StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDobro su se snašli

Kolindi ide sasvim dobro u privatnim vodama, Karamarko je gubitaš, a (ne)očekivan dvojac pomeo je konkurenciju

Piše Vanja Nezirović/JL
15. svibnja 2023. - 07:16

Tvrtke bivšeg ministra i HNS-ovca Ivana Vrdoljaka lani su prijavile prihod od nekoliko milijuna eura, a ona Milijana Brkića, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a, lani je ostvarila dobit od 285,6 tisuća eura. Kolinda Grabar-Kitarović je preko svog trgovačkog društva u manje od dva mjeseca uprihodovala 28,4 tisuće eura (dobit 24,7 tisuća eura), a u biznisu je krenulo i USKOK-ovom okrivljeniku, bivšem HDZ-ovom ministru, Lovri Kuščeviću koji je lani prijavio prihod od 57,8 tisuća eura, piše Jutarnji list.

Rezultati poslovanja za 2022. godinu postali su nedavno vidljivi na financijskim servisima, a prema njima u svijetu biznisa najbolje su se, čini se snašli, Vrdoljak, Brkić i Grabar-Kitarović.

Ivan Vrdoljak lani je, naime, prijavio najveće prihode, a njegova tvrtka Livit d.o.o. prijavila je ukupni prihod od dva milijuna eura, ali i gubitak od 273,7 tisuća eura. U izvješću navode da tvrtka ima 11 zaposlenih. Vrdoljak je vlasnik i direktor od 2018. godine, a tvrtka je registrirana za računalno programiranje. Ništa lošije nije poslovala ni tvrtka u kojoj je Vrdoljak 50-postotni suvlasnik Sunčani Žnjan d.o.o., koja je lani ostvarila 1,8 milijuna eura prihoda te dobit od 135,4 tisuće eura. Tvrtka se bavi gradnjom stambenih i nestambenih zgrada, a prema financijskom servisu, dva zaposlena.

Nakon političke karijere Brkić je registrirao tvrtku Alfa Strategy d.o.o. koja je lani prijavila ukupan prihod od 362,1 tisuće eura, a velik dio je čista dobit. Tvrtka, prema financijskim podacima, ima dva zaposlena. Tvrtka u financijskom izvješću navodi investiciju u iznosu od 449,8 tisuća eura, a njezina ukupna aktiva je 654,6 tisuća eura. Brkić je osnivač i vlasnik tvrtke, a direktor je Božo Krmek. Tvrtka je registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Karamarko gubi novac

Njegovom nekad najbližem suradniku u HDZ-u Tomislavu Karamarku privatni biznis još nije uzeo maha. Tvrtka Diamond Technology d.o.o. nije još ostvarila nikakav prihod te je godinu zaključila s gubitkom od 585 eura. No, tvrtka je tek osnovana u svibnju prošle godine.

Znatno bolje krenulo je u privatnom biznisu njihovoj nekadašnjoj, također stranačkoj kolegici i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović čija je tvrtka KGK Advising&Professional Services lani prijavila prihod od 28,4 tisuće eura te dobit od 24,7 tisuće eura, i to je ostvarila u manje od dva mjeseca, jer je njezina tvrtka osnovana tek 7. studenog 2022. godine. Taj prihod ostvarila je od prodaje u inozemstvu, stoji u izvješćima. Tvrtka bivše predsjednice također je registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. Nije vidljivo ima li tvrtka zaposlenih ni kolika su prosječna primanja. Grabar-Kitarović je osnivačica i direktorica.

I bivši ministar iz redova HDZ-a Lovro Kuščević počeo je zarađivati opet kao poduzetnik. Njegova tvrtka Eco living d.o.o. prijavila je 2022. godine ukupan prihod od 57,8 tisuće eura, a dobit od 21,6 tisuća eura. Tvrtka je registrirana za proizvodnju električne energije, a u njoj je Kuščević vlasnik i član uprave.

Biznis bivših ministara

U savjetovanje u vezi s poslovanjem je otišao i nekadašnji SDP-ov saborski zastupnik i ministar Gordan Maras, a njegova tvrtka Impuls Analitika d.o.o. lani je prijavila prihod od 70,6 tisuća eura te dobit od 28,3 tisuće eura. Tvrtka je osnovana 2017. godine, a Maras je njezin vlasnik i direktor od 2021. godine.

Bivši ministar financija Zdravko Marić također je krenuo u privatne vode, međutim, njegov posao još nije krenuo jer je tek nedavno registriran, a riječ je o tvrtki Marabizz d.o.o. koja je lani prijavila gubitak od 817 eura, no tvrtka je osnovana 21. listopada 2022. godine.

Zdravko Marić

Prihodi obrta koji je osnovala bivša ministrica Gabrijela Žalac nisu javno vidljivi te nije poznato koliko su njezini Mega projekti uprihodovali, međutim, ranije je imala tvrtku Mega EU projekti koju je 2022. godine ugasila, a ta tvrtka je lani prijavila prihod od 7,6 tisuća eura.

Tvrtka povezana s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, koji je pod istragom europskih istražitelja, upravo radi njegova privatnog biznisa s vinima, je Terra Slavonia d.o.o. koja je, pak, lani prijavila prihod od 293,5 tisuća eura, a dobit od 31,2 tisuće eura. Vlasnica i direktorica te tvrtke je Tolušićeva supruga. Tvrtka ima dva zaposlena.

19. travanj 2024 10:53