StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘MA, KOJE NASUKAVANJE‘

Sin pokojnog pomorca iz Vela Luke ne vjeruje policiji, već tvrdi: ‘U krmu očeva broda udarilo je veće plovilo i - ubilo ga‘

Piše slobodna dalmacija
1. rujna 2021. - 07:40
denis prižmić, sin stradalog ribara kod vela luke (crna majica) i ivica cetinić (plava majica), kum stradalog ribaraOsobni Album

Denis Prižmić, sin pokojnog Marka Prižmića Struce, nikako se ne može pomiriti sa službenim priopćenjem policije koje govori da je njegov 79-godišnji otac preminuo utapanjem nakon nasukavanja njegova kaića u akvatoriju Vele Luke, piše Slobodna Dalmacija.

Najvažnije mu je dostojanstveno ispratiti oca sutra u 17 sati na mjesnom groblju svetog Roka, ali sve ovo vrijeme od nedjelje (kada je pronašao očevo tijelo) provodi i svoju istragu jer smatra nelogičnim sva dosadašnja službena objašnjenja policije i teoriju da se njegov otac nakon nasukavanja utopio.

– Njega je od 19 do 21 sat u subotu udario neki trabakul, gliser ili brodica ne manja od devet metara dužine, pa možda i koji metar više. Udario ga je po samoj krmi kaića te mu nije niti pružio pomoć, nego je odmah to plovilo otišlo. Dakle, udar u očev brod, koji je bio nešto manji od pet metara (model "Dalmatinka"), došao je straga, preko spojlera. Od udarca je izbijen nosač motora (pente), i to najmanje deset centimetara od fiksiranog postolja. Motor je zavidan za dvije vide koje su također izletjele, a izbijena je i desna ručka s kojom se zavidaje motor. Sve ovo govori da postoji plovilo i krivac koji je izazvao nesreću i usmrtio mog oca i da on nije umro utapanjem, nego je netko velikim plovilom udario straga, u njegovu "Dalmatinku", a onda se on utopio – kaže nam Denis, koji je prvi pronašo tijelo svog oca dvanaest sati od nesreće.

– Našao sam ga bez hlača i cipela, što znači da se probao svući u moru, bio je zgrčenih ruku kao da se držao za brod ili nešto. Bio je trideset metara od obale, a dvjesto metara od svog broda. Po glavi je imao modrice u predjelu čela, a na stražnjoj strani glave, otprilike u predjelu mozga, vidljiva je mala rupa, dok je na leđima imao veliku plavu modricu dvadeset puta dvadeset centimetara. Sve to govori da je moj otac stradao uslijed udara u kojem je i zadobio sve te ozljede. Nakon udara odmah su se potopili i moj otac i njegov brod, sve u roku od pet minuta – kaže nam njegov sin.

– On je bio noštromo na prekooceanskim teretnim brodovima cijeli život i otkad je otišao u mirovinu, često je išao na lignje. Lovio je tridesetak metara od obale gdje je kurenat (lijevi i desni) i gdje mu lignje najbolje "padaju". Nikad nije lovio po kiši i nikada se nije vraćao nakon 22 sata. Oko 20.30 te večeri je počela lagana kiša i ja sam siguran da je nesreća bila i prije 21 sat u subotu, piše Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 12:55