StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBivši predsjednik

Stjepan Mesić: ‘Ja sam htio sporazum bez rata i ubijanja, ali Milošević je dogovorio podjelu‘

Piše PSD
21. siječnja 2022. - 08:15

​Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Otkrio je da s Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim radi na izradi dokumenta koji će poslati na određene adrese u BiH, javlja Oslobo​đenje.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Mesić je rekao kako je riječ o dokumentu koji govori o aktualnom stanju u toj zemlji. 

Govoreći o problemu izbora, Mesić ističe kako se problematizira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dok nitko ne pita gdje su Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebali glasati u Republici Srpskoj.

- Njih trojica predstavljaju BiH, prema tome to je adresa s kojom se može komunicirati u BiH. Neki tu činjenicu zaboravljaju i onda Dodika primaju kao predstavnika Srba, u Zagrebu i Beogradu. Međunarodna zajednica bi morala biti ta koja će reći da oni predstavljaju BiH. Tu ulogu mora odigrati i novi predstavnik međunarodne zajednice i ja se toplo nadam da će se to ostvariti - kazao je bivši predsjednik.

Kako prenosi Oslobođenje.ba, Mesić je o dokumentu kojeg izrađuje zajedno s Tupurkovskim i Bogićevićem rekao kako će oni iznijeti prijedlog o politici prema BiH. Onakvoj kakva se trenutno vodi, te onoj kakva bi trebala biti.

- Dogovorili smo, Vasil Tupurkovski, Bogić Bogićević i ja da idemo s jednim prijedlogom da kažemo svoje mišljenje o politici prema BiH koja je bila i koja je sada i koja bi trebala biti. Mi ćemo a tim vrlo brzo izaći, poslat ćemo na sve nadležne adrese. Nas trojica smo jedini preživjeli članovi Predsjedništva Jugoslavije i sva trojica smo bili za to - istaknuo je Mesić u intervjuu za N1.

Vrativši se na situaciju pred sami raspad Jugoslavije, bivši hrvatski predsjednik kaže kako je njegov prijedlog za Jugoslaviju bio konfederalni sporazum, bez rata i ubijanja.

- Moj dolazak u Beograd je bio da izborimo Konfederaciju i da svi konstitutivni elementi Jugoslavije proglase svoju samostalnost i isti dan potpišemo konfederalni sporazum, bez rata, bez ubijanja. Milošević to nije htio, onda je u dogovoru sa Tuđmanom u Karađorđevu dogovorio podjelu BiH. Hrvatska treba dobiti banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać. Sada vam je jasno zašto je Krajina proglašena autonomnom pokrajinom, to je sve bilo u igri - rekao je on.

Na pitanje o odnosu aktualnog predsjednika i premijera Hrvatske prema BiH, Mesić poručuje da obojica podržavaju Dragana Čovića​, piše Oslobođenje.ba

20. travanj 2024 15:28