StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpostala su luksuz?!

Nema bojanja jaja ovog Uskrsa; cijena bi im još mogla rasti, doznajemo i koliko će koštati komad: ‘Nismo mi krivi...‘

Piše Stanislav Soldo
11. ožujka 2023. - 19:50

Cijene jaja lete u nebo.

Kutija od deset jaja ovisno o klasi i veličini (XL, L, M, S) već mjesec dana se prodaje po cijeni od 3,79 pa do 4,20 eura (28,56-31,60 kuna). Jaja su u odnosu na prošlu godinu dvostruko skuplja, a skuplja su i u siječnju u usporedbi s prosincem. Statistike bilježe povećanje cijene jaja od oko deset posto na mjesečnoj razini u siječnju i veljači, pa ako se poskupljenje jaja nastavi ovim tempom, a pretpostavlja se da hoće, Hrvati bi mogli imati najskuplji Uskrs, s malo ili nimalo šarenih jaja.

Proizvođači jaja najavljuju da bi uskoro veleprodajna cijena jaja mogla skočiti na 0,40 eura (3 kune) po komadu, što drugim riječima znači da bi cijena u maloprodaji na policama trgovačkih centara, kada se dodaju troškovi transporta, trgovačka marža i PDV, mogla iznositi oko 5,20 kuna (0,69 eura)!

Građane od astronomskih cijena jaja jedino mogu spasiti trgovci, ako se odreknu svojih marži, ali to je teško za povjerovati. Nije puno pomoglo niti smanjivanje PDV-a na sitnih 5 posto. Cijene jaja i dalje su nastavile divljati.

Sretne koke – sretno jaje

Već sada se mogu naći jaja po cijeni od 4,70 do 5,50 kuna. Istina riječ je o organski uzgojenim jajima, ali jaje je, u konačnici, ipak samo jaje. Nema tu velike razlike. Ipak, ako poželite kupiti jaje koje su snijele “sretne” kokice i na kojima piše “organic-free range”, onda će te to dobro i platiti.

Cjenovni udar neki su trgovci i proizvođači barem prividno pokušali ublažiti manji pakiranjima, pa tako sve češće imamo pakiranja od pet ili šest komada jaja po nekadašnjoj cijeni za deset komada. Ali sve su to trikovi koje kupci brzo otkrivaju.

Poljoprivredni analitičari smatraju da će se trend poskupljenja jaja nastaviti i to zbog poskupljenja stočne hrane i energenata. Ekonomska kriza uvjetovala je smanjenje matičnih jata koka nesilica ili potpuno propadanje farmi, pa na tržištu imamo manje količine jaja uz istu potražnju, koja će biti još i veća dolaskom turističke predsezone. Logična posljedica povećane potrošnje jaja uz istu ili čak manju ponudu je porast cijena, što je dodatni udar na ionako osiromašene hrvatske građane.

Kad cijena jednog jaja bude jedan euro, ajme...

Zanimljivo je da je u godini prije korona-krize Hrvatska bila samodostatna u proizvodnji jaja. Falilo je domaćih jaja, uglavnom u turističkoj sezoni kada je bila povećana potražnja. Međutim, to se sada promijenilo jer se domaće farme gase ili smanjuju proizvodnju.

Da bi koke nosile jaja treba ih dobro hraniti, a cijene stočne hrane, žitarica, kukuruza, ječma, zobi su preskupe. Proizvođači jaja kažu da se nikako ne mogu na tržište uklopiti svojom proizvodnom cijenom, jer ako jaja budu preskupa onda ih nitko neće kupovati, ponajmanje umirovljenici koji jedva preživljavaju.

– Možete staviti da cijena jednog jaja bude jedan euro. I što ste onda dobili? Nitko takvo jaje neće kupiti – rekao nam je jedan proizvođač jaja u slobodnom uzgoju koji je prepolovio matično jato i razmišlja ozbiljno o potpunom odustajanju od proizvodnje.

