StoryEditorOCM

KAKO JE MOGUĆE DA SU ŠKOLARCI DOBILI OVAKVE MASKE? - Zbog prevelike veličine otežano im je disanje, a mogu prekriti cijelo lice

Piše Jutarnji list
10. rujna 2020. - 20:04
Slike zagorskih školaraca s prevelikim maskicama, preplavile su medijski prostor. Reakcije su različite. Mališani s maskama kojima mogu prekriti cijelo lice, simpatično su smiješni. Istovremeno, kažu kritičari društva, primjer su s koliko se (ne)brige ušlo u prvu školsku godinu pod novim epidemiološkim uvjetima, piše Jutarnji list.

Što se zapravo dogodilo i kako su osmoškolci iz Krapinsko-zagorske županije završili s dva broja većim maskicama? Mnogi proizvođači pamučnih perivih maskica, naime, danas šivaju maske u tri veličine - za klince do četvrtog razreda osnovne, za starije školarce i za odrasle. Zagorska tvrtka Salvus, jedna od kojih je Krapinsko-zagorska županija naručila maske, šije i više veličina. Da su osmoškolci dobili za njih ne samo velike, nego ogromne maske, shvatili su roditelji po povratku djece iz škole. Mališani su se važno pohvalili novom akvizicijom i nespretno navukli maske.

Što su oni više s njima paradirali i mučili se, roditelji su se sve više zgražali. I odlučili ovu, za njih blamažu, objaviti na Facebook profilima. Objave su uskoro postale viralne. Županija, koja je maskice naručila i platila, prva se našla na udaru kritika. Zbog toga je i sam župan Željko Kolar, iako u jeku predizborne kampanje za mjesto predsjednika SDP-a, osjetio potrebu reći novinarima o čemu se radi.

- Sve je to samo zabuna koja je iz nekog razloga prerasla u skandal - kaže župan. Prvo ističe da su najmanji dobili maskice, iako ih prema naputku Nacionalnog stožera oni ne trebaju nositi.

- No, djeca su u prijevozu i smatrali smo da će biti bolje budu li ih nosili - kaže župan. Županija je naručila tri veličine maski, za niže razrede osnovne škole, više i srednjoškolce, te za nastavnike i školske djelatnike.

- Za svaku smo školu osigurali i određenu količinu kirurških maski, u slučaju da učenici svoju zaborave kod kuće. Školama smo poslali i 800-tinjak vizira za nastavnike i pomoćnike u nastavi - hvali župan svoju Županiju u brizi za sigurnost u školama. I dok je dotad sve bilo u redu i sličilo samo još jednoj od mnogih istih priča o maskama, školarcima i županijama, za zagorskog župana tu započinje muka.

- Na žalost, prilikom distribucije se dogodila greška. U desetak su osnovnih škola otišle krive maske, njih oko 1500. Ravnatelji ostalih škola i roditelji rekli su nam da problema s veličinom maske, nemaju - govori župan. Dok su neki ravnatelji odmah uočili grešku i velike maske podijelili starijim razredima, neki ravnatelji maske su podijelili nasumce i - uzrokovali smijeh i kritike na račun malih lica i na njima ogromnih maski.

No, ako je i došlo do zabune u distribuciji, podatak koji saznaje Jutarnji, da su maskice naručene samo 48 sati prije prvog dana škole, 7. rujna, izazvao je polemike. Zašto se s maskicama čekalo do zadnjeg trenutka? Župan ima odgovor:
- Županija je pripremajući se za novu školsku godinu već ranije naručila 100.000 kirurških maski, no 27. kolovoza stiže preporuka da je bolje nabaviti platnene, perive maske. Uslijedio je proces javne nabave i dobili smo maske - kaže župan.
Maske, su, njih 33.000 za potrebe školaraca sašile domaće tvrtke Šatori Kontak, Medo-flor i Salvus. Županiju je to koštalo 197 tisuća kuna. Kirurške maske koje su ranije kupili, stajale su dodatnih 122.000 kuna. Igrom slučaja je ispalo da su mala djeca dobila velike maske iz paketa Medo-flora. Kako se tvrtka koja proizvodi med našla u proizvodnji maskica, nismo uspjeli saznati. Ove djelatnosti nema ni kao dodatne, na njihovim web stranicama.

Nakon što smo se dogovorili za susret, iz tvrtke su nas nazvali i rekli neka ne dolazimo. Fotografiranje ne žele, pitanja neka pošaljemo e-mailom. Oni su Županiji poslali 7700 maskica. Samo velikih, jer male, kažu, od njih nisu  naručene. Tvrtka Salvus također je dostavila maskice za zagorske školarce, ali igrom slučaja znaju da njihove nisu pogrešno distribuirane.
- Kako znamo da baš te nisu naše? Jer se dogodilo da mrvicu zakasnimo, pa su naše stigle nakon što su priče o prevelikim maskama već izašle u javnost - kažu u Salvusu. Tvrtka iz Donje Stubice dosad je, inače, donirala više od 7000 pamučnih maski i dezinfekcijska sredstva ukupne vrijednosti 268.000 kuna. Treća tvrtka koja je javnom nabavom distribuirala maskice za školarce, je Šatori Kontak iz Oroslavja.

Poduzeće s desetak zaposlenih, koje se primarno bavi najmom šatora i prateće opreme i proizvodnjom ugostiteljskog tekstila, u tom je kratkom roku uspjelo proizvesti 6000 maskica, u vrijednosti većoj od 30.000 kuna. - Moglo se dogoditi svakome. Rok je bio jako kratak, dijelile su se brzinski i lako je došlo do zabune. Trenutno se u proizvodnom pogonu šije još 5300 maskica, koje će biti isporučene u petak, piše Jutarnji list.
19. travanj 2024 07:09