StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONTROVERZE CIJEPLJENJA|

Ima li nekontrolirane trešnje, paralize lica ili alergija kod cijepljenih protiv COVIDA-19 u Dubrovniku?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
28. siječnja 2021. - 07:31

Otkad je i u Dubrovniku počelo cijepljenje protiv koronavirusa, sve su glasnija pitanja o njegovim nuspojavama, odnosno neželjenim posljedicama. Svaki lijek ima neželjene efekte, pa tako i cjepivo. Dio populacije najviše brine što je najnovije cjepivo razvijeno u vrlo kratkom vremenu. Razvoj cjepiva vrlo je složen i dugotrajan postupak koji obično traje oko 10 godina, stoji na službenoj stranici Europske unije. No, to nije spriječilo Europsku komisiju da 11. studenoga 2020. odobri ugovor s farmaceutskim divom BioNTech-Pfizer kojim je omogućena početna kupnja 200 milijuna doza u ime svih država članica EU-a. Također i opcija za kupnju dodatnih 100 milijuna doza koje će se 'isporučiti nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv bolesti COVID-19'. Zvuči kao oksimoron, recimo kao 'oštroumna ludost' jer će Pfizer, prema vlastitom priznanju, 'podatke o eventualnim učincima proizvoda staviti na raspolaganje 24 mjeseca nakon završetka istraživanja', dakle u drugoj polovici 2022.(!) 'Trajanje zaštite stečene cjepivom još se utvrđuje u kliničkim ispitivanjima koja su u tijeku', naglašavaju na stranicama Europske agencije za lijekove i dodaju da su kontraindikacije za necijepljenje samo jake alergije na sastojke cjepiva.

image
Neja Markicevic/CROPIX


Dakle, cijepiti se mogu svi onkološki, kardiovaskularni, bubrežni i ostali bolesnici s težim dijagnozama, pa čak i imunokompromitirane osobe. Nije poznato izlučuje li se cjepivo Comirnaty u majčino mlijeko ali dojilje, jednako kao i trudnice, mogu se cijepiti, preporučuje EMA. Zapreka za primanje cjepiva je tek 'preosjetljivost na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih tvari'. Može ga se odgoditi u osoba koje boluju od akutne, teške febrilne bolesti ili akutne infekcije, ali odgoda ne treba ako je prisutna manja infekcija i/ili malo povišena tjelesna temperatura. Upravo za pacijente koji boluju od neke kardiovaskularne bolesti, dr. Mitchell Elkind, profesor neurologije i epidemiologije s njujorške prezbiteranske klinike ističe da se definitivno - trebaju cijepiti.
Cjepivo je od posebne važnosti upravo za takve pacijente jer oni imaju veći rizik od komplikacija zbog koronavirusa nego rizika od cjepiva – rekao je dr. Elkind.

Javnost je ustrašena


Mnogi liječnici, političari i zdravstvene ustanove, te proizvođač, ohrabruju svjetsku populaciju da se procijepi jer je to, kako tvrde, jedini način zaustavljanja pandemije i povratka života 'u normalu'. Svjedoci smo da već nekoliko mjeseci Wuhan i cijela Kina žive normalno, iako nema službenih podataka kako su pobijedili epidemiju koja je krenula od njih. Jedino što se čuje jest da su koronu navodno pobijedili 'jer su svakog stanovnika Wuhana testirali'. Zašto bi to promijenilo dinamiku transmisije virusa, nije objašnjeno, a Kinezi već mjesecima uživaju u zabavama gdje tisuće mladih ne nosi maske.
Iako službeni izvori tvrde da su cjepiva sigurna, postoje i druga mišljenja, koja su u virtualnom svijetu najčešće cenzurirana. Znakovito je kako se stručnjacima, liječnicima i znanstvenicima koji kritiziraju učinke i sigurnost cjepiva, kroz korona krizu ne daje mogućnost iznošenja mišljenja, što dodatno potpiruje sumnju u vjerodostojnost ponuđenih rješenja. Zbunjuje i činjenica da se statistikama umrlih od korone pribrajaju svi umrli od drugih uzroka, pa i kad čovjek padne s krova i pogine – njegova smrt zabilježena je kao smrt od koronavirusa. Da nije tragično, bilo bi smiješno, ali za uzrok 'napuhavanja' statistika o umrlima od covida postoji razlog.

