StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBITKA S KORONOM

Sprema se veliki zaokret u strategiji cijepljenja: ‘Znamo kako dodatno ojačati imunitet!‘

Piše jutarnji list
13. svibnja 2021. - 07:53

Diljem svijeta odobreno je desetak cjepiva protiv covida-19 koja se uglavnom daju u dvije doze. Trenutni stav regulatornih agencija jest da se cjepiva ne bi trebalo miješati, odnosno da bi svaki pojedinac trebao primiti dvije doze istog cjepiva, donosi Jutarnji.

No, te bi se smjernice mogle uskoro promijeniti, a u nekim zemljama, primjerice Njemačkoj i Francuskoj, mlađim građanima koji su primili prvu dozu AstraZenecina vektorskog cjepiva savjetuje se da kao drugu dozu prime Pfizerovo ili Modernino mRNA cjepivo. Sličnu strategiju razmatra i Španjolska gdje se sada AstraZeneca daje samo starijima od 60, a prvu je dozu toga cjepiva primilo više od milijun mlađih ljudi.

Znanstvenici tvrde da je miješanje različitih cjepiva ne samo sigurna opcija nego postoje i naznake da bi takav način cijepljenja mogao dodatno pojačati imunološki odgovor. - Zašto bi kombiniranje cjepiva moglo poboljšati učinkovitost, pomalo je tajna. Mehanizam možemo djelomično objasniti, ali zasad ne razumijemo u potpunosti - rekao je za Technology Review Shan Lu, profesor na Sveučilištu Massachusetts i stručnjak za dizajn cjepiva.

Bolji imunološki odgovor

U studiji objavljenoj u ožujku, istraživači iz Nacionalnog instituta za kontrolu hrane i lijekova u Kini testirali su kombinacije četiri različita cjepiva protiv covida na miševima i otkrili da su neka od miješanja poboljšala imunološki odgovor. Kada su glodavcima prvi put dali vektorsko cjepivo, a zatim drugu dozu druge vrste cjepiva, spoznali su da miševi imaju veću razinu antitijela i bolji odgovor T-stanica. Ali kad su preokrenuli redoslijed cjepiva, nisu vidjeli poboljšanje.

U tijeku su i klinički pokusi na ljudima. Primjerice, u sklopu Com-Cov pokusa u Velikoj Britaniji više od tisuću ispitanika starijih od 50 godina primilo je prvu dozu AstraZenece ili Pfizera, a kao drugu će u razmaku osam do 12 tjedana dobiti isto cjepivo, Modernino ili Novavaxovo (proteinsko) cjepivo. Rezultati će biti poznati krajem ovog mjeseca.

Trenutno je u tijeku nekoliko kliničkih pokusa kako bi se testirala snaga kombinacija cjepiva, a ako se ovi mješoviti režimi pokažu sigurnima i učinkovitima, vjerojatno će ih kao strategiju usvojiti mnoge zemlje, uključujući i Hrvatsku. Dakle, nema mjesta bojazni da će hrvatski građani koji su primili prvu dozu AstraZenece, zbog činjenice da Europska komisija neće produžiti ugovor s tom britansko-američkom kompanijom, ostati bez druge doze cjepiva.

Dva milijuna imunih

Kako je jučer priopćio Nacionalni stožer, dosad je 894 881 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 259 438 primilo obje doze. U Hrvatskoj se trenutno cijepi 30.000 ljudi pa bismo do početka srpnja i špice turističke sezone mogli imati oko dva milijuna imunih stanovnika, donosi Jutarnji.

20. travanj 2024 13:48