Proizvođači s kojima smo razgovarali kažu da bi mogli opstati i zarađivati na tržištu kada bi jaje prodali po minimalnoj veleprodajnoj cijeni od tri kune za komad. Kažu da ni tada ne bi zarađivali već bi bili na pozitivnoj nuli. Na tu cijenu se obračuna marža trgovca, PDV i ostali zavisni troškovi koji u kalkulaciji maloprodajne cijene sudjeluju sa 70 posto. Ali od toga na kraju nema ništa. Niti će proizvođač po toj cijeni prodati jaje trgovcu niti će ga krajnji kupac kupiti iz jednostavnog razloga što nema novca.

– Proizvođači dobiju najmanji dio kolača i zato propadaju. Nižoj srednjoj klasi morate omogućiti da kupi jaje po pristupačnoj cijeni. Ljudi danas žive na odgodu, sve plaćaju karticom pa su osuđeni na trgovačke centre. Nema svatko novca za ići na pazar – kaže nam Branimir Strizirep, vlasnik farme koka u slobodnom uzgoju u okolici Splita, koji naglašava da je slobodni uzgoj puno skuplji od kaveznog...

Kaže da je domaće proizvođače uništio uvoz puno prije rata u Ukrajini i poskupljenja stočne hrane i žitarica.

– Uvozila su se jaja iz Poljske pred istekom roka i onda su se na njih udarali pečati da vrijede još mjesec dana – eto to se događalo. Kako god okrenete, proizvođač dobije najmanji dio kolača, dok se sve podmiri nama ne ostaje ništa, a jaja su skupa onima koji ih kupuju – rezolutan je Strizirep.

Zašto su jaja skupa?

Proizvođači navode kako je više faktora koji utječu na proizvodnju jaja, transport, plin, električna energija, kartonska ambalaža, naljepnice, pa pojava različitih bolesti među peradi. Od početka rata u Ukrajini bilježi se poskupljenje stočne hrane bez koje nema proizvodnje. Stoga, sektor peradarstva traži dodatne mjere pomoći kako bi proizvodnja u RH opstala.

Ipak čini se da je pomoć domaćim proizvođačima jaja zakasnila. Trenutačno se u Dalmaciji zatvaraju dvije velike farme koka nesilica, pa bi prema grubim procjenama već od 1. travnja na tržištu moglo biti manje od 40 tisuća jaja. Rezultat? Sve to nužno vodi većoj cijeni jaja.

Proizvođači s kojima smo razgovarali također se ljute na trgovačke centre koji podižu cijene jaja nabijajući trgovačke marže. Ukratko, stanje na tržištu jaja moglo bi se opisati riječima “jaja poskupljuju – farme koka propadaju – trgovci zadovoljno trljaju ruke”.

– Proizvođači jaja su povećavali cijene da bi mogli preživjeti. To su minimalna poskupljenja. Mi moramo poštovati standarde kvalitete koje je propisala država, između ostalih, i one da nesilice moraju biti cijepljene protiv salmonele. Sve to povećava naše troškove, pa u konačnici i cijenu jaja – ističe predsjednik odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Dražen Čurila. On smatra da je peradarstvo u Hrvatskoj zapostavljeno, poglavito kod dodjele poticaja jer veće novčane potpore bi za posljedicu imale niže cijene jaja.

I onda neizostavan problem – uvoz. U Hrvatsku se naime uvoze viškovi jaja iz zemalja EU-a, i to periodično kada se takvi viškovi pojave. Takva jaja se nude po akcijskim cijenama, dok domaće farme propadaju – kaže Čurila.

Još prošle godine jaje se moglo kupiti za jednu kunu. Do ovoga Uskrsa bi moglo biti i pet puta skuplje. S obzirom na sve veće cijene, ne samo jaja već ukupne potrošačke košarice, pred nama je najskuplji Uskrs u novijoj hrvatskoj povijesti.

18. travanj 2024 02:58