StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetfinancijska pismenost

Što učiniti kada vam rata kredita počne nezaustavljivo rasti? Toni Milun pojašnjava kako izračunati koliko će vam skočiti mjesečni anuitet i savjetuje kako preživjeti novi financijski udar

Piše M. G./sd
10. lipnja 2022. - 12:06

Najpopularniji hrvatski profesor matematike Toni Milun pozabavio se temom koja trenutno muči mnoge građane - što učiniti kada nezaustavljivo rastu rate njihovih kredita, jer je razdoblje niskih kamatnih stopa, koje je trajalo godinama, iza nas, piše Slobodna Dalmacija.

U lipnju i srpnju mnogima će rasti kamate na kredite. Prognoze iz banaka ne izgledaju dobro, a neki građani već su dobili obavijesti kako će njihova mjesečna rata kredita od srpnja biti biti osjetno veća. Zato se odlučio oglasiti poznati financijski vloger i profesor matematike Toni Milun i javnosti dati osnovne upute.

- Oni građani koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom - rate kredita ostaju im iste dok god traje razdoblje s fiksnom kamatnom stopom. Ako imate kunski kredit i npr. anuitet 3.000 kuna, i dalje će biti 3.000 kuna, a ako imate kredit u eurima npr. 400 eura, ostaje 400 eura - započinje s dobrim vijestima Milun.

No, pojašnjava, oni koji imaju kredite u eurima, a u ugovoru im stoji kako se kamatna stopa mijenja u ovisnosti o 6M EURIBORU, mogu očekivati povećanje kamatne stope za otprilike 0,5 - 0,6 postotnih bodova.

- Koliko će se točno povećati mjesečni anuitet ovisi o iznosu kredita, dosadašnjoj kamatnoj stopi, i preostalom roku otplate. Primjerice, ako ste prije tri godine uzeli stambeni kredit u iznosu 100.000 EUR na 30 godina, sada bi vam u srpnju anuitet trebao porasti za 30-ak eura, tj. više od 200 kuna - tumači Milun nudeći i prijedlog kako bi se moglo doskočiti još jednom financijskom opterećenju građana.

- To je veliko povećanje i banke bi teoretski mogle smanjiti kamatnu stopu tako da malo smanje svoju maržu. Hoće li to učiniti? Evo meni pada na pamet da premijer Andrej Plenković pozove bankare i kaže: "Gledajte, cijene luduju, ljudi nam jedva spajaju kraj s krajem, dajte se vi odreknite jednog dijela marže". Ok, to ja kažem ovako, ne mogu ja to premijeru reći da kaže. Nisam ja sad neki ministar, ja sam samo profesor matematike - govori poznati splitski matematičar sa zagrebačkom adresom.

Činjenica je da će povećanje za navedenu skupinu građana s kreditima biti znatno financijsko opterećenje na već ionako visokim cijenama opterećene kućne budžete. Koliko je točno to opterećenje, svatko može izračunati sam, pa Milun nudi kalkulator i upute za njegovo korištenje kako biste doznali promjenu u svojim mjesečnim anuitetima (ratama) kredita.

Izračun u svakom slučaju samo može pomoći u odluci što i kako dalje s vlastitim kreditom, jer će za neke, smatra profesor matematike, refinanciranje kredita u ovom trenutku biti poželjna opcija. Toni Milun sve mogućnosti objašnjava u videu.



- Oni građani koji imaju promjenjivu kamatnu stopu kredita, ali ona ovisi o NRS-u (nacionalnoj referentnoj stopi), neovisno piše li NRS1, ili NRS2 ili NRS3 i je li kredit u kunama ili eurima, također mogu odahnuti. U srpnju anuitet ostaje ili isti ili se minimalno smanjuje. No tako ne mora biti i u budućnosti kod NRS-a – kaže Milun.

Što je NRS i o čemu ovisi doznajte na videu. 

19. travanj 2024 13:55