StoryEditorOCM

KBC SESTRE MILOSRDNICE: Van pogona 223 ljudi!

Piše Ivana Krnić/Jutarnji list
25. ožujka 2020. - 13:50
KBC Sestre Milosrdnice u sve većim su problemima zbog izoliranih liječnika i medicinskih sestara. U ovom trenu je van pogona, odnosno u izolaciji ukupno 223 liječnika i medicinskih sestara.

Dodatan problem otvorio se u utorak navečer kada je potvrđena zaraza koronavirusa šefu Zavoda za anesteziologiju. Ravnatelj Mario Zovak, potvrdio nam je tu informaciju, dodao da su svi kontakti izolirani. Riječ je o 15 specijalista, 7 specijalizanata i 37 medicinskih sestara.

Svi kontakti su istraženi, provodi se testiranje svih pacijenata u intenzivnoj njezi kao i liječnika i sestara koji su kontakti. Do dolaska nalaza, taj Odjel smatramo karantenom – rekao je Zovak. Ukoliko bude pozitivnih, oni će biti poslani u Kliniku za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević.

Nalazi se očekuju do kraja dana, no svi negativni liječnici i sestre bit će u izolaciji 14 dana prema preporuci epidemiologa, naravno ako to bude izvedivo ako se stanje ne bude pogoršavalo.

Inače, KBC Sestre Milosrdnice je bolnica koja je određena kao bolnica koja treba primati hitne pacijente poput akutnih srčanih miokarda, odnosno srčanih udara, moždanih udara, raznih trauma. Ukratko hitne pacijente koji su preusmjereni iz KB Dubrava i KBC Zagreb, kao i iz Koprivnice, koji su gravitirali KB Dubravi.

Šef anestezije nije jedini koji je pozitivan na koronavirus u Vinogradskoj. Prije pet dana potvrđen je specijalizantu sa Zavoda za dijalizu tako da su i njegovi kontakti u izolaciji.

Dodatno se zakompliciralo i prije nekoliko dana na kirurgiji i u jedinici intenzivnog liječenja. Naime, pacijent koji došao kolima Hitne pomoći sa teškim prijelomom i rupturom slezene, koji je zahtijevao hitnu operaciju, zatajio je, odnosno lagao, da nije bio u kontaktu s osobom zaraženom Covid 19. Naposljetku se ispostavilo, nakon operacije, da je i taj pacijent bolestan te je u izolaciju stavljeno 16 pacijenata s intenzivne i šok sobe, te 12 liječnika i sestara.

Svi dosadašnji uzorci ugroženih bliskim kontaktom su negativni.
Unatoč situaciji, ravnatelj Zovak smiruje situaciju i kaže da još uvijek normalno rade.

- Ovo nije neočekivano. Bez obzira na velik broj liječnika i sestara koji su u izolaciji naš KBC funkcionira normalno u ovim uvjetima. Imamo funkcionalnu rezervu, na vrijeme smo se pripremili – napominje Zovak i kaže kako su podijelili ljude u dva tima koji rade po 14 dana kako bi imali zdrave liječnike i sestre.
Također, još nisu tražili pomoć drugih ustanova nego su povukli nekoliko liječnika sa svojih drugih lokacija, konkretno Klinike za traumatologiju.
19. travanj 2024 06:59