StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKrađa identiteta

Hrvatski liječnik zatrpan pozivima i porukama zbog lažnog oglasa za ‘čudotvorni lijek‘ oglas: ‘Teško sam bolestan...‘

Piše Ivanka Toma/JL
18. siječnja 2023. - 17:05
Zagreb, 090321. Rockefellerova ulica 4. Predsjednici devet zdravstvenih komora predstavili su proglas upucen zdravstvenim djelatnicima Imas znanje, budi primjer, cijepi se. Na fotografiji: Kresimir Luetic.Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić zatrpan je pozivima i porukama građana koji ga mole čudotvoran lijek kojim će očistiti krvne žile i tako se zauvijek riješiti problema povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba.

Dr. Luetiću, inače internistu-gastroenterologu sa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KB Sveti Duh je ukraden identitet, a kradljivci su ga proglasili poznatim hrvatskim kardiologom, te pod njegovim imenom i korištenjem njegove fotografije oglašavaju čudotvorni lijek za čišćenje krvnih žila "koji skrivaju liječnici i farmaceuti", piše Jutarnji list.

Prevaranti koriste činjenicu da je dr. Luetić kao predsjednik HLK javna osoba, da ga građani prepoznaju i imaju povjerenje u njega, pa oni koji ne znaju da nije kirurg nego internist-gastroenterolog nasjedaju na obmanu i nabavljaju lijek za koji vjeruju da će bez ikakve muke riješiti njihove zdravstvene tegobe.

Mnogo se građana, međutim, dr. Luetiću javlja izravno i traži spas za svoje krvne žile.

- Poštovani dr. Luetiću rođen sam 1955. Nastavnik po zanimanju, otac petero odrasle djece. Cijeli sam život zdravo živio, bez pušenja, alkohola, droga, umjereno se hranio i rekreativno vježbao... Sad sam teško bolestan, angina pektoris, imam osam ugrađenih stentova... Molim vas za mišljenje o metodi EDTA "čišćenje krvnih žila" jer sa stentovima neću još dugo... Ili vi imate neku bolju metodu. Hvala vam ... - glasi tek jedna od poruka kakve stižu dr. Luetiću.

- Ovdje se radi o neistinitom oglašavanju i eklatantnoj krađi identiteta. Prijavio sam ovu zloupotrebu MUP-u. Pored toga, nužno je upozoriti građane, da takvi proizvodi često sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju osobe koja bi ih uzela - izjavio je dr. Luetić pod čijim se imenom na krajnje sumnjivoj web stranici navodnog medicinskog časopisa MedizinZeitschrift prodaje nekakav pripravak koji se predstavlja kao lijek.

Ovim se povodom oglasila i HLK koja upozorava građane na učestalu pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama.

- U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih liječnika, a posljednji takav primjer je oglas za pripravak koji "čisti krvne žile", a u kojem se nedopušteno koristi fotografija i ime predsjednika HLK-a, doc. dr. sc. Krešimira Luetića. HLK ne podržava niti reklamira bilo kakav pripravak, a doktor Luetić nije dao dozvolu za korištenje njegovog imena i fotografije za bilo koje oglašavanje. Stoga se ovdje radi o svojevrsnoj krađi identiteta i lažnom oglašavanju te zloupotrebi institucije HLK-a kao i imena i ugleda njezinog predsjednika - ističe se u priopćenju HLK i zaključuje da ovakvo oglašavanje namjerno građane dovodi u zabludu i tako ugrožava njihovo zdravlje.

19. travanj 2024 05:06