StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTijek suđenja

Hrvati pušteni, unajmljena im je kuća, a poznat i datum novog ročišta: ‘Evo što tada očekujemo...‘

Piše Boris Orešić/JL
23. siječnja 2023. - 19:37

Iz diplomatskih izvora u Zambiji potvrđeno je oko 17 sati po hrvatskom vremenu Jutarnjem listu da je osmero hrvatskih državljana, koje Zambija sumnjiči za pokušaj krijumčarenja djece, upravo pušteno iz pritvora. Imigracijski ured je, punih 11 dana nakon sudske odluke da ih se pusti da se brane za slobode, prihvatio sve dokaze da su ispunili tražene uvjete te im je produžio pravo boravka u državi. Za njih je unajmljena kuća u kojoj će boraviti dok god bude trajalo suđenje.

U poslijepodnevnim satima Hrvati su još uvijek su bili u imigracijskom uredu kako bi sredili boravišne iskaznice.

No, iz diplomatskim krugova potvrđeno je da je to samo dovršetak formalnosti jer im je nakon ispunjenja traženih uvjeta odobren privremeni boravak u Zambiji te da su pušteni na slobodu.

Odgoda za veljaču

Osmero hrvatskih državljana optuženih za pokušaj krijumčarenja djece iz obližnjeg DR Konga u ponedjeljak su trebali biti izvedeni pred sud u Ndoli, gdje se trebalo održati novo ročište na kojem se trebalo ispitati daljnje svjedoke tužiteljstva. Međutim, ročište je odgođeno zbog odsutnosti nadležnog suca.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, sljedeće rasprave zakazane su za 6. i 10. veljače. No, unatoč odsutnosti suca, Hrvati su u ponedjeljak pušteni iz pritvora, a već im je unajmljena i kuća u kojoj će živjeti.

Kako smo se i sami mogli uvjeriti, Hrvati dobro izgledaju, rekli su nam da su dobro, no da više od toga ne mogu reći novinarima.

Svih osmero bilo je na sudu i saslušalo odluku o odgodi koju je izrekla sutkinja koja ne vodi ovaj proces. Dovezeni su u pickup vozilu, žene unutra, muškarci u prtljažniku.

Tijekom izricanja sudske odluke o odgodi suđenja za veljaču osmero je Hrvata sjedilo na lijevoj strani sudnice.

Prije dolaska sutkinje s njima je u sudnici razgovarao Dario Klasić. On je jučer doputovao iz Pretorije. Za vrijeme izricanja sudske odluke sjedio je u trećem redu iza osumnjičenih.

Vedra lica

Klupe na desnoj strani sudnice bile su rezervirane za one koji su došli slušati suđenje, uključujući i četvero novinara iz Hrvatske kojima je bilo dozvoljeno praviti bilješke, a fotoreporterima i snimateljima pristup je bio zabranjen.

Za stolom ispred klupa smjestila su se dvojica odvjetnika osumnjičenih Hrvata, predstavnik tužiteljstva te jedna sudska djelatnica, dok je sutkinja, koja je zadnja ušla u prostoriju, zauzela svoje mjesto na povišenoj poziciji nasuprot svima ostalima.

Dok je izgovarala sudsku odluku, osumnjičeni su morali ustati. Nakon toga ona je izašla iz sudnice, a hrvatski su državljani porazgovarali sa svojim odvjetnikom Kelvinom Silwimbom.

Po vedrim izrazima lica zaključili smo da ih je hrabrio, no nismo mogli čuti o čemu su razgovarali. Novinari i slušači potom su zamoljeni da izađu iz sudnice, a iza zatvorenih vrata ostali su Hrvati s odvjetnicima. Sve vrijeme do tada vrata sudnice iz koje se izlazi na dvorište suda bila su širom otvorena i svako bi malo netko od slušača ušetao ili pak ustao s klupe i izašao. Među njima je bilo i nekoliko zambijskih novinara jer tamošnji mediji redovito izvještavaju o ovom slučaju.

Damir Klasić iz hrvatskog veleposlanstva, vezano za puštanje hrvatskih državljana na slobodu, rekao nam je da se ispunjavanje uvjeta malo oduljilo, no da su svi uvjeti koje je sud naložio na zadnjem ročištu 12. siječnja ispunjeni prošli petak 20. siječnja u kasnim popodnevnim satima te je sud isti dan izdao službenu odluku da se mogu braniti sa slobode.

Tijek suđenja

- Taj dokument je preduvjet da se može predati zahtjev za reguliranje njihova privremenog boravka u Zambiji. Taj zahtjev je predan danas i nadam se da će službe nadležne za imigraciju odobriti privremeni boravak za osmero optuženih hrvatskih državljana. Ne mogu potvrditi da će to biti danas. Osigurana je kuća u kojoj će oni biti smješteni o vlastitom trošku, odnosno trošku svojih obitelji. Tamo će boraviti do daljnjeg. Moraju biti dostupni sudu i pojavljivati se na ročištima koje će sud zakazivati - rekao nam je Klasić u prijepodnevnim satima.

Otkrio je i što se može očekivati na sljedećim sudskim ročištima 6. i 10. veljače.

- Ne očekujem da će i jedna i druga strana iznositi svoje argumente, odnosno dokazne prijedloge. U ovom dijelu postupka tužiteljstvo je to koje će izvoditi dokaze. Jedino što hrvatski državljani, odnosno njihov branitelj po službenoj dužnosti, kao i njihov odvjetnik, imaju pravo unakrsno ispitivati svjedoke koje predlaže tužiteljstvo. U kasnijem dijelu postupka optuženima će biti omogućeno da se brane te da predlažu svoje dokazne prijedloge za koje smatraju da im mogu omogućiti da se obrane od optužbe - ističe Klasić.

25. travanj 2024 13:40