StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetORBANOVA TAJNA

Neslužbeno: prva tri hrvatska helikoptera su već otišla prema Ukrajini

Piše Krešimir Žabec/JL
14. travnja 2023. - 16:47

U američkim obavještajnim dokumentima koji su procurili u javnost spominje se i uloga Hrvatske u naoružavanju Ukrajine. Portal Politico došao je u posjed 50 stranica dokumenata na kojima se, između ostalog, analizira i uloga Mađarske u ukrajinskom ratu te se posredno spominje i Hrvatska, javlja Jutarnji list. 

Tako se u dokumentu CIA-e od 2. ožujka ističe da je mađarski premijer Viktor Orbán označio SAD kao "jednog od tri najveća protivnika svoje stranke". No, s druge strane, dokumenti otkrivaju i kako je s Mađarskom možda sklopljen tajni dogovor da saveznicima potajno dopusti korištenje svojeg zračnog prostora za prebacivanje oružja namijenjenog ukrajinskoj vojsci. Politico tako tvrdi da se u dokumentima, bez navođenja kada je koji sastavljen, spominje plan da ukrajinski piloti s helikopterima koje je Hrvatska donirala Ukrajini iz Hrvatske u Ukrajinu prelete kroz mađarski zračni prostor. U tekstu se navodi da je to samo plan, ali se ne otkriva je li i proveden. Naime, zasad nema nikakve službene potvrde da je ijedan helikopter otišao prema Ukrajini, a njihove neslužbene informacije od prije nekoliko tjedana ukazuju na to da je transport helikoptera počeo te da su prva tri otišla iz Hrvatske.

Tajni dogovor

U svojem tekstu Politico navodi da je ovaj plan u suprotnosti s medijskim izvješćima koja kazuju na to da će helikopteri biti prebačeni kopnenim ili zračnim putem preko Poljske. Politico se ovdje referira na članak Jutarnjeg lista iz veljače ove godine, koji je prvi objavio da je 14 transportnih helikoptera MI-8 T i MI 8 MTV-1 izdvojeno iz Oružanih snaga te se dio njih za odlazak u Ukrajinu priprema u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici, a dio u vojnoj bazi Pleso. Tada smo i objavili fotografije dvaju helikoptera koji su bili parkirani u dvorištu ZTC-a te su čekali preuzimanje. To je uključivalo skidanje postojećih oznaka s letjelica, zamjenu istrošenih materijala, dolijevanje ulja itd. Prema našim tadašnjim informacijama, sedam helikoptera s manje resursa trebalo je biti djelomično rastavljeno i transportirano kopnenim putem, a preostalih sedam trebalo je odletjeti u Poljsku, odakle bi bili proslijeđeni u Ukrajinu. Ove informacije nimalo se ne kose s onima koje je objavio Politico, pozivajući se na američke dokumente. Naime, u tekstu se nigdje eksplicitno ne navodi da plan uključuje direktni let iz Zagreba preko Mađarske u Ukrajinu.

Informacija da se mađarske vlasti tajno dogovaraju s NATO-om o ustupanju zračnog prostora za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci težak je udarac premijeru Viktoru Orbánu. Naime, Orbán je javno uvijek odbijao bilo kakvu mogućnost da se mađarski teritorij, što uključuje i zračni prostor, koristi za transport oružja ukrajinskoj vojsci.

Ofenziva protiv Orbana

Upravo zato je kolona od 12 šlepera s hrvatskim topovima i streljivom namijenjenim Ukrajini u kolovozu prošle godine snimljena kod graničnog prijelaza Macelj jer su preko Austrije i Slovačke, umjesto preko Mađarske, morali putovati prema Ukrajini. U međuvremenu je, čini se, ipak postignut tajni dogovor s Orbánom o korištenju mađarskog teritorija. Ova informacija u javnost je izašla u trenutku kada je počela žestoka diplomatska ofenziva SAD-a protiv Orbána, koja uključuje i sankcije protiv Mađarske čiji premijer i dalje odbija pristati na ulazak Švedske u NATO te je i dalje u bliskim odnosima s Vladimirom Putinom. Objavom ovih informacija Orbána se želi prokazati kao dvoličnu osobu koja javno govori jedno, a u stvarnosti radi nešto sasvim drugo. Stoga mnogi politički komentatori javno procjenjuju da je SAD ove dokumente namjerno pustio u javnost kako bi se Washington obračunao sa saveznicima s kojima nije u dobrim odnosima. A Mađarska je sigurno jedan od njih.

20. travanj 2024 09:02