StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkakva priča

Mama joj je iz Jajca, a bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte rodica: Zbog Blanke Vlašić sam se zaljubila u...

Piše P. S.
17. siječnja 2024. - 14:47

U nekom grmu leži zec, a u nekom i - priča. Pa je tako Dijamantna liga na svome Instagramu objavila video skoka Blanke Vlašić iz Pariza.

Bilo je to 2010. godine, splitska visašica preskočila je 202 centimetra i pobijedila.

- Ona je razlog zbog kojeg sam se zaljubila u atletiku. Kakva pojava. Kraljica - jedan je od komentara.

A autorica komentara je - Ajla Del Ponte. Švicarska atletičarka. Ali za uho nam je odmah zapelo prezime Del Ponte. Da nije mala od Carle? Sjećate se kultne Carle Del Ponte, glavne tužiteljice Haškog suda.

Malo smo dalje ‘raskopali grm‘ i eto. Nije baš kći, ali sasvim blizu. Ajin je otac Claudio Del Ponte, blizak rođak baš rečene Carle. 

Claudio je oženio Senadu iz Jajca, a žive u naselju Bignasco u Švicarskoj, rodnom mjestu bivše haške tužiteljice. Zbog rata je Senada 1992. godine pobjegla iz Jajca i skrasila se u Švicarskoj, a s Claudiom ima kći Ajlu. Koja je vrsna atletičarka čija je inspiracija - Blanka Vlašić.

Ajla je inače 2021. godine postala europska dvoranska prvakinja u utrci na 60 metara, a bila je dio švicarske 4 x 100 štafete na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Na Olimpijskim igrama u Tokiju održanima 2021. bila je u finalnoj utrci na 100 metara.

Majka Senada del Ponte, djevojački Položanin, ima ordinaciju za homeopatiju, kronoterapiju i akupunkturu. Otkrila je jednom kako im je u vrijeme dok je Carla Del Ponte bila na dužnosti bilo zabranjeno uopće pričati o njoj, čak i o obiteljskim temama. Kasnije je otkrila i kako ih Carla posjeti nekoliko puta godišnje.

Ajla ima i brata Karima koji studira i bavi se hokejom na ledu, objavila je Slobodna Dalmacija.

26. travanj 2024 11:21