StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Ne želimo favele‘

Na hrvatskom otoku mnogi godinama ljetuju besplatno i - ilegalno. Otočni čelnici odlučili su tome stati na kraj

Piše Vijesti SD
31. listopada 2023. - 07:13

Sve je više domaćih, ali i stranaca koji po povoljnim cijenama kupuju parcele poljoprivrednog zemljišta i na njima postave kamp kućicu, kontejner ili montažni objekt za ljetni odmor. Kako bi riješili taj problem, nakon Općine Malinske i Grad Krk je donio odluku kojom se zabranjuje postavljanje bilo kakvih objekata na poljoprivrednoj zemlji - od šatora do mobilnih kućica, piše HRT.

- Želimo li imati favele pored građevinskih područja?, s pravom se pita načelnik općine Malinska Anton Kraljić.

Kao što smo nakon ulaska u Schengen doživjeli nagli porast u potražnji i prodaji nekretnina na Jadranu, uskoro bi se to moglo dogoditi i s poljoprivrednim zemljištima, jer 1. je srpnja istekao moratorij za strance te ih sada i oni mogu nesmetano kupovati. 

Na području Picika, nedaleko trajektne luke Valbiska, zatekli smo mnogobrojne kamp-kućice, kontejnere, male montažne kuće, postavljene terase i posađeno mediteransko bilje. Sve se to napravilo na poljoprivrednom zemljištu i sve je to nelegalno.

Otočni čelnici s pravom su zabrinuti jer besplatna ljetovanja na poljoprivrednom zemljištu cvatu.

- To je definitivno nelegalno ljetovanje, nelegalno iznajmljivanje, nelegalni oblik turizma, kaže gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

Kazne su propisane prekršajnim zakonom. Lokalne zajednice mogu maksimalno naplatiti - 150 eura za fizičke osobe, do 1500 za pravne...

Vasilić, najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj, ističe kako sav napor promišljene turističke strategije može pasti u vodu ako se ovaj problem ne riješi.

- To stvarno na otoku Krku nije naš interes i mi inzistiramo da građevinska inspekcija u svom djelokrugu posla, s druge strane turistička inspekcija i naše komunalno redarstvo, naprave određeni dio posla, poručuje.

Hoće li kazne biti učinkovite te hoće li svi ovi vlasnici poljoprivrednih čestica ukloniti nelegalne objekte, znat ćemo već početkom sljedeće predsezone.

28. travanj 2024 12:59