image
Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić
Zeljko Sop/CROPIX


'Pojava bolesti je praćena svakodnevnim zastrašivanjem populacije, a cjepivo i cijepljenje neviđenom promidžbom', rekao je za medije prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, autor više od 300 znanstvenih radova u prestižnim svjetskim časopisima, član dvije prestižne svjetske akademije znanosti i dvije domaće akademije.
Ovo znanstvenika muči što naša javnost trenutačno uglavnom dobiva informacije vezane uz dva medicinska proizvoda iz kategorije genskih konstrukata kojima se unosi genetski materijal u humane stanice, a većina podataka nije dostupna javnosti. Uzmemo li u obzir smrtne slučajeve nakon primanja cjepiva koje navode razni izvori, primjerice norveški, te ostale neželjene posljedice navedenih proizvoda, postavlja se pitanje treba li preparate, koje javnost poznaje pod nazivom 'RNA cjepiva', davati najosjetljivijim skupinama starih i/ili bolesnih osoba, ističe profesor Pavelić. U Norveškoj su, naime, prijavljena 33 smrtna slučaja starijih nakon primitka prve doze cjepiva protiv covida.

Sumnjičavi Amerikanci

U časopisu 'Scientific American' u članku koji se bavi skepticizmom Amerikanaca na temu cjepiva protiv covida, ističe se nepovjerenje u lidere, percipirana nemogućnost vladinih regulatornih agencija da održavaju neovisnost od političkih pritisaka kako bi se što brže odobrio proizvod, financijski konflikti interesa onih koji stvaraju cjepiva, nepovjerenje u ključne sastojke cjepiva, kao i nepovjerenje u recenziju i transparentnost nadzora kliničkih istraživanja od neovisnih stručnjaka.


I izraelsko Ministarstvo zdravstva bilježi 13 slučajeva paralize lica u osoba nakon prve doze cijepljenja i navodi da bi tih slučajeva moglo biti još više. Zabrinjava i podatak da da u Izraelu za oko 17 posto raste broj cijepljenih osoba s teškim oblicima COVID-19. Spominje se i porast broja oboljelih u zemljama koje su najviše procijepile populaciju poput Velike Britanije, Njemačke i Francuske što, naravno, može biti i koincidencija, kaže profesor Pavelić.


Zabrinjava i kupovina medicinskih proizvoda javnosti prezentiranih kao 'cjepiva' od pojedinih vlada iako se još ne zna dovoljno o predloženim proizvodima a kamoli eventualnim efektima na imunološki status, kao ni ishodima unosa proizvoda u ljudsko tijelo, dodao je. Govori se i kako će ljudi, usprkos cijepljenju, i dalje morati živjeti s maskama i ostalim mjerama te se javno priznaje da učinci preparata na zaštitu od COVID-19 i širenje zaraze nisu poznati, naglašava znanstvenik.
Vlade svijeta, pa i naše europske vlade, vrlo uniformno donose 'mjere' koje nisu, barem s godinom distance, pokazale ikakav učinak, na njima inzistiraju usprkos degradaciji svih društvenih i ekonomskih procesa, pa i značajnom propadanju zdravlja populacije koje tim mjerama navodno štite, nije štedio na kritici profesor Pavelić.

Dr Bekić: Nije mi poznato

Do sada je u Hrvatskoj protiv covida cijepljeno oko 45 tisuća ljudi. U dubrovačkoj Općoj bolnici dio medicinskog osoblja primilo je ovih dana i drugu dozu Pfizerovog cjepiva, među njima i ravnatelj dr. Marijo Bekić. Na pitanje kako se osjeća, odgovorio je 'Izvanredno!' Prvu dozu primio je pred kamerama, kao i dubrovački župan i gradonačelnik, te dio saborskih zastupnika i ministara. Takav čin trebao bi privoljeti javnost na cijepljenje jer je puno građana skeptično prema ovom cjepivu.
Na pitanje koliko je i kakvih nuspojava cjepiva zabilježeno među osobljem u bolnici dr. Bekić kaže da te nuspojave bilježi HALMED, pa službeno nema informacije o nuspojavama među djelatnicima.

image
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr.sc. Marijo Bekić
Tonći Plazibat/HANZA media


Ipak doznajemo kako mu prilikom prvog cijepljenja nije poznata nijedna nuspojava, dok su kod docijepljivanja drugom dozom zabilježene nuspojave kod četiri djelatnice, i to mučnina, kostobolja, umora, slabosti i povišene tjelesne temperature do 39,5 C stupnjeva. Nuspojave su trajale do 24 sata i prošle uz primjenu analgetika i antipiretika, naglasio je dr. Bekić. Dosad se u bolnici cijepilo ili će se uskoro cijepiti 50 posto osoblja. Na pitanje koji su razlozi za necijepljenje, navodi preboljenje korone, no, i oni se mogu cijepiti već nakon mjesec dana.Nuspojave su opće, bolnost i crvenilo na mjestu apliciranja cjepiva. Za mene to i nisu neke nuspojave – rekao je doktor Bekić. Što se tiče kontraindikacija, za njih je već sve rečeno – samo teške alergijske reakcije na djelatnu tvar ili pomoćne tvari razlog su za necijepljenje.

