti‘ da će Izraelu po prvi put u povijesti sniziti krediti rejting

Piše Hina
18. listopada 2023. - 12:35

Agencija Fitch službeno je upozorila da bi mogla sniziti kreditni rejting Izraela A+ ako sukob s palestinskom islamističkom skupinom Hamas eskalira. Rizik uključivanja drugih aktera neprijateljski nastrojenih prema Izraelu značajno je ojačao, istaknuo je Fitch u utorak.

Agencija je objavila izvješće prije napada na bolnicu u palestinskoj enklavi Gazi koja je odnijela stotine ljudskih života i izazvala val prosvjeda u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj.

"Osim gubitka ljudskih života, eskalacija bi mogla dovesti do veće vojne potrošnje"

Eskalacija velikih razmjera mogla bi, uz gubitak ljudskih života, rezultirati znatno većom vojnom potrošnjom, razaranjem infrastrukture, što bi znatno oslabilo izraelsku kreditnu sposobnost, naglasili su u Fitchu.

Aktualna situacija vjerojatno podržava važeću ocjenu izraelskog državnog duga, napomenuli su.

"Zahvaljujući kombinaciji dinamičnog izraelskog gospodarstva koje stvara veliku dodatnu vrijednost, dokazanoj otpornosti na regionalne sukobe, spremnosti za vojne sukobe, solidnoj fiskalnoj i vanjskoj metrici i novčanim rezervama, relativno kratak sukob, uglavnom ograničen na Gazu, vjerojatno neće utjecati na rejting Izraela", zaključili su u Fitchu.

27. travanj 2024 10:14