StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKINESKA DELEGACIJA U POSJETU JUGU HRVATSKE

Kineski ministar oduševljen stonskom Solanom i školjkama

19. lipnja 2019. - 10:37
U sklopu svog boravka u Hrvatskoj, delegacije Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju predvodi ministar Han Changfu u utorak poslijepodne posjetila je Ston. U tom pitoresknom gradiću posjetili su Solanu Ston i nadaleko poznate stonske školjkare. Domaćin kineskim gostima bio je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dok je u Solani Ston domaćin delegaciji bio direktor Solane Svetan Peić od kojeg su gosti doznali za bogatu povijest solane nastale još u doba Dubrovačke Republike.

U Stonskoj Luci gosti su bili domaćini školjkara Mata Franušića i tom prigodom brodicom obišli koncesijsko polje te kušali i uživali u stonskim kamenicama. Školjke su začinili gutljajem peljeških vina, a posebno su se interesirali o procesu i isplativosti proizvodnje te ulaganjima i iznosu koncesije. S vidnim zadovoljstvom gosti su pohvalili ukus kamenice i ustvrdili da je "slanija od francuske kamenice".

U pratnji ministra Changfua bila je i kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen. Nakon službenog programa, ministar Tolušić je izjavio novinarima:

- Solana i školjkari su izuzetno dojmili naše goste. S tim, za neke malim stvarima, pokazali smo im koliko je Hrvatska lijepa i koliko stvari koje ne uočimo svaki dan, mogu privući turiste da dođu u Hrvatsku i da joj se dive. Posjet Stonu "ukomponiran" uoči putovanja kineskog ministra u Italiju, ali su marikultura i aquakultura nešto što izuzetno zanima Kineze, a u tim je segmentima Hrvatska pokazala veliki potencijal i rast zadnjih nekoliko godina. To područje možemo iskoristiti za daljnju promidžbu Hrvatske i mogući izvoz. S gostima sam razgovarao o povećanju količina koje Hrvatska može izvesti. Kina se otvara Europi i želi europske proizvode, a tu Hrvatska i zbog Pelješkog mosta može iskoristiti potencijale koje ima. Uvijek ćemo reći da ne proizvodimo dovoljno ni za svoje potrebe, ali ako možemo otvoriti novo tržište gdje naši proizvođači mogu dobiti veću cijenu, to će dovesti do veće potražnje a time i proizvodnje. Ovako sve manje proizvodimo i prodajemo ih jeftinije, dok ovakvo tržište može poboljšati status proizvođača. Prvi konkretni rezultati ovog posjeta se, nadam se, očekuju već u rujni ili listopadu ove godine. Tada će hrvatski mliječni proizvodi moći biti izvezeni u NR Kinu Procedura oko protokola i certifikata traje pet godina , stoga ovo i forsiramo kako ne bi čekali pet godina nego samo pola godine, primjerice za tunu i meso. Stoga intenzivirano ovu suradnju i to je razlog mog odlaska u Kinu kao i dolaska kineske delegacije kod nas.
20. travanj 2024 13:42