StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAŠAN ZLOČIN

Na današnji dan brutalno je ubijeno dvanaestero hrvatskih branitelja: Dio je odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran. Obdukcija je pokazala o čemu se radi...

Piše PSD
30. prosinca 2021. - 14:37

Dana 29. prosinca 1991. godine u završnici operacije Orkan ’91, kojom se oslobađao okupirani teritorij Zapadne Slavonije, u zasjedi je poginulo dvanaestero hrvatskih branitelja iz Virovitice, piše Braniteljski.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega-Pakrac, dio je snaga 2. bataljuna pokušao ovladati selom Brusnik kako bi se zauzeli što povoljniji položaji te omogućila što bolja zaštita osvojene prometnice. Međutim, uslijed složenih zemljišnih uvjeta i niza nepovoljnih okolnosti, hrvatski su branitelji upali u zasjedu.

Najveći se dio pripadnika uspio izvući iz zasjede, no dvanaestorica Virovitičana, na čelu sa zapovjednikom Vinkom Belobrkom, ostalo je okruženo snažnim neprijateljskim snagama. Ubrzo se doznalo kako je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, što se moglo vidjeti na fotografijama s obdukcijskog fotoaparata, na kojima su se jasno vidjele ozljede koje su bile rezultat iživljavanja nad zarobljenima.

Uz Vinka Belobrka, stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić.

Nad njima je počinjen ratni zločin jer je većina njihovih ozljeda nastala izvan borbe, nakon zarobljavanja, a službenim se datumom njihove pogiblje vodi 7. siječnja, kada su preuzeti i njihovi posmrtni ostaci.

Više ovdje: 

Ovo je bila jedna od najznačajnijih akcija u Domovinskom ratu, u njoj je ranjen i Gotovina, a najviše se pamte momci iz grupe Svileni ili 13 veličanstvenih. Borili su se za svaku kuću, a četiri ‘Svilena‘ su i poginula

Dvanaest hrabrih vitezova nestalo je na današnji dan 1991. godine u akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca, u završnici velike oslobodilačke operaciji pod nazivom ORKAN 91 (nakon koje je nastupilo tzv. Sarajevsko primirje s 03. 01. 1992.), da bi se nakon nekoliko dana saznalo da su svi poginuli i mučki masakrirani, pisao je svojedobno 24sata.

- Nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega-Pakrac, dio snaga 2. bojne 127. brigade predvođen Vinkom Belobrkom, u cilju zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite spomenute prometnice, pokušao je ovladati selom Brusnik - govorio je Davor Špoljarić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice.

Zbog vrlo složenih zemljišnih uvjeta i drugih nepovoljnih okolnosti upali su u zasjedu. Također imali su informacije da se neprijatelj destabilizirao od prošlih akcija i da je pravo vrijeme da se krene u akciju.

Iz zasjede se najveći dio pripadnika dijela bojne uspio izvući dok je u okruženju ostalo 12 pripadnika i zapovjednik im Vinko Belobrk. Kako su neprijateljske snage bile vrlo jake i dobro utvrđene njihovo spašavanje, odnosno spašavanje eventualno preživjelih nije uspjelo. 

- Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 7. siječnja 1992. kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostatci preuzeti. Naime nad većinom njih počinjen je ratni zločin, jer su imali ozljede koje nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja. Stoga se službeno i vodi datum njihove pogibije 7. siječnja. Postoji originalni obdukcijski fotolaborat u kojem su detaljno navedene povrede te je sasvim sigurno da se oni izmasakrirani, da je to bilo iživljavanje i da je ovdje riječ o teškom ratnom zločinu - tvrdi Špoljarić 

Pričuvni bojnik Mirko Petraš bio je zapovjednik 2. bojne 127 brigade. Vinko Belobrk bio je njegov zamjenik. On se prisjetio razgovora s Vinkom nekoliko dana ranije.

- Rekao sam mu: "Vinko ti su veći vjernik od mene, ja i nisam baš neki zato ti idi kući na tri dana za Božić, a ja ću onda ići kući nakon Božića." On se vratio 27. prosinca kada smo dobili zadatak da se ide na Brusnik. Ja sam želio također ići, ali on mi je rekao da nema šanse da je sad red na meni da idem kući - ispričao nam je Petraš.

- Da sam možda bio ja s njima, možda bi ispalo drugačije. Sebi predbacujem to i danas jer imao sam više vojne škole od njih pa bi možda sve drugačije napravili. Ne bi možda išli tako brzo i smjelo u tu akciju. Ja sam inače završio za rezervnog oficira u bivšoj JNA i imao sam dosta vojnog znanja - kazao nam je Petraš, inače poznati virovitički odvjetnik.

- Svi ti momci su bili izuzetno pošteni, hrabri i dobri u svakom pogledu. Izvrsni dečki - naglasio je Patraš za 24sata.

24. svibanj 2024 15:24