StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBijes u Moskvi

Kakvo je to streljivo s osiromašenim uranom koje Britanci žele poslati Ukrajini? Korišteno je u Srbiji i na Kosovu...

Piše Anita BELAK KRILE/sd
23. ožujka 2023. - 16:19
A destroyed Russian T-72 tank is photographed near Pokrovy Presvyatoyi Bohorodytsi Church, in the city of Svyatohirs‘k, Donetsk region on March 1, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ihor TKACHOV/AFP)Ihor Tkachov/Afp

Dok Rusija i dalje dramatično reagira na najavu Velike Britanije koja je obećala Ukrajini isporučiti tenkovske granate koje sadrže osiromašeni uran, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby tumači kako su projektili s osiromašenim uranom uobičajena vrsta streljiva. Osiromašeni uran je nusproizvod u proizvodnji obogaćenog urana. Njegove karakteristike su velika gustoća i čvrstoća zbog čega se i koristi u proizvodnji oklopa za vojnu opremu, ali i za streljivo – uglavnom jezgri za oklopne projektile, piše Slobodna Dalmacija.

Prema pisanju specijaliziranog vojnog portala The War Zone u ovom slučaju se radi se o tenkovskim granatama od 120 mm. Protuoklopni projektili mogu biti izrađeni i od osiromašenog urana ili drugih gustih metala, umjesto neke vrste eksplozivne bojeve glave. Kad takav projektil pogodi neprijateljski tenk ili drugo teško oklopno vozilo, sila udarca ga pretvara u polurastopljenu masu koja zahvaljujući visokoj temperaturom probija oklop sa smrtonosnim posljedicama za posadu. S obzirom na to da Rusiji nedostaje modernih tenkova te da na bojište sve više šalje prastare tenkove takvo streljivo je pogotovo velika prijetnja za njihove tenkovske posade. Oklop prastarih tenkova T-54 i T-55, koji su ovaj tjedan snimljeni na željezničkim kompozicijama u Rusiji debeo je samo 200 milimetara i to u svom najdebljem dijelu. Razina zaštite za posadu je nikakva, a oklop može probušiti čak i ukrajinski vojnik koji puca iz bestrzajne puške Carl Gustav.

image
Adrian Dennis/Afp

Je li radioaktivna prijetnja?

Odgovarajući Rusima, John Kirby navodi kako provedene zdravstvene studije o municiji s osiromašenim uranom, pokazuju da takvo streljivo nije radioaktivna prijetnja. „To je uobičajena vrsta municije koja se koristi posebno zbog svojih sposobnosti probijanja oklopa. Ako je Rusija duboko zabrinuta za dobrobit svojih tenkova i posada u njima, najsigurnije što mogu za njih napraviti jest da ih prebace preko granice i izvuku iz Ukrajine" – poručio je Kirby.

Britansko Ministarstvo obrane također tvrdi kako Rusija namjerno pokušava dezinformirati javnost govoreći da se radi o nuklearnoj prijetnji. Glasnogovornik Ministarstva je rekao da je britanska vojska desetljećima koristila osiromašeni uran u svojim granatama za probijanje oklopa te da je to standardna komponenta koja nema veze s nuklearnim oružjem ili nuklearnim sposobnostima.

"Rusija to zna, ali namjerno pokušava dezinformirati", rekao je.

BBC podsjeća kako se streljivo s obogaćenim uranom također proizvodi u Rusiji te da Moskva ima u svojim zalihama tenkovske granate Svinets-2, koje sadrže osiromašeni uran. Ipak, još uvijek nema dokaza da ruska vojska koristi to streljivo u ratu protiv Ukrajine. Osiromašeni uran nije visoko radioaktivan, iako se smatra toksičnim i kancerogenim.

Streljivo s osiromašenim uranom ranije je korišteno u Zaljevskim ratovima, kao i u Srbiji i na Kosovu. Njegova uporaba izazvala je zabrinutost zbog zdravstvenih rizika budući neka izvješća ocjenjuju da predstavlja poseban zdravstveni rizik oko samog mjesta udara, gdje prašina može dospjeti u ljudska pluća i vitalne organe. Ne postoji usuglašeno mišljenje o tome koliko osiromašeni uran može biti štetan za zdravlje. Prošlog prosinca Opća skupština UN-a donijela je rezoluciju u kojoj se navodi da studije koje su provele relevantne međunarodne organizacije ne daju dovoljno cjelovitu sliku razmjera mogućih dugoročnih posljedica za ljude i okoliš u slučaju korištenja oružja i streljiva koje sadrži osiromašeni uran.

Je li ovo najava za tenkove?

The War Zone pak piše kako britanska najava slanja tenkovskog streljiva s osiromašenim uranom otvara dodatna pitanja o planovima za slanje američkih tenkova Abrams, za čiju je isporuku SAD najavio da će je ubrzati slanjem modela M1A1 umjesto M1A2. Naime, oklop na američkim vojnim varijantama Abramsa M1, koje također sadrže osiromašeni uran, vrlo su osjetljivi iz niza razloga. Abramsi s takvim oklopom obično se i ne nude kao opcija na izvoznim varijantama tenka, odnosno tenkovi za strane kupce prolaze kroz dugotrajni proces uklanjanja tog materijala.

Ako su, kako navodi The War Zone, britanski dužnosnici odobrili isporuku streljiva s osiromašenim uranom Ukrajini, to povećava mogućnost da bi i američke vlasti mogle dopustiti da se Abrams s oklopom koji sadrži osiromašeni uran pošalje Volodimiru Zelenskome, ako se mogu adekvatno riješiti drugi operativni sigurnosni problemi. To bi također eliminiralo potrebu za višemjesečnim procesom modifikacije tenkova.

image
Ali Al-saadi/Afp

 

18. travanj 2024 06:00