StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTAJNOVITA SMRT

Putinov veliki kritičar, poznati latvijsko-američki biznismen, umro pod misterioznim okolnostima

Piše dv
17. kolovoza 2022. - 16:59

Latvijsko-američki biznismen koji je novac zaradio u Rusiji prije nego što je postao Putinov kritičar pronađen je mrtav u SAD-u, tvrde ruski mediji, piše daily mail, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Dan Rapoport, investicijski bankar, navodno se ubio u Washingtonu DC posljednjih dana - a bivši urednik ruskog časopisa Tatler izjavio je u utorak da je njegov pas pronađen u obližnjem parku s novcem i porukom o samoubojstvu.

Međutim, udovica Alena, ukrajinska virologinja, zanijekala je da se ubio - rekavši da 'nije bilo poruke, ni samoubojstva'.

Tvrdila je da je pokrenuta istraga o njegovoj smrti, ali čini se da u Americi nije objavljeno da je u tijeku.

Rapoport je živio u DC-u između 2012. - kada je stigao iz Rusije usred prosvjeda protiv Putina - i 2016., kada se preselio u Kijev i prodao svoju kuću Ivanki i Jaredu Trumpu nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima.

image
John Nacion/Nurphoto Via Afp

Dodala je kako nije bilo nikakvih bilješki, nikakvog samoubojstva, nikakvog putovanja u London, nikakvog razlaza.

Alena nije rekla kada je točno njezin suprug umro niti je navela alternativni uzrok smrti, ali je rekla da se istraga provodi.

-Trebali smo se naći, imao je sastanke i planove, dodala je.

-Dan nas je evakuirao iz Kijeva i vratio se tamo da pomogne mojoj zemlji. Nakon toga smo se trebali naći u SAD-u., veli.

Osim što je podržavao Navaljnog - koji je trenutno u zatvoru u Rusiji i premješten je u samicu posljednjih dana - gospodin Rapoport bio je nepokolebljivo proukrajinski nastrojen.

U 2018., istraživačka web stranica Bellingcat objavila ga je kao čovjeka koji stoji iza 'Davida Jewberga' - 'analitičara Pentagona' i stručnjaka za ukrajinsko-ruske odnose kojeg su mediji u obje zemlje često citirali.

Tipični 'Jewbergovi' postovi kritizirali su Putina, kritizirali rat u Ukrajini koji je započeo 2014. i lobirali da SAD zauzme oštriji stav protiv njega. Zapravo se pokazalo da je 'Jewberg' fiktivan s računom koji zapravo vodi g. Rapoport uz podršku kruga prijatelja.

Godine 2017. Sergej Tkačenko - poslovni partner gospodina Rapoporta koji je bio suvlasnik njegovog moskovskog noćnog kluba - također je iznenada preminuo, a navodno se i ubio.

Rapoport je rođen u Latviji dok je bila dio Sovjetskog Saveza, a preselio se u Ameriku sa svojom obitelji 1980. nakon što su dobili politički azil. Diplomirao je na Sveučilištu u Houstonu 1991. - iste godine kada se Unija raspala - a zatim se vratio u Rusiju kako bi radio u financijama i bankarstvu.

Rapoport je postao poznato lice u postsovjetskoj Moskvi zahvaljujući vlasništvu nad popularnim noćnim klubom Soho Rooms.

Ali oko 2011. uključio se u oporbenu politiku usred vala prosvjeda protiv izbora za koje se naširoko vjeruje da su bili lažni.

U SAD se vratio 2012. godine sa suprugom Irinom - bivšom manekenkom - i njihovo dvoje djece, te je u gradu ostao do 2016. godine. Nakon razvoda od prve supruge, prodao je kuću Trumpovima za 5,5 milijuna dolara u prosincu te godine i otišao u Kijev gdje je osnovao drugu investicijsku tvrtku i ponovno se uključio u politiku.

Upoznao je i oženio Alenu, ali je pobjegao iz grada kada je Putin ponovno izvršio invaziju na Ukrajinu u veljači ove godine.

Preselio je svoju obitelj izvan zemlje, prema Aleni, i provodio je vrijeme u SAD-u dok ih je pokušavao dovesti, objavio je daily mail.

 

20. travanj 2024 13:24