StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzanimljiva rasprava

IT početnik s plaćom od 700 eura u dilemi bi li tražio povišicu: ‘Toliko sam imala kao studentica, traži 1300 ...

Piše vijesti sd
20. svibnja 2023. - 11:41

Povišica zanima skoro svakoga radnika, neovisno na kojem mjestu bio u platnom lancu, piše Slobodna Dalmacija. Zato je o tome bila poticajna rasprava na društvenoj mreži Reddit. Raspravu je započeo jedan korisnik sljedećem objavom:

"Pozdrav, sutra imam dogovoren "performance review" i razgovor o većoj plaći, a nisam siguran koliko tražiti pa bih bio jako zahvalan na bilo kojem savjetu.

Imam završen faks, radim u ovoj firmi 6 mjeseci i ovo mi je prvi IT posao. Radim web aplikacije, na frontu (react) i na backu (node) jer je manji tim i svi radimo sve. Početna (i trenutna) plaća mi je 700 eura neto + ~ 100 eura (prijevoz i gablec). Po meni (a koliko vidim i po statistikama) dosta nisko i dosta ispod prosjeka. Koliko vidim online na stranicama poput tabua, neki početni prosjek za juniore je 1100 eura, pretpostavljam da tu i Zagreb malo diže prosjek, a ja i firma nismo u Zagrebu pa bih zaokružio taj prosjek na 1000 eura.

Prihvatio sam taj posao jer je najteže naći prvi posao i bez iskustva nisam baš imao neku osnovu za pregovaranje. Nije stresan posao, ljudi su jako ugodni i nemam se na što žaliti (osim na plaću). Znam da šest mjeseci nije veliki pomak u iskustvu i znam da još jako puno toga moram naučiti, ali smatram da sam imao jako veliki doprinos na tri veća projekta u tom periodu i većinu taskova riješim potpuno sam, dobro i relativno brzo. Zadovoljio bi se sa 1000 eura neto, ali znam da, kako bih dobio taj iznos, moram tražiti više, na primjer 1100 eura, ali to mi se čini kao velik skok sa 700 na 1100. Što vi mislite?", upitao je on na Redditu.

image

IT-jevac koji je zatražio savjet radi za 700 eura neto, a vidio je da je početni prosjek za juniore 1100 eura (ilustracija)

AFP

Korisnik je na objavu dobio korisne savjete iskusnijih.

"Očito imaš osjećaj koliko vrijediš, i nemoj ići ispod toga. Pitaj ih da ti povise na koliko ti misliš da vrijediš, no budi sprema da te odbiju, tako da te ne pogodi previše (barem pred njima). Ako ne dignu na koliko želiš lagano traži novi posao i reci sljedećem poslodavcu na razgovorima da je problem niska plaća. Moja prva plaća je bila oko 1100 eura (kao junior), firma iz Zagreba, no radio sam remote. Nakon cca 6 mjeseci su mi digli na cca 1250", jedan je od savjeta.

Različiti savjeti za veću plaću

"Ako imaš performance review i u planu je da ti oni ponude povišicu, onda radije to pričekaj. Ali realno osoba sa 6 mjeseci iskustva i da traži povećanje od 40 posto je teško ostvarivo. Moja procjena je da ide maksimalno 150 eura, što bi ti bilo oko 20 posto. Ako kreneš u update CV-a i linkedin-a, prvo pitanje na razgovoru će ti biti zašto si dao otkaz nakon 6 mjeseci na prvom poslu, što je veliki minus kod svakog poslodavca. Radije skupi iskustvo i onda na prelasku u novu ćeš imati taj skok od 50 posto na plaću. Do tada 10-20 posto na neto je standard", pokušao mu je pomoći drugi insajder.

"Krenuo sam sa sličnom plaćom. U godinu dana su mi 4 puta dizali po 1000-1500 kn da bih završio na 100 posto višoj plaći s jednom godinom iskustva. Niti jednom nisam sam tražio, dva puta je bio performance review i njihova ponuda, jednom na razini firme svima zbog inflacije i jednom out of the blue su došli i rekli evo ti za trud. Rekao bih da trebaš imati strpljenja dok skupljaš prvo iskustvo, ali i od njih tražiti da postepeno kako dobivaš odgovornosti, da ti raste i plaća", napisao je treći.

image

Poslodavci važu svaki cent, ali i oni često shvate da radnike treba bolje platiti (ilustracija)

/Shutterstock

Neki su bili kraći, ali izravniji. "Čovječe, 700 eura plaća. Svaka čast. Ja živim na moru, tu žena u malom lokalnom dućančiću koja radi samo front end na kasi ima 1000 eura", "Uh, 700 eura je užas. Ja kao intern imam mnogo više. Najmanje 1000 traži, ili nađi novi posao, to je premalo. Borderline iskorištavanje", "Traži 1300 eura pa koliko ti daju. 700 eura plaća u ovo vrijeme pa više sam ja imala kao student", komentirali su oni na Redditu, provocirajući mu potrebu za promjenom.

Očito, brojni korisnici na Redditu, ali i izvan njega, susreću se sa sličnim problemima i dilemama. Htjeli bi da njihov trud bude nagrađen i da napreduju, pa i financijski. Ako ne ide, radi toga su spremni i napustiti tvrtku, što nosi i određene rizike. Ali tko ne pokuša, niti ne dobije traženo. Ipak, odluku svatko donosi sam, a savjeti dobro dođu.

20. travanj 2024 01:56