StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkandal u crkvi

Otkriveno gdje je sada svećenik koji je priznao da je seksualno zlostavljao trinaest dječaka

Piše Luka Benčić/JL
23. svibnja 2023. - 16:03

Svećenik Milan Špehar, koji je priznao da je seksualno zlostavljao 13 dječaka u dobi od šest do 13 godina, u trenutku kada su prijavljena njegova nedjela, 2016. godine, predavao je na Teološkom fakultetu u Rijeci i unutar hrvatske Katoličke crkve uživao ugled visokoobrazovanog teologa, piše Jutarnji list. 

Rođen je 7. kolovoza 1953. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga je nastavio školovanje u Srednjoj školi za spremanje svećenika u Pazinu. Nakon mature 1972. godine otišao je na služenje vojnog roka u Ohrid u Makedoniji te je 1974. započeo studij filozofije u Rimu, na Gregorijani, stanujući u Germanicumu, koledžu za buduće svećenike na kojem je glavni jezik njemački.

Prvu godinu teologije završio je u Bonnu, drugu u Innsbrucku te je potom opet studirao na Teološkom fakultetu sveučilišta Gregoriana, a nakon što je 1980. zaređen za svećenika nastavio je studij na istom fakultetu, stekavši 1981. diplomu na Institutu za duhovnost na temu "Razvoj čovjeka u ‘Dervišu i smrti‘ Meše Selimovića (analiza glavnoga lika)".

Na istom je institutu i doktorirao 1986. godine, na temu "Naslijeđena slika Boga i njene mijene u djelima Miroslava Krleže", a njegova doktorska disertacija objavljena je i kao knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti pod naslovom "Problem Boga u djelima Miroslava Krleže".

Ravnatelj Caritasa riječko-senjske nadbiskupije

Po povratku u Hrvatsku bio je župnik u Dragi pored Rijeke, a u to vrijeme držao je i seminar na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci i predavao hrvatski jezik i književnost u riječkoj salezijanskoj gimnaziji do 1989. godine.

Na jesen 1989. Špehar postaje trapistički novak samostana Marija Zvijezda u Banjoj Luci, a 1991. se vraća u Rijeku i počinje predavati na Teologiji. Bio je voditelj studentskih službi od 1993. do 1996., kada postaje ravnatelj Caritasa riječko-senjske nadbiskupije.

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zasniva radni odnos 1995., dok na Teologiji u Rijeci predaje kao viši asistent s punim radnim vremenom.

Na osobnu zamolbu, 1999. je razriješen službe ravnatelja Caritasa riječko-senjske nadbiskupije, nakon što je u Ogulinu otvorio Dom za starije i nemoćne "Biskup Srećko Badurina". Iste godine postaje nadstojnik knjižnice Teologije u Rijeci i docent, a od 2000. do 2005. bio je predstojnik Teologije u Rijeci.

Predavao je čitav niz predmeta - psihologiju, duhovno bogoslovlje, istočno bogoslovlje, ekumensku teologiju, svećeničku duhovnost i Caritas u župi. Uz brojne teološke knjige, objavio je i nekoliko knjiga pjesama i niz znanstvenih članaka u teološkim časopisima.

Prekid karijere

Njegova karijera profesora na Teologiji naglo prestaje 2016., kada jedan župnik šalje pismo tadašnjem riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću u kojem prenosi tvrdnje jedne osobe o višekratnom zlostavljanju osmogodišnjeg djeteta iz 1992. godine od strane bivšeg župnika Špehara.

Nakon što priznaje krivnju u kanonskoj istrazi, Crkva ga šalje u samostan te mu oduzima profesorski mandat, zabranjuje držanje misa i javne istupe.

Međutim, 2018. se javljaju nove optužbe protiv Špehara i ponovno se otvara istraga.

Svećenik tada priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987., 1988., 1992., 1993. i moguće u 1994., te se osobno prijavljuje policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima i od Svetog Oca traži oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. prosinca 2018. godine. Od tada boravi u benediktinskom samostanu u Italiji kao isposnik u molitvi i pokajanju.

17. travanj 2024 17:28