StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRISJETILI SMO SE

Na današnji dan prije tri godine zabilježen je prvi slučaj koronavirusa na našem području, evo što nam je tada ispričala prva oboljela Marija Maša Banac iz Konavala

Piše dv
19. ožujka 2023. - 12:43

Prije tri godine, 19. ožujka 2020. Županijski stožer civilne zaštite obavijestio je javnost kako je na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a nakon priopćenja uslijedila je i konferencija za medije.

Naime, Stožer je tada izvijestio javnost kako je jedan od uzoraka upućenih iz Opće bolnice Dubrovnik na analizu u Zagreb pozitivan na koronavirus. To je bio prvi pozitivan nalaz nakon 15 poslanih uzoraka.

- Radi se o osobi srednjih godina koja je hospitalizirana i nalazi se u izolacijskoj jedinici OB Dubrovnik. Zdravstveno stanje pacijentice je dobro, navedeno je u tom trenutku.

Prva evidentirana zaražena osoba od Covida 19 na našem području bila je Marija Maša Banac iz Popovića u Konavlima. 

Premda se tada sumnjalo kako je korona na naše područje ‘došla‘ avionom iz Rima, Marija je izjavila kako s obzirom na vrijeme kada joj je utvrđen virus misli da je korone i ranije bio u Konavlima.  Zbog komplikacija izazvanim virusom Marija je provela u dubrovačkoj Općoj bolnic ukupno 36 dana.

-Svuda je vladala panika. Medicinskom osoblju koje se u to vrijeme spremno izložilo bolesti nije bilo lako. Kad sam tek došla u bolnicu, svi su bili opušteni jer se mislilo kako još nema korone. A kad se potvrdilo da sam pozitivna, nastupila je panika! Prvog dana nakon objave da sam zaražena odmah ujutro sam shvatila da se nešto događa. Nema vizite, nema doručka, samo tišina, nigdje nikoga... Nisam luda, osjećam nešto čudno oko sebe… U to dolazi sestra s maskom, sva u odijelu, samo joj se oči vide i kaže mi da sam pozitivna! Nije mi bilo nimalo lako! Težak i mučan osjećaj neizvjesnosti i straha, ali hvala Bogu, preživjela sam - ispričala je tada za Dubrovački Marija Banac.

 

20. travanj 2024 02:24