StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCrni scenarij

Nova eksplozija zaraze i rekordne smrtnosti od početka pandemije: brojne zemlje opet uvode korona restrikcije, a za sve uglavnom imaju istog ‘krivca‘

Piše davor krile/sd
26. listopada 2021. - 21:40

     Diljem istočne Europe danas se bilježe rekordne smrtnosti od koronavirusa, u pojedinim državama najveće čak od početka pandemije. Sve je praćeno i ogromnim valovima novozaraženih, a mahom je riječ o slabo procijepljenim zemljama, piše Slobodna Dalmacija.

    Rusija je izvijestila o 1.106 smrtnih slučajeva od Covida-19 u posljednja 24 sata, što je oborilo sve crne rekorde od početka pandemije. Vlasti zbog ogromnog porasta zaraze u cijeloj Ruskoj Federaciji uvode sedmodnevni kolektivni godišnji odmor gdje god je moguće, kako bi omogućili stanku u novoj pandemijskoj eksploziji. Premda je Rusija samostalno razvila i proizvela čak pet različitih vrsta cjepiva, od kojih je najpoznatiji Sputnjik, u ovoj mnogoljudnoj zemlji dosad se imuniziralo manje od 32 posto ljudi.  

{

      Ukrajinsko ministarstvo zdravstva zabilježilo je u 24 sata rekordne službene 734 smrti. SAD je Ukrajinu stavio na svoj popis destinacija s vrlo visokim rizikom i defakto preporučio svojim državljanima da se suzdrže od putovanja tamo. Ukrajina je po procijepljenosti među najgorima u Europi, s manje od 27 posto ukupnog broja stanovnika koji su primili dvostruku dozu. I Bugarska je danas izvijestila o rekordnom broju dnevnih smrtnih slučajeva i infekcija od koronavirusa, što ne čudi s obzirom na najmanji udio cijepljenih u EU koji se kreće tek oko 21 posto.

       Slučajevi covida i u Češkoj su porasli na najviše razine u zadnjih šest mjeseci zbog 'epidemije necijepljenih'. Ministarstvo zdravstva iz Praga priopćilo je da je dnevni broj slučajeva jučer porastao na 4.262, a predviđaju da će se brojke dodatno povećati sljedećih dana. Ministar zdravstva Adam Vojtěch javno je okrivio nisku stopu cijepljenja za takvu dramu, premda je dosad s dvije doze vakcine tretirano oko 67 posto Čeha.  

image
Tang Chhin Sothy

       Situacija postaje zabrinjavajuća i u susjednoj nam Sloveniji, gdje su u zadnja 24 sata potvrđene 2292 zaraze koronavirusom i utvrđen postotak od gotovo 40 posto pozitivnih na testovima, što jako zabrinjava vladu i epidemiologe.

     Bojimo se da se ostvaruje "crni scenarij", kazao je za slovensku televiziju epidemiološki ekspert Leon Cizelj iz znanstvenog instituta "Jožef Štefan". Broj novozaraženih penje se, po njemu, prema najrekordnijim danima od početka pandemije, što jamči punjenje bolnica kritičnim pacijentima i u idućim tjednima, pa bolnice već upozoravaju da su blizu svojih maksimalnih kapaciteta. „Od 2000 novozaraženih dnevno, deset će ih na kraju umrijeti" – poručuje slovenski epidemiolog.

      Slovačka, jedna od zemalja EU koje su u prvim valovima najteže pogođene pandemijom, s oko 13 tisuća umrlih, vratila je zbog pojačanih stopa zaraze zadnjih dana dobar dio covid mjera u javni život. One uključuju zatvaranje hotela, barova i restorana, te kupnju pića i hrane samo na izlozima za van. Zatvoreni su i fitness, wellness i vodeni centri. Maksimalan broj dopuštenih javnih okupljanja smanjen je na 100, i to potpuno cijepljenih osoba. Također je obavezno nositi maske za lice i u zatvorenom i na otvorenom. Slovaci sve to pravdaju činjenicom da je više od 80 posto novohospitaliziranih necijepljeno. Od 5,5 milijuna stanovnika dvije doze primilo je manje od 2,4 milijuna.

image
Ivana Nobilo/Cropix

        I mnoge sjevernoeuropske zemlje već vraćaju mjere u javni život, premda su još daleko od brojki koje dominiraju na istoku kontinenta. Hospitalizacije su se u Belgiji povećale za 69 posto u samo dva tjedna i dosegle 102 slučaja dnevno, dok u prosjeku umire 13 ljudi. Vlasti najavljuju rigorozniju obveznu upotrebu maski i covid-putovnica za izlazak u javnost. Irska također iznova uvodi covid-propusnice za pubove i klubove.

25. travanj 2024 18:58