StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettreba li na poligraf?

Tko laže oko lijeka koji je Matijaniću mogao spasiti život? Ministar tvrdi da ga ima dovoljno, u isto vrijeme liječnik splitskog KBC-a kaže da bolnica nije mogla doći do njega

Piše dv
10. kolovoza 2022. - 19:50

Tragičan smrtni slučaj kolege novinara Vladimira Matijanića pokrenuo je niz ozbiljnih pitanja o zdravstvenome sustavu Republike Hrvatske, pravima pacijenata i ljudskim pravima uopće, pa i o kompletnom društvenom uređenju, donosi Slobodna Dalmacija.

Jedno od brojnih pitanja koja su se iskristalizirala u raspravi - mimo stručnosti i komunikacije liječnika s pacientima ili ustroja Službe hitne pomoći - jest i lijek Remdesivir koji je, navodno, uz stručnu pomoć i hospitalizaciju mogao pomoći nesretno stradalome kolegi. A koji mu nije nitko ponudio jer ga navodno nema.

U vezi s tim lijekom priopćenjem se oglasila Hrvatska udruga bolničkih liječnika, HUBOL.

image

HUBOL: Bolnice su dobile službeni odgovor Ministarstva da remdesivira više nema i da će krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek

- Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi remdesivir – antivirusni lijek za liječenje COVID-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek. Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas, tj. nekoliko tjedana kasnije remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti.

Za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje se 6 bočica remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 COVID pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku.

image

Remdesivir, tiha patnja covid pacijenata i bolničkih liječnika

AFP

U nekim bolnicama remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka - kažu u HUBOL u priopćenju, koje je prenijela Slobodna Dalmacija.

Dakle Hrvatska udruga bolničkih liječnika izričito tvrdi da su bolnice sredinom srpnja od Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi Remdesivir, ali su dobile službeni odgovor da ga nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek. Do danas, kažu, lijek nije stigao u bolnice, a redistribucija količina lijeka koje se preostale u bolnicama je zadaća Ministarstva.

Iz Ministarstva zdravstva poručili su da su zalihe lijeka dostatne trenutnim potrebama bolnica koje mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

image

Remdesivir, tiha patnja covid pacijenata i bolničkih liječnika

AFP

"Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama, jer iz svih izvješća iz bolnica razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, piše Slobodna Dalmacija.

On je dodao da o potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od trenutnih vlastitih potreba. U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavu novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije, zaključio je Beroš.

image

Vili Beroš, iduća dva tjedan su ključna

Damir Krajač/Cropix

On je dakle opovrgnuo tvrdnje HUBOL-a da remdesivira nema, a koordinaciju i distribuciju toga lijeka prepustio je bolnicama. Prema tome, HUBOL i Ministarstvo zdravstva iznijeli su posve oprečne strane priče i oboje ne mogu biti u pravu. Drukčije rečeno, netko laže. Prava, najavljena istraga to bi trebala utvrditi, što i ne bi trebalo biti teško.

Kakvo je stanje s lijekom u praksi pokazuje i izjava dugogodišnjega predstojnika Klinike za infektologiju u KBC-u Split i profesora na Katedri za infektologiju splitskog Medicinskog fakulteta dr. Ive Ivića.

image

Dr. Ivo Ivić: Koliko sam upoznat, zadnja isporuka Remdesivira bila je u lipnju kad smo dobili 20 od 100 traženih doza

Josko Ponoš/Cropix

On je danas u Slobodnoj Dalmaciji u intervjuu Marini Karlović Sabolić povodom tragičnog slučaja pokojnog kolege Matijanića kazao i ovo: "Remdesivira, nažalost, već duže vremena nemamo. (...) Koliko sam upoznat, zadnja isporuka Remdesivira bila je u lipnju kad smo dobili 20 od 100 traženih doza. Nakon toga je lijek od strane KBC Split u više navrata tražen, ali nije isporučen".

Pametome dosta. Izgleda da bi bolnice trebale tragati za lijekovima umjesto da ih dobivaju od nadležnog Minsitarstva zdravstva. Ili da bolnica s bolnicom mora biti dobra kao susjed sa susjedom pa razmjenjivati lijekove kao nekada brašno i jaja. Ako je to reforma zdravstva, bilo bi je bolje ne provoditi. Jer ona za sobom ostavlja ljudske žrtve poput kolege Vlade Matijanića i drugih anonimnih žrtava koji su obezglavljenost sustava platili ni više ni manje nego glavom.

16. travanj 2024 22:09