Pfizer čuva podatke o učinkovitosti

Javnost mora imati sve informacije i mogućnost donošenja tzv. informiranog pristanka ukoliko se pojedinac odlučiti primiti cjepivo protiv covida, upozorava profesor Pavelić. Istovremeno, Pfizer navodi da će 'podatke o eventualnim učincima svog proizvoda objaviti 24 mjeseca nakon završetka istraživanja', a to znači druga polovica 2022., dokad će većina svjetske populacije biti cijepljena.


Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je da je dosad zaprimila 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv COVID-19. Ozbiljnost nuspojava je dosad ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 posto prijava su neozbiljne nuspojave, naveo je HALMED na web stranici. Zasad nema prijava sumnji na nuspojavu sa smrtnim ishodom.Nabrojene nuspojave za Pfizerovo cjepivo kojima su dosad cijepljeni Hrvati su poprilično benigne, iako se u internetskom prostoru prije odobrenja pojavljivao dokument koji je spominjao puno teže nuspojave, ali danas je cenzuriran i na internetu nedostupan. Neke farmaceutske tvrtke imaju povijest prikrivanja ili lažiranja podataka o neželjenim efektima raznih lijekova, a Pfizer je prije nekoliko godina već bio tužen za podmićivanje liječnika u Hrvatskoj, Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i Srbiji, kako bi propisivali njihove lijekove. Podmićivali su visoko pozicionirane hrvatske liječnike u državnim tijelima za registraciju lijekova, njihovo stavljanje na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te u državnom bioetičkom povjerenstvu koje je odlučivalo o kliničkim studijama za ispitivanje lijekova. Pfizer se nagodio za plaćanje kazne od 60 milijuna dolara, pisao je tada Jutarnji list.

Neuspješna cjepiva protiv Corona virusa

U povijesti je bilo dosta neuspjelih pokušaja izrade cjepiva protiv virusa iz skupine Corona. Testiranja na životinjama provedena su i dijelom objavljena u znanstvenoj literaturi te su završavala ili teškim pogoršanjem bolesti ili smrću. Uzroci smrti uglavnom su bile multiple infekcije. Bilježene su i autoimune reakcije u životinja, iznio je za medije prof. dr. sc. Krešimir Pavelić.


Zabrinjava i što za ozljede ili smrt zbog cjepiva nemate koga tužiti: proizvođač prebacuje 'lopticu odgovornosti' na državu, države u EU se vade na Direktivu o odgovornosti za proizvode koja štiti proizvođača koji 'za neželjene posljedice nije mogao znati u vrijeme puštanja svog artikla u promet'. Velika Britanija je čak Pfizeru, čije su cjepivo primijenili, pružilo zakonsku zaštitu od pravnih postupaka, pa je jasno da ćete, posebno ovdje na Balkanu, ostati potpuno sami i nemoćni u dokazivanju da ste nastradali od cjepiva, ako do toga dođe. A to je scenarij kojeg su se prijašnih godina nagledali mnogi roditelji djece oštećene cjepivima.

image
Epidemiolog dr. Mato Lakic.
 
CROPIX
Nuspojave u DNŽ

Za Pfizerovo cjepivo Comirnaty u uputama proizvođača navedene su moguće nuspojave: bol na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zimica, bolovi u zglobovima, povišena temperatura i otok na mjestu primjene. Dosta rjeđe navedene nuspojave su otok limfnih žlijezda, mučnina, crvenilo na mjestu primjene, nesanica. U nekoliko cijepljeih osoba tijekom istraživanja utvrđena je kljenut ličnog živca, a anafilaksija (teža alergijska reakcija) nije utvrđena tijekom istraživanja, odgovorio nam je dr. Mato Lakić iz dubrovačkog HZJZ-a, te dodao:- U DNŽ je do sada zabilježeno osam mogućih nuspojava: pet ih se odnosi na kombinacije povišene temperatute, bolove u mišićima ili zglobovima, umor i glavobolju, jedna je alergijska reakcija, jedna trnci u nogama i jedan povišeni krvni tlak i ubrzani rad srca. Sve navedene moguće nuspojave prošle su za 1 do 2 dana.

04. svibanj 2024 14:12