StoryEditorOCM

Njemački trgovci zbog pada prometa ni nakon blagdana nisu zadovoljni: mnogi strahuju od stavljanja ključa u bravu, vladajuće mole za pomoć

Piše PSD
28. prosinca 2021. - 18:40

Trgovce na malo u Njemačkoj ponovno je razočarala ključna božićna sezona potrošnje, objavili su u ponedjeljak iz udruge HDE, piše Felix, a prenosi Slobodna Dalmacija.

- Božićna sezona bila je katastrofa za maloprodaju drugu godinu zaredom, izjavio je Stefan Genth, glavni tajnik njemačkog udruženja malotrgovaca (HDE), pozivajući se na istraživanje koje je udruga provela među poslovnim čelnicima 750 tvrtki.

- Mnoge maloprodajne kompanije nemaju više nikakvih iluzija i strahuju za opstanak, dodao je Genth te pojasnio kako je božićno poslovanje dobro započelo u studenome, ali su tada uvedene epidemiološke mjere koje ograničavaju ulazak u trgovine onima bez potvrde o cijepljenje ili preboljenju covida zbog čega je prodaja pala u fizičkim trgovinama. 

Kako kažu, više od tri četvrtine trgovaca neprehrambenim proizvodima nije zadovoljno božićnim utrškom. Samo prošloga tjedna promet je bio 35 posto manji nego u vremenima prije krize. 

Gradska sredšta pretrpjela su i veći pad prometa koji je ukupno pao za 36 posto u odnosu na vrijeme prije krize, ali ono što više zabrinjava je broj kupaca koji je smanjen za 42 posto. 

Udruženje je pozvalo vlasti da tvrtkama pomognu sada kada su u nevolji. 

- Upravo uoči nove godine treba im pružiti perspektivu i poduprijeti ih odgovarajućim i jednostavnim mjerama gospodarske pomoći kako bi se nadoknadile štete koje je izazvala pandemija, naglasio je čelnik udruge.

26. travanj 2024 